top of page
  • Forfatters billedeThomas Pedersen

Dårligt nyt for online sikkerhed: Bot’s udgør nu 50% af alt internet trafik

I en bekymrende udvikling udgør bots nu næsten halvdelen af al internettrafik, og dette udgør en alvorlig trussel mod vores online sikkerhed. Ifølge rapporter er der sket en markant stigning i antallet af bots, der automatisk gennemgår internettet og udfører forskellige opgaver, både lovlige og ondsindede.


Bots, Scraber bots, Webcrawler, DDos Angreb, Internet Trafik, Automation. Software

Bots er computerprogrammer eller robotter, der udfører automatiserede opgaver uden menneskelig indgriben. De kan bruges til forskellige formål, såsom at indeksere websider til søgemaskiner, levere kundesupport eller endda udføre ondsindede aktiviteter som angreb og phishing. Desværre er det sidstnævnte formål den mest bekymrende.


Den store mængde bottrafik på internettet skaber en række problemer for vores online sikkerhed. For det første kan botter være involveret i DDoS-angreb (Distributed Denial of Service), hvor en stor mængde forespørgsler eller trafik overbelaster en hjemmeside eller server og gør den utilgængelig for legitime brugere. Dette kan have alvorlige konsekvenser, især hvis det rammer vigtige tjenester eller infrastruktur.


Derudover kan bots bruges til at udføre phishing-angreb, hvor de forsøger at lokke personlige oplysninger eller adgangskoder ud af intetanende brugere. Disse angreb kan være meget raffinerede og narre selv de mest forsigtige brugere til at afsløre fortrolige oplysninger. Dette kan føre til identitetstyveri, økonomiske tab og endda skade på virksomheders omdømme.


Den massive tilstedeværelse af bots på internettet skaber også udfordringer for analytikere og sikkerhedsfirmaer, der forsøger at skelne mellem legitim trafik og ondsindet aktivitet. Det bliver sværere at identificere og bekæmpe botter, da de bliver mere sofistikerede og i stand til at skjule deres aktiviteter. Dette skaber en konstant kamp mellem cyberkriminelle og sikkerhedseksperter.


For at bekæmpe denne trussel er det vigtigt at implementere effektive sikkerhedsforanstaltninger. Dette omfatter regelmæssig opdatering af software og systemer for at lukke kendte sårbarheder, implementering af stærke adgangskontroller og autentifikationsmetoder, samt brugen af antivirus- og antimalware-løsninger. Det er også vigtigt at opmuntre brugerne til at være opmærksomme på potentielle trusler, som f.eks. phishing-mails eller mistænkelig adfærd på internettet.


Derudover skal der være et tæt samarbejdemellem regeringer, internetselskaber og sikkerhedseksperter for at tackle problemet med bottrafikken. Der bør etableres og opretholdes et omfattende samarbejde for at udveksle oplysninger om nye bot-angreb, identificere bot-netværk og udvikle effektive modforanstaltninger.


Derudover bør der investeres i forskning og udvikling af avancerede teknologier til at opdage og bekæmpe botter. Kunstig intelligens og maskinlæring kan spille en vigtig rolle i at identificere og blokere ondsindet bottrafik ved at analysere adfærdsmønstre og identificere anomalier. Ved at udvikle avancerede algoritmer og systemer kan vi bedre beskytte os mod botter og minimere deres indflydelse på vores sikkerhed.


Ud over tekniske foranstaltninger er det også nødvendigt at øge bevidstheden om bottrafik og dens konsekvenser. Brugere skal oplyses om, hvordan de kan beskytte sig selv mod phishing-angreb og andre former for ondsindet botaktivitet. Det er vigtigt at fremme en kultur med cybersikkerhed, hvor brugerne er opmærksomme på potentielle trusler og træffer de nødvendige foranstaltninger for at beskytte deres data og personlige oplysninger.


Endelig er det vigtigt at understrege, at bekæmpelse af bottrafikken er en udfordring, der kræver en global indsats. Da internettet ikke kender landegrænser, er det nødvendigt med internationalt samarbejde og koordination for at bekæmpe botter effektivt. Gennem samarbejde mellem regeringer, internationale organisationer og virksomheder kan vi styrke vores forsvar mod bottrafik og skabe et mere sikkert online-miljø for alle.


I sidste ende er det afgørende, at vi erkender alvoren af ​​bottrafikkens indflydelse på vores sikkerhed og tager de nødvendige skridt til at bekæmpe denne trussel. Ved at implementere effektive sikkerhedsforanstaltninger, samarbejde på tværs af sektorer og øge bevidstheden kan vi beskytte vores online-identitet og sikre, at internettet forbliver et sikkert og pålideligt sted for alle brugere.


Hvad er bots helt præcist?


En "bot", forkortet fra "robot", er den almindelige betegnelse for en automatiseret software-"agent", der, når den er programmeret og kørt, udfører visse opgaver for den enkeltperson eller det computerprogram, der har implementeret botten. Botten fungerer autonomt uden yderligere menneskelig indgriben og bevæger sig ofte rundt i et netværk som internettet. Bots bruges typisk til at automatisere opgaver eller processer, som software kan udføre hurtigere og mere effektivt end mennesker, især gentagende, iterative og omfangsrige opgaver. Nogle gange refererer "bot" bare til et online værktøj, der giver output til brugerne baseret på input, som f.eks. "juridiske bots" til generering af kontrakter.


Bots, Scraber bots, Webcrawler, DDos Angreb, Internet Trafik, Automation. Software

Software-bots må ikke forveksles med fysiske maskiner som de humanoid "robotter", der er berømte fra Isaac Asimovs værker. Derudover bør bots ikke sidestilles med kunstig intelligens (AI) eller maskinlæring (ML). Nogle bots involverer brug af AI, som f.eks. den velkendte DoNotPay-bot til at bestride parkeringsbøder og mere, der selv beskriver sig som en "robotadvokat". Andre bots anvender dog ikke AI eller ML, men fungerer i stedet ud fra forudprogrammerede sæt regler, der ikke ændrer sig med "indlæring".


Der er mange forskellige typer bots. Internetbaserede bots, der udfører funktioner i forbindelse med websteder, var de mest kendte tidlige bots. "Web crawlers" eller "spiders" er stadig i brug i dag. Disse besøger automatisk og "crawler" websteder, indekserer deres websider og/eller dokumenter for søgemaskineudbydere som f.eks. den velkendte Googlebot.


"Scraper" bots "scrape" og downloader indhold fra websteder til andre formål. For eksempel afgjorde en amerikansk domstol for nylig, at virksomheden LinkedIn ikke kunne forhindre en konkurrent i at "scrape" offentligt tilgængelige data fra LinkedIn-brugere.

Ud over webbaserede bots findes der også bots til andre formål. Social media bots er eksempler på bots, der bruges til at interagere med brugere på sociale medieplatforme som Facebook, Twitter eller Instagram. Disse bots kan automatisere likes, kommentarer eller delinger af indhold og kan enten være nyttige til at øge synligheden for indhold eller manipulere med diskussioner og påvirke offentlig opinion.


Der er også chatbots, der bruges til at levere automatiserede svar og support til brugere på hjemmesider eller applikationer. Disse bots er i stand til at forstå brugerens forespørgsler og levere relevante svar baseret på foruddefinerede svarskabeloner eller ved hjælp af AI til naturligt sprogbehandling.


En stigende bekymring er de skadelige bots, der bruges til at udføre cyberkriminelle aktiviteter. Disse inkluderer malware-bots, der distribuerer skadelig software som vira, ransomware eller spyware til sårbare systemer. Disse bots kan inficere computere og stjæle fortrolige oplysninger, beskadige systemfiler eller udnytte systemressourcer til ondsindede formål.


En anden bekymring er brugen af ​​bots til at sprede falske nyheder eller manipulation af information. Disse bots kan programmere til at skabe og sprede desinformation, propaganda eller politisk manipulation på sociale medieplatforme. Dette kan have alvorlige konsekvenser for demokratiske processer og offentlig opfattelse.


Det er vigtigt at bemærke, at ikke alle bots er skadelige eller ondsindede. Der er mange nyttige og lovlige bots, der bruges til at automatisere opgaver og forbedre effektiviteten. For eksempel kan handelsvirksomheder bruge bots til at overvåge priser på forskellige markeder, og forskere kan bruge bots til at indsamle og analysere data til forskningsformål.


I takt med den stigende kompleksitet af bots og deres indvirkning på internettet er det vigtigt at udvikle effektive sikkerhedsforanstaltninger og reguleringer. Dette inkluderer teknologier til at opdage og bekæmpe skadelige bots, politikker og love, der adresserer deres anvendelse og konsekvenser samt uddannelse og bevidsthedsfremmende aktiviteter for brugere omkring identifikation og håndtering af bots.


Bots vil sandsynligvis fortsætte med at spille en væsentlig rolle på internettet, og det er vigtigt at finde den rette balance mellem innovation og sikkerhed for at sikre en sikker og pålidelig online-oplevelse for alle brugere.


Hvilken type trafik generer bots og hvorfor fylder det så meget?


1. DDoS-angreb: Botter kan bruges til at udføre Distributed Denial of Service (DDoS) angreb, hvor en stor mængde trafik sendes til en hjemmeside eller server for at overbelaste den og gøre den utilgængelig for legitime brugere. Dette kan have økonomiske og omdømmemæssige konsekvenser for virksomheder og organisationer.


2. Phishing og svindel: Ondsindede botter kan bruges til at udføre phishing-angreb, hvor de sender falske e-mails eller opretter falske websteder for at narre brugere til at afsløre deres personlige oplysninger. Dette kan føre til identitetstyveri, økonomiske tab og misbrug af fortrolige oplysninger.


3. Dataindsamling og brud på privatlivets fred: Botter kan også bruges til at indsamle store mængder data fra forskellige kilder på internettet. Disse data kan derefter bruges til at oprette profiler eller sælges til tredjeparter uden brugerens samtykke, hvilket udgør en krænkelse af privatlivets fred.


4. Spam og uønsket reklame: Botter kan sende enorme mængder spam-e-mails og uønskede reklamer til brugere. Dette kan være irriterende og distraherende for brugere og kan også indeholde ondsindet indhold eller links.


5. Falsk information og manipulation: Botter kan sprede falske nyheder, misinformation og propaganda på sociale medieplatforme og andre websteder. Dette kan påvirke den offentlige mening, skabe forvirring og underminere troværdigheden af ​​informationskilder.

For at imødegå disse risici er der behov for en kombination af teknologiske løsninger og brugeropmærksomhed. Sikkerhedsforanstaltninger som firewall, indbrudsdetektionssystemer, adgangskontroller og anti-bot-teknologier kan hjælpe med at opdage og blokere ondsindede botter. Implementering af sikkerhedsopdateringer og patches på systemniveau er også vigtigt for at lukke kendte sårbarheder.


Brugere skal også være opmærksomme på potentielle trusler og tage sikkerhedsforanstaltninger som at være forsigtig med at klikke på ukendte links, opdatere deres adgangskoder regelmæssigt og bruge stærke autentifikationsmetoder. Opdateret antivirussoftware og antimalware-løsninger kan også hjælpe med at identificere og fjerne skadelig bottrafik.


Desuden er det vigtigt med et tæt samarbejde mellem regeringer, internetselskaber og sikkerhedseksperter for at udveksle oplysninger, identificere nye trusler og udvikle effektive modforanstaltninger. Der skal også være fokus på uddannelse og bevidsthgørelse for at øge brugernes viden om botter og de risici, de udgør. Dette kan omfatte uddannelsesprogrammer, kampagner og oplysning om cybersikkerhed, hvor brugerne oplyses om, hvordan de kan genkende og beskytte sig mod ondsindede botter.


Derudover er det vigtigt at opmuntre til etisk brug af botter. Mange botter bruges til at automatisere lovlige opgaver og forbedre effektiviteten, men det er afgørende at sikre, at de ikke misbruges til ulovlige eller skadelige formål. Virksomheder og udviklere skal følge retningslinjer og etiske standarder for at sikre, at botterne bruges på en ansvarlig og sikker måde.


På et overordnet plan bør der også være en større bestræbelse på at regulere og håndhæve sikkerhedsstandarder for internettet som helhed. Dette kan omfatte lovgivning og politikker, der sætter rammerne for sikkerhedsforanstaltninger og ansvarlig brug af botter. Internetselskaber og platforme bør også påtage sig et større ansvar for at overvåge og bekæmpe ondsindede botter på deres tjenester.


I sidste ende er bekæmpelse af botter og deres negative påvirkning på internettet en kompleks opgave, der kræver en kombination af tekniske, lovgivningsmæssige og bevidsthedsbaserede tiltag. Ved at arbejde sammen på tværs af sektorer kan vi styrke vores forsvar og skabe en mere sikker og pålidelig online-oplevelse for alle brugere. Det er vigtigt at forblive opmærksomme på bottrafikkens konsekvenser og fortsat arbejde mod en mere sikker og ansvarlig anvendelse af teknologien på internettet.

bottom of page