top of page

9 hackere, der ændrede historien

Opdateret: 12. okt. 2023


Gennem historien har der været enkeltpersoner, der har ydet væsentlige bidrag, der har formet den verden, vi lever i i dag. Blandt dem er hackere, der ofte ses som historiens vogtere, der efterlader deres præg gennem exceptionelle færdigheder og viden.


Hack, Cybersikkerhed, White hat hacker, Black hat hacker, Hackingangreb, IT-kriminalitet, IT-sikkerhed

Disse tophackere banede ikke kun vejen for andre, men spillede også en afgørende rolle i at forme vores verden. Ved at bruge deres ekspertise og opfindsomhed efterlod de en uudslettelig indflydelse på samfundet.


I en verden drevet af teknologi og innovation er cyberangreb blevet en stor årsag til bekymring, da de udgør væsentlige trusler mod enkeltpersoner og organisationer. Det er dog vigtigt at erkende, at hackere kan have forskellige motiver bag deres handlinger. Der er white hat hackere, der arbejder inden for områder som cybersikkerhed, og black hat hackere, der engagerer sig i ondsindede aktiviteter. Selvom hacking kan have negative konnotationer, er det vigtigt at erkende, at etiske hackere spiller en afgørende rolle i at holde vores digitale verden sikker.


Her er de 9 hackere, der ændrede historien


1. Kevin Mitnick


Kevin Mitnick, almindeligt kendt som "verdens mest berømte hacker," har markant påvirket hackerverdenen og sætter præcedens for andre hackere at følge. Hans berygtede kom fra at stjæle computerkode fra fremtrædende teknologivirksomheder som Nokia og Motorola. I 1982 opnåede Mitnick en bemærkelsesværdig bedrift ved at hacke sig ind i North American Aerospace Defense Command (NORAD), som placerede ham på FBI's mest eftersøgte liste og inspirerede filmen "War Games". Selvom han forfulgte hacking for spændingen, blev hans handlinger ikke taget let på af myndighederne, hvilket førte til fem års fængsel.


Mitnicks ekspertise udvidede sig især til social engineering, et koncept han populariserede, og involverede manipulation af enkeltpersoner til at videregive fortrolige oplysninger. For eksempel overbeviste han smart Motorolas sikkerhedschef om at give deres brugernavn og adgangskode med et enkelt telefonopkald. I dag har Mitnick forvandlet sig til en respekteret white-hat hacker, der bruger hans unikke færdigheder til at hjælpe sårbare virksomheder mod cyberangreb.


2. John "Captain Crunch" Draper


John Thomas Draper, kendt af sine aliaser Captain Crunch, Crunch eller Crunchman, har en fremtrædende plads i verden af ​​computerprogrammering og hacking. Som en amerikansk computerprogrammør opnåede han berømmelse som en telefon-phreak, hvilket gjorde ham til en af ​​de ældste nulevende tophackere, der efterlod en varig indvirkning på historien.


John Draper spillede en afgørende rolle i udformningen af ​​computerprogrammeringsfeltet, selv før det vandt almindelig anerkendelse. Selvom han ikke skabte det fjerde programmeringssprog, implementerede han det og nåede endnu en milepæl ved at udvikle det første Apple-tekstbehandlingsprogram, kendt som "Easy Writer".


I løbet af 1970'erne var Draper pioner inden for kunsten at omgå tekniske barrierer og udforske innovative teknikker. Hans ekspertise i "phone phreaking" var særligt banebrydende. Ved at bruge en enhed kaldet Blue Box manipulerede han analoge tonesekvenser, hvilket gjorde det muligt for folk at foretage gratis opkald på analoge telefoner, inklusive langdistance- og internationale opkald uden at pådrage sig gebyrer. Denne dristige praksis gav ham en plads blandt de hackere, der skrev historie.


John Drapers bidrag er blevet bredt anerkendt og fejret, med adskillige film som "The Secret History of Hacking 2001", "Hackers Wanted 2009" og "Hackers: Wizards of the Electronic Age 1985" dedikeret til at mindes hans bemærkelsesværdige indflydelse på computeren. verden.


3. Steve Wozniak


Steve Wozniak, en amerikansk innovatør kendt for sine teknologiske bidrag og filantropi, er også medstifter af det uhyre succesrige Apple Inc. sammen med Steve Jobs. Populært kendt som "Woz", er han en elektronikingeniør, datalog og computerprogrammør, drevet af en passion for at opfinde nye løsninger. Men hvad mange måske ikke er klar over er, at denne ikoniske grundlægger engang var en hacker, år før hans rejse tog en anden drejning.


Wozniaks forretningsrejse begyndte med udviklingen af ​​et ulovligt telefonhacking-kredsløbskort. Tilbage i 1971 faldt han over en artikel med titlen "Secrets of the Little Blue Box" af Ron Rosenbaum, der afslørede kunsten at manipulere telefonnetværk til at foretage gratis langdistanceopkald. Fascineret af konceptet satte Wozniak sammen med sin ven Steve Jobs ud for at skabe deres egen blå boks og solgte endda kopier til medstuderende på Berkeley. Denne indledende satsning gav dem selvtillid til at forfølge større ambitioner, hvilket i sidste ende førte til den bemærkelsesværdige fødsel af Apple Inc.


4. Michael Calce (MafiaBoy)


Michael Calce, også kendt som "Mafiaboy", hører utvivlsomt til de hackere, der har sat et uudsletteligt præg på historien. I en alder af 15, i februar 2000, opnåede han det, de fleste på hans alder ikke engang kunne overskue. Michael opdagede en måde at kontrollere netværk af universitetscomputere, hvilket fik ham til at udføre et forstyrrende angreb på store websteder som Yahoo, Dell, eBay, CNN og Amazon. Denne dristige begivenhed sendte chokbølger gennem cyberkriminalitet og internetfællesskabet og rejste alvorlige bekymringer om sikkerheden af ​​onlinedata. Som følge heraf var regeringerne tvunget til hurtigt at prioritere udviklingen af ​​cyberkriminalitetslovgivningen.


Hans vovede hackingangreb på betydelige konglomeratvirksomheder tjente som en katalysator for virksomheder og regeringer til at træffe presserende og drastiske foranstaltninger, hvilket førte til væsentlige ændringer i lovgivningen. I dag har Michael forvandlet sig selv til en white hat-hacker, der udnytter sin ekspertise til at hjælpe virksomheder med at beskytte sig mod onlinetrusler gennem cybersikkerhedspen-test. Derudover dedikerer han sine bestræbelser på at øge bevidstheden om online sikkerhed og yder værdifulde bidrag til at skabe en sikrere digital verden.


5. Kevin Poulsen


I 1983, i en ung alder af 17 år, opnåede Poulsen under aliaset Dark Dante en vovet bedrift ved at hacke sig ind i Pentagons computernetværk, også kendt som ARPANET. På trods af at han blev fanget, reddede hans mindreårige status ham på det tidspunkt fra retsforfølgelse, da regeringen i stedet udstedte en advarsel. Poulsen tog det dog ikke alvorligt og fortsatte sine hackeraktiviteter.


I 1988 tog han sin hackerevne til et andet niveau ved at infiltrere en føderal computer og få adgang til filer relateret til Filippinernes afsatte præsident. Da myndighederne opdagede hans handlinger, gik Poulsen under jorden for at unddrage sig tilfangetagelse. I sin tid som flygtning fortsatte han med at hacke og afsløre hemmeligheder, endda gå så langt som at hacke en radiostationskonkurrence i 1990 og vinde en helt ny Porsche.


I sidste ende blev Poulsen anholdt og stod over for et treårigt forbud mod at bruge computere. Efter at have afsonet sin dom, omdirigerede han sine færdigheder mod positive bestræbelser og gik over til en white hat hacker og journalist. Han begyndte at skrive for anerkendte publikationer som Wired og The Daily Beast, med fokus på cybersikkerhed og socio-politiske spørgsmål relateret til nettet.


I samarbejde med andre bemærkelsesværdige hackere bidrog Poulsen til forskellige projekter, herunder udviklingen af ​​open source-software SecureDrop (oprindeligt kendt som DeadDrop) sammen med Adam Swartz og Jim Dolan. Denne transformation demonstrerede hans dedikation til at bruge sine talenter til etiske og konstruktive formål, hvilket gjorde ham til et værdifuldt aktiv inden for cybersikkerhed.


6. Aaron Swartz


Aaron Swartz, en fremtrædende figur i teknologiverdenen, ydede betydelige bidrag ved at stifte Reddit og opnå anerkendelse som hacktivist. Men hans vej tog en dyster drejning i 2011, da han stødte på juridiske problemer for angiveligt at hacke sig ind i MITs netværk for at få adgang til JSTOR akademiske data. Anklagerne mod ham eskalerede til føderale anklager om wire-svindel og overtrædelser af Computer Fraud and Abuse Act, med strenge straffe.


Desværre valgte Swartz ikke at forfølge en klageaftale og tog i sidste ende den hjerteskærende beslutning om at afslutte sit eget liv. Ikke desto mindre blev hans virkningsfulde arbejde ikke glemt. Internet Hall of Fame hædrede posthumt Swartz for hans bemærkelsesværdige indsats med at etablere onlinegrupper som Demand Progress, kendt for deres fortalervirksomhed mod Online Privacy Act.


Derudover blev Swartz' liv og arv en inspiration for adskillige film, inklusiv "The Internet's own boy: The Story of Aaron Swartz 2014", "Killswitch 2014", "Steal This Film - Part One 2006" og andre. Disse film afspejler smukt den dybe indvirkning, han efterlod på teknologi- og onlinefællesskabet, og skabte en varig indflydelse på trods af de tragiske omstændigheder ved hans bortgang.


7. Gary McKinnon


I hackernes rige er Gary McKinnon et navn, der aftvinger respekt, efter at have opnået berømthed for at udføre en af ​​de mest betydningsfulde solo-hacking-bedrifter i historien. Fra februar 2001 til marts 2002 fangede han mediernes opmærksomhed ved at udføre et omfattende militært computerhack. McKinnon formåede at få adgang til NASA og andre forsvarswebsteder, hvilket forårsagede skader på omkring $700.000, mens det afbryde forsyningslinjer og kommunikationssystemer. Sideløbende med sit hack efterlod han beskeder, der kritiserede de lemfældige sikkerhedsforanstaltninger, og sagde dristigt: "Din sikkerhed er lort."


McKinnons motiv bag hackingen var dog unikt. Han søgte at afsløre information om ufoer og teknologier, der potentielt kunne gavne offentligheden. På trods af den truende trussel om anklager og en lang fængselsdom i USA, greb Storbritannien ind og blokerede for hans udlevering, og han forblev udømt for enhver forbrydelse.


8. Albert Gonzalez


Når man diskuterer verdens bedste hackere, er Gonzalez utvivlsomt et navn, der dukker op. Hans exceptionelle færdigheder var så værdifulde, at i stedet for at sende ham i fængsel besluttede regeringen at ansætte ham til at arbejde for dem.


Gonzalez, kendt under aliaset "soupnazi", begyndte sin hackerrejse ved at lede en gruppe computerentusiaster på hans gymnasium i Miami, som oprindeligt blev betragtet som ondsindede. I den unge alder af 22 var han allerede blevet computerekspert og engageret i en række kriminelle aktiviteter, primært fokuseret på svindel med betalingskort på den kriminelle markedsplads kendt som Shadowcrew.com. Han opnåede anerkendelse som en af ​​dets bedste hackere og moderatorer, ansvarlig for at stjæle millioner af kortkonti.


For at undgå fængsling samarbejdede han med Secret Service og blev en informant, hvilket førte til arrestationen af ​​adskillige Shadowcrew-medlemmer. Men forbavsende nok, selv mens han arbejdede som informant, fortsatte Gonzalez sine kriminelle aktiviteter. I samarbejde med medskyldige målrettede han forskellige virksomheder som OfficeMax, Dave and Buster's og Boston Market, hvor han med succes stjal over 180 millioner betalingskortkonti.


Hans brud på den amerikanske detailhandler TJX i 2005, som fremhævet af The New York Times Magazine, markerede initieringen af ​​store databrud, der involverede kreditoplysninger. Ved at bruge en simpel SQL-injektionsteknik udnyttede Gonzalez og hans team sårbarheder i virksomhedens netværk, hvilket resulterede i en anslået $256 millioner stjålet fra TJX alene. Ved sin domsafsigelse i 2015 beskrev den føderale anklager omfanget af Gonzalez' skade på enkeltpersoner som uovertruffent.


9. Anonymous

Hack, Cybersikkerhed, White hat hacker, Black hat hacker, Hackingangreb, IT-kriminalitet, IT-sikkerhed

Anonymous er et internationalt online-kollektiv af "hacktivister", der er opstået fra det anonyme billedtavle, 4chan. Indledningsvis engageret sig i trollingaktiviteter, flyttede deres fokus gradvist mod socialt og politisk motiverede handlinger. De er blevet kendt for at udføre cyberangreb på regeringer, institutioner og virksomheder. Ofte omtalt som internetvigilantes stræber de efter at afsløre regeringshemmeligheder og enkeltpersoner, nogle gange med den hensigt at gavne offentligheden.


På trods af nogle anholdelser af kendte medlemmer har regeringen ikke været i stand til at afvikle Anonymous-gruppen, som blev grundlagt i 2003 af Aubrey Cottle. Dette skyldes dens decentraliserede struktur, der mangler en centraliseret leder. Følgelig fortsætter gruppen med at udføre cyberangreb på regeringer og virksomheder i den sociale retfærdigheds navn, der fungerer som et lederløst kollektiv.

Comments


bottom of page