top of page

AI skal hjælpe med cancer og alzheimers behandling

Alexandra Instituttet har indgået et samarbejde med GTS-partneren Bioneer A/S og DTU om at udvikle nye AI-værktøjer, der kan anvendes til at teste nye metoder inden for behandling af kræft og neurodegenerative sygdomme såsom Alzheimers. Ved at udnytte teknologiske muligheder inden for dataanalyse vil forskerne kunne få bedre forståelse for lægemiddelkandidater og præklinisk forskning, da de ofte har komplekse data, der skal analyseres.Kim Holmstrøm, Principal Scientist hos Bioneer A/S, forklarer, at AI-værktøjerne vil hjælpe med at fortolke komplekse data og give en bedre forståelse af, om lægemiddelkandidater har en gavnlig effekt. Forskerne arbejder med særlige celler, som simulerer neuronceller i hjernen, og cancerbaserede cellemodeller, der simulerer tumorer i brystet og tarmen.


De nye metoder inden for AI er i stand til at finde mønstre i mere komplekse data end nogensinde før. Deep learning-teknologier og modeller til analyse af billeddata gør det muligt at analysere data mere effektivt. Målet er at forbedre adgangen til AI-metoder ved at stille værktøjer til rådighed, som kan effektivisere fortolkningen af de behandlinger, som Bioneer har udsat deres cellemodeller for.


Forskerne arbejder på at udvikle værktøjer, der kan konvertere billeddata til en mere kompakt repræsentation, der effektivt beskriver de væsentligste detaljer i den originale data og dermed kan analyseres mere effektivt med dertil udviklede modeller. Disse værktøjer er ikke generelt anvendelige i dag, men forskere arbejder hen imod at gøre dem mere tilgængelige for flere.


Katrine Hommelhoff Jensen forklarer, at målet er at have mere kompakte datarepræsentationer til effektiv 3D-analyse og grafbaseret dataanalyse. Med flere pandemier i verden er det nødvendigt at udvikle statiske modeller, der kan hjælpe forskerne med at udvikle medicin hurtigere. Ved at gøre værktøjerne tilgængelige for flere, vil forskerne kunne opnå dette mål.


Samarbejdet mellem Alexandra Instituttet, Bioneer A/S og DTU lover godt for fremtiden inden for udviklingen af AI-værktøjer og forskning inden for kræft og neurodegenerative sygdomme. De nye teknologier og værktøjer vil gøre det muligt for forskerne at analysere data mere effektivt og udvikle medicin hurtigere, hvilket vil være til gavn for mennesker over hele verden.


Du kan læse mere om sagen på: alexandra.dk

Comments


bottom of page