top of page

9 fif til sikkert og effektivt arbejde på hjemmekontoret

Opdateret: 13. sep. 2022

Fjernarbejdet har i flere år været en voksende trend under globaliseringen. Nu efter COVID-19 karantænen, er der mange der finder sig selv i digitalt hjemmearbejde for første gang. Der er dermed en masse der i de kommende måneder, så for at hjælpe dig med at være produktiv derhjemme har vi sammensat en liste over 10 gode råd til hvordan du får det bedste ud af din nye arbejdsplads.

Inden du læser dette skal du huske, at ikke alle fungerer ens. Selvom vi er sikre på at nogle af nedenstående tip hjælper dig med at øge din produktivitet, mens du arbejder hjemmefra, er det ikke sikkert at alt fungerer for dig.

1. Gør dig klar til din arbejdsdag

En af de største misforståelser omkring at arbejde hjemmefra er, at du kan tilbringe hele dagen i dine pyjamas med en bærbar computer på skødet. Vi er sikre på at du godt kunne finde ud af det, men det er langt fra ideelt for dit mind-set og i sidste ende din produktivitet.


Processen med at fysisk blive klar til fjernarbejde (spise morgenmad, børste tænderne, klæde sig på, osv.) hjælper dig mentalt med at blive klar til en produktiv dag. Ved at bo i din pyjamas gør du det vanskeligere, at komme ind i den rigtige stemning til arbejde. Skift dit tøj, tag makeup på og gør hvad du ellers ville gøre, før du ville gå til kontoret normalt.


Vi siger ikke, at du skal have fuld pingvin på eller noget i den retning (de fleste moderne kontorer er alligevel business casual), men du skal stadig skifte til arbejdstøj gøre hvad du ellers ville gøre, før du kører til kontoret normalt. Og når arbejdsdagen er færdig, vil det at hoppe tilbage i behageligt tøj hjælpe dig med at slappe af og glemme arbejdet.

2. Forpligt dig selv til en daglig arbejdsplan

At være klar til arbejde er en ting, men faktisk at komme i gang med opgaven er en anden udfordring. Udarbejdelse af en fast tidsplan og daglig rutine vil gøre underværker i forhold til at holde dig produktiv hele dagen. Lav derfor en fast kalenderplan for hvornår du arbejder, spiser frokost, holder pauser og tager møder.


Den første ting, du skal beslutte dig for, er en starttid. Uanset om det er klokken fem om morgenen eller lige efter frokost, skal du sørge for at holde dig til planen hver eneste dag.


Når du begynder at arbejde, skal du organisere din daglige arbejdsrutine på en måde, der fungerer for dig. Det kan for eksempel være at besvare e-mails først på dagen, om morgenen og tage møder sidst på dagen. Fokuser på hvad der fungerer for dig, og drag nytte af at du har mulighed for at komme tidligt i gang. Enhver tidsplan er bedre end at sjusse sig frem, når du arbejder hjemmefra.


Arbejder du på et team, bør i også lave en solid fælles plan for morgenmøder og øvrige fællesopgaver. En god måde at komme sine kollegaer ved når man arbejder fuld tid er, at man kan spise frokost sammen over zoom- eller teams-app.


For akkordarbejde kan det også være en god idé at opstille en ugentlig tidsplan, med klart definerede målsætninger. For dem hvis arbejde varierer fra dag til dag, kan en simpel opgaveliste være den bedste løsning. Tag en snak med din chef eller teamleder om hvad de syntes er er den bedste løsning for dig og din arbejdsmodel.

3. Brug en timer og opdel opgaverne i sektioner

Det er af en eller anden årsag vanskeligt at holde styr på din tidsplan når du arbejder hjemmefra, måske fordi du ikke har kolleger eller møder til at tvinge dig til at overholde de sædvanlige tidsrammer. Dette i kombination med uundgåelige distraktioner og forfaldende husholdningsopgaver, kan få en simpel opgave til at tage en hel dag. Særligt hvis denne opgave afsluttes gennem korte og uregelmæssige intervaller.


Paradoksalt nok er den bedste måde at forhindre spildtid, at acceptere at det uundgåeligt vil ske. Ved hjælp af strategier som pomodoro-teknikken kan du være fokuseret længe nok til at få skabt nogen resultater, inden du tager en kort pause.


Den grundlæggende ide med pomodoro-teknikken er at indstille en timer til 25 minutter og arbejde udelukkende på den aktuelle opgave, indtil timeren ringer. Eventuelle afbrydelser skal udsættes, indtil timeren slukker. Derefter kan du tage en kort pause på fem minutter, inden du starter en anden 25-minutters session. Hver par timer kan du tage en længere pause, på 15-20 minutter for at genoplade. Vi forslår at du bruger pausen på lidt let meditation eller en kort gåtur udendørs, så du kommer mentalt lidt ud af boksen/lejligheden.


Denne teknik er perfekt til dig, der ikke er vant til fjernarbejde og meget selvstændigt arbejde. Modellen giver dig samtidig en målbar indsigt i, hvor meget tid du faktisk bruger på at arbejde, samt hvor lang tid du bør bruge på hver opgave.

4. Gør op med dine dårlige digitale vaner

Dit fysiske arbejdsmiljø spiller naturligvis en stor rolle (det kommer vi til snart), dine digitale omgivelser er mindst lige så vigtige. Brug af den samme computer, du bruger til at se Netflix eller surfe på internettet, kan hurtigt føre til tabt tid og produktivitet. En super effektiv måde at blive mere produktiv på når du arbejder hjemmefra, er at opgive dine dårlige digitale vaner. Det betyder; ingen streaming, TV eller sociale medier og om muligt et helt neutralt arbejdsmiljø.


Hvis du bruger den privat computer til arbejde, anbefaler vi at du opsætter en dedikeret brugerprofil til arbejdet. Hvis du ikke vil gå så langt kan du også oprette en ny browserkonto, for eksempel arbejde@gmail.com. Her kan du sætte bogmærker og layout op så det understøtter dig arbejde og samtid søret for at du ikke er automatisk logget ind på dine sociale medier.


I perioder, hvor du virkelig ønsker at fokusere og undgå afbrydelser, skal du sætte din telefon på lydløs. Det er også flere forskellige apps og browserudvidelser der kan hjælpe, som for eksempel StayFocusd til Google Chrome.

5. Invester i værktøjer, der kan gøre dit fjernarbejde sjovere

Hvis du vil arbejde hjemmefra i en længere periode, bør du investere i de værktøjer du kan bruge til at arbejde mere effektivt. Det vigtigste er en pålidelig og sikker computer, MyData levere særlige laptops, der er sat op specielt til hjemmearbejde, de har al den sikkerhed og software du har brug for til dit hjemmekontor.


I hjem med børn eller støj udefra, kan et par gode støjdæmpende hovedtelefoner hjælpe dig med at holde fokus. Vi anbefaler Sonys WH-1000XM3-hovedtelefoner, som ikke kun har den bedste støjdæmpning, men også lyder godt og er behagelige nok til at have på hele dagen.


Du kan også overveje at investere i nye kontormøbler, for eksempel et ergonomisk skrivebord eller en lækker stol, der er god at sidde i over længere perioder. Desuden er et behageligt tastatur og en ergonomisk mus, noget der kan gøre arbejdsoplevelsen noget mere indbydende. På museskade.dk kan du læse mere om hvordan du indretter det perfekte kontor for effektivitet og sundhed. En ekstra skærm at tilslutte til laptoppen eller PC’en er også en af de typiske opgraderinger, der kan være med til at øge produktiviteten. Hvad du har brug for, afhænger af dit job, din personlighed og dit hjemmekontor.

6. Få dit arbejdsområde til at skinne

Hvis du har plads og tid anbefaler vi at du opretter er dedikeret område til dit arbejde, helst i et separat rum væk fra resten af dit hjemmeliv.


Det er klart, at ikke alle har plads og råd til et komplet hjemmekontorlokale med alle faciliteter. Et skrivebord eller linende, som du kun bruger til arbejde hjælper dig med at holde fokus og være produktiv i løbet af arbejdstiden. Desuden vil det også hjælpe dig med at holde dit arbejdsliv, og dit hjemmeliv, adskilt i slutningen af ​​dagen.


Uanset hvor dit arbejdsområde er skal du også sørge for at holde det pænt og ryddelig, så det føles professionelt at sidde der og arbejde. Undersøgelser har vist, at et rodfrit arbejdsmiljø fører til forbedret fokus, så drag fordel af denne viden når du planlægger dit arbejdsmiljø derhjemme.


Hold dit skrivebord fri for dokumenter og læg ting du ikke bruger aktivt væk. Sæt noget tid af til at samle kabler mere eller mindre kontrolleret, samt at sikre en god lys-sætning. Kold hvid skærper fokus og koncentration mere end en varm hvid lampe.


Du kommer til at tilbringe mange timer i hjemmet, så hvis du kan stille dit skrivebord et sted hvor der er lidt udsigt, er det en god ide. Med de rigtige arbejdsforhold vil du ikke kun opleve at dit arbejde forbedres, du vil også føle dig mindre stresset og mere motiveret!

7. Kommuniker ofte med dine kollegaer

At arbejde hjemmefra kan være behageligt, men det kan også være utroligt isolerende. Du tænker måske ikke så meget over det i starten, men det sociale element i at arbejde sammen på kontoret bidrager samtidigt til at styrke din underbevidste forståelse af at være en del af et team.


For at undgå følelsen af ensomhed og isolation, bør du fra starten af have en god kultur for at kommunikere med teammedlemmer på Slack, Zoom, Teams, eller den platform som du og dine kollegaer har valgt at bruge. Det er klart at du hovedsageligt bør kommunikere om arbejde. Det er en god måde at holde sig socialt aktive, samt at motivere dig selv og andre til at få noget for dagen.


Hvis du er selvstændig, freelance eller bare ikke har nogen direkte kolleger, så prøv at finde et online-community. Collaboration-hjemmesider er fremragende til dette, du kan også møde mennesker gennem begivenheder på Meetup eller i specialiserede online-communities, som Freelancers Union eller WeWorkRemotely.

8. Find den rigtige arbejdsrytme med musik

Den rigtige playliste kan løfte ethvert øjeblik af dagen. At lytte til musik i baggrunden kan hjælpe dig med at holde din arbejdsgang stabil og dit motivationsniveau højt. Hvilken type musik du kan lide, er helt op til din personlige smag, men det ideelle musikvalg til at arbejde hjemmefra opfylder de samme kriterier.


Den bedste musik til hjemmekontoret er noget mellemhøjt til højt, og noget uden lyrik. Et populært valg her hos Dansk IT Sikkerhed er Deep House 24/7: Chill Study Music, der spiller 24/7 på YouTube, men der er et væld af muligheder at forsøge sig med på YouTube og Spotify.


Hvis du ikke er meget til musik kan du også prøve at have et TV tændt i baggrunden, imens du arbejder. Dette hjælper nogle mennesker med at fokusere, men fanger du dig selv i aktivt at følge med i TV’et mere end et par gange, er det nok ikke løsningen for dig.


Afslutningsvis er der et sjovt lille site der hedder imisstheoffice.eu, som du kan prøve. Det er ikke noget vi har haft succes med her på redaktionen, men måske det er noget for dig.

9. Hold dig sund

På et meget grundlæggende niveau, er din personlige sundhed en af de vigtigste grundsten for din produktivitet. Det gælder også når du arbejder hjemmefra.


Hvis du tilbringer hele dagen derhjemme ved et skrivebord, i uger eller måneder ad gangen, vil det i sidste ende få konsekvenser for dit helbred.


Stående skriveborde er en god måde at undgå atrofi på, men du kan også prøve at stå op og bevæge dig lidt mindst en gang i timen. Du kan benytte lejligheden til at få lidt vand eller kaffe fra køkkenet og sørge for at forblive hydreret. Du kan også sagtens bruge nogle af dine ”pomodoro” pauser på at lave nogle armbøjninger eller squats, det er en rigtig sund rutine også selvom du ikke nødvendigvis får pulsen helt op på et par minutter.


Du skal også være opmærksom på mange timer foran skærmen er skadeligt for dine øjne, selv med blå-lys-filtre og andre beskyttelsesforanstaltninger aktive. Brug et par sekunder på at kigge væk fra skærmen hvert 15. minut. Se ud af vinduet på noget i det fjerne, et malier eller på en plante på dit skrivebord, bare noget andet end en PC-skærm.

コメント


bottom of page