top of page
  • Forfatters billedeThomas Pedersen

De mest hackede adgangskoder og passwords, du bør holde op med at bruge

Adgangskoder og passwords er et utroligt vigtigt værktøj til at beskytte vores forskellige personlige og professionelle konti. Problemet er, at de ikke er umulige at knække - og det er ikke kun på grund af ydre kræfter.


Adgangskoder, Passwords, Cybersikkerhed, IT-sikkerhed, IT-sikkerheds Guiden

Der er masser af måder, nogen kunne forsøge at hacke dine konti på, lige fra store angreb på firmaservere til sociale manipulationstricks. Men i nogle tilfælde behøver de ikke engang at gå så langt. Nogle gange kan de bare gætte din adgangskode.


Mere specifikt kan angribere (ofte let) gætte en adgangskode, hvis den er kendt for at blive almindeligt brugt. Ny forskning fra SPECOPS bekræfter flere adgangskoder, der er særligt udsatte.


Hvis nogle af dine adgangskoder er almindelige nok, kan nogen med den rette liste få adgang til dine konti inden for sekunder. Den simple løsning er selvfølgelig bare ikke at bruge en almindelig adgangskode, men hvilke adgangskoder er faktisk almindelige nok til, at nogen bare kunne gætte dem?


Hvad du bør undgå


Mens du måske ikke altid har kontrol over længden af din adgangskode, har du kontrol over, hvad den faktisk er.


Med dette i tankerne, bør du aldrig holde fast i standardadgangskoder, der blev genereret, da din konto blev oprettet, og prøv ikke at bruge nogen tilnærmelser til disse alt for almindelige, ifølge forskningen fra SPECOPS.


- Undgå at bruge "adgangskode" som din adgangskode. At tilføje et par ekstra bogstaver eller tal i slutningen, som "adgangskodeGG," hjælper heller ikke.


- Ikke benyt sammenhængende tal kombinationer, så som: 1234 eller 987654321 osv.


- Undgå at benytte de samme bogstaver, uanset adgangskodelængde. Så ingen "GGGGGGGG," "OOOOOOOOOO," osv.


- Populære historiske og popkulturelle personer og medier er heller ikke en god idé, så brug ikke "kleopatra" eller "minecraft" eller noget i den stil. Selv lidt mere obskure referencer som "hacktheplanet" (en populær frase i filmen fra 1995 "Hackers") er let gættebare.


- Brug heller ikke nogle i din nære families navne som adgangskode, eller dit kæledyr - disse kan nemt gættes.


Alt i alt andet anbefales det altid at oprette adgangskoder, der bruger en kombination af bogstaver og tal, og endnu bedre med nogle unikke tegn også - og ikke bare et ord eller to med et tal i enden. Bland og match, leg med store bogstaver, og prøv at vælge noget, folk ikke ville forbinde med dig (som en fødselsdag, ægtefælles navn, osv). Og selvfølgelig, del ikke dine adgangskoder med nogen, du ikke kan verificere. Og så er det altså en god ide at bruge totrinsbekræftelse (2FA).

bottom of page