Den danskudviklede satellit Disco 1 har endelig taget afsted fra den amerikanske delstat Californien. Efter tre tidligere udsættelser blev Disco 1, den danskudviklede satellit, endelig sendt afsted fra Californien i USA.
Opsendelsen blev i går forsinket for tredje gang, kun 28 sekunder før det planlagte tidspunkt, på grund af vejrmæssige forhold. Opsendelsen blev gennemført af det amerikanske rumfartsselskab SpaceX. Den danskudviklede satellit har en terningform og måler ti centimeter på hver side. Den vejer omkring et kilo og er udstyret med en mikrocomputer, som er udviklet af Google til brug inden for maskinlæring.
Formålet med Disco 1 er at teste teknologien til de danske studerendes næste satellit, Disco 2 vil være en smule større og er designet til at tage billeder af gletsjere i Grønland.
Projektet er et samarbejde mellem studerende fra fire universiteter: Syddansk Universitet (SDU), Aalborg Universitet (AAU), Aarhus Universitet (AU) og IT-Universitetet (ITU). I to år har studerende fra Syddansk Universitet, Aarhus Universitet, Aalborg Universitet og IT-Universitetet arbejdet på at forberede Disco 1 til opsendelse.
Disco 1 er en CubeSat-satellit, der har en terningform og måler 10 centimeter på hver side. Ombord er der en mikrocomputer, som er udviklet af Google med kunstig intelligens-funktioner.
Formålet med Disco 1 er at teste teknologien, der vil blive anvendt i opsendelsen af Disco 2, som er planlagt til sommeren 2024. Disco 2 vil give forskerne en dybere forståelse af klimaforandringerne ved at levere flerdimensionelle billeder af gletsjersmeltningen i Grønland.
Mangel på dygtige fagfolk inden for rumsektoren
Christoffer Karoff, der er lektor ved Aarhus Universitets Institut for Fysik og Astronomi, som leder projektet, understreger den historiske betydning af denne opsendelse og udtaler: "Vi tager hul på et nyt kapitel i dansk rumhistorie. Dette samarbejde er første gang, studerende fra fire danske universiteter arbejder sammen om et innovativt nationalt rumprogram."
Nikolaj Forskov Eriksen, der er studerende på elektroingeniør ved Syddansk Universitet, spillede en afgørende rolle i at forberede satellitten til rejsen i USA. Han udtrykker sin taknemmelighed for DISCO-projektet og fremhæver dets evne til at tænde passion for ens fag. Eriksen tilføjer, "DISCO tilbyder en fantastisk mulighed for at blive opslugt af dit studieområde. Du kan anvende dine færdigheder til en virkelig opgave, og opleve de faktiske konsekvenser af dine beslutninger. Derudover har jeg gennem dette projekt sikret mig en praktikplads i en virksomhed, hvor jeg allerede havde etableret forbindelser med nogle ansatte. Det er virkelig bemærkelsesværdigt at samarbejde med studerende fra forskellige programmer og universiteter." Lektor Christoffer Karoff ser for sig, at projektet kommer til at spille en central rolle i at producere kvalificerede kandidater til rumsektoren, som i øjeblikket står over for en mangel på dygtige fagfolk. "Den danske rumsektor oplever en robust vækst, og i de kommende år vil det være tidligere DISCO-studerende, der skal præge branchens retning," fastslår han. Desuden håber Karoff, at projektet vil fremme en voksende interesse for området blandt gymnasieelever, som får mulighed for at kommunikere med satellitten.
Når DISCO-1 først er i kredsløb, vil den passere over Danmark to gange dagligt og forventes at forblive i drift i cirka tre år.
Satellitprogrammet er finansieret af Industriens Fond, og selve satellitten produceres i samarbejde med Space Inventor. Opsendelsesansvaret ligger hos Momentus og SpaceX.
Comentários