top of page

Den norske mine- og genbrugsgigant Tomra står over for omfattende cyberangreb

Opdateret: 11. okt. 2023

Det norske genbrugs- og mineselskab, Tomra, kæmper med et "omfattende" cyberangreb, der har påvirket dets datasystemer markant.


 Norge, Tomra, Cyberangreb, Ransomware, Malware, IT-sikkerhed

Tomra har det sidste kvartal genereret over 2 mia. gennem sine minedrift- og fødevareaktiviteter, udgav mandag en erklæring om det igangværende cyberangreb.


Tomra reagerede omgående på angrebet, opdagede det den 16. juli og traf øjeblikkelig handling for at begrænse og afbøde dets konsekvenser. For at neutralisere truslen blev visse systemer afbrudt. Virksomheden vurderer omhyggeligt den potentielle indvirkning på sine kunder og medarbejdere, idet den erkender, at der kan være nedsat stabilitet i tjenester i denne periode.


Selvom Tomra ikke bekræftede, om angrebet involverede ransomware, er dets primære fokus fortsat på at gendanne alle systemer til fuld funktionalitet så hurtigt som muligt. Selskabet har mobiliseret både interne og eksterne ressourcer for at håndtere situationen effektivt. Myndighederne er også blevet informeret om hændelsen.


Ingen specifik hackergruppe, har indtil videre taget ansvaret for cyberangrebet. Men hvis angrebet i sidste ende bekræftes at være en ransomware-hændelse, vil det slutte sig til en række nyere cyberindtrængen rettet mod organisationer involveret i minedrift og fødevaresektorer.


Tomra er kendt for sine automatiserede værktøjer, der bruges på tværs af forskellige industrier, især de maskiner, der er designet til indsamling af metal-, plastik- og glasdrikkepakker til genbrug. Virksomhedens driftsområde omfatter også genbrug af affald og metal, minedrift og fødevareproduktion.


Mine- og metalindustrien har sammen med fødevaresektoren været vidne til en stigning i cyberangreb. Virksomheder som Copper Mountain Mining og store fødevareindustriaktører som Dole, Sysco, Mondelez, Americold, Maple Leaf Foods og forskellige fastfoodkæder har været udsat for cybertrusler og ransomware-hændelser i det seneste år.


Med ransomware-bander i stigende grad rettet mod fødevare- og drikkevareforsyningskædevirksomheder, oplevede fødevareindustrien svimlende 52 ransomware-angreb i 2022, ifølge Dragos, et hændelsesfirma. Efterhånden som situationen udvikler sig, vil Tomra fortsætte med at give opdateringer og engagere sig med interessenter for at løse det igangværende cyberangreb.

bottom of page