top of page

Er TikTok toget kørt af sporet?

TikTok er en populær social media-platform, der bruges af millioner af brugere over hele verden. Platformen er kendt for sine korte, underholdende videoer og udfordringer, som brugerne kan deltage i. Men mens TikTok kan være sjovt og underholdende, er det også vigtigt at forstå de potentielle farer, der er forbundet med at bruge platformen.En af de største bekymringer ved TikTok er de farlige udfordringer, som brugerne udfordrer hinanden med. Disse udfordringer kan være farlige og kan føre til skade eller endda død. For eksempel har der været rapporter om brugere, der har forsøgt at efterligne farlige stunts og udfordringer på platformen, som involverer kørsel, hoppe fra høje steder, spise farlige ting eller udføre farlige fysisk aktivitet.


Desværre kan disse farlige udfordringer også være meget påvirkelige for børn og unge, der kan blive påvirket af peer pressure og ønsket om at være en del af en populær trend på platformen. Derfor er det vigtigt for forældre og værger at overvåge børns brug af TikTok og forstå risikoen ved at deltage i farlige udfordringer.


Som eksempler kan blandt andet nævnes;

  • "Skullbreaker Challenge" Denne udfordring involverer tre personer, hvor to personer står på hver side af offeret og beder dem om at hoppe. Når offeret hopper, sparkes deres fødder væk under dem, hvilket resulterer i, at offeret falder hårdt på ryggen og hovedet. Denne udfordring kan føre til alvorlige skader, såsom hjerne- og nakkeskader.

  • "Outlet Challenge" Denne udfordring involverer at placere en penny eller en metalgenstand i et strømudtag og derefter at tage en delvis udfyldt telefonoplader og stikke den i stikkontakten, hvilket resulterer i en gnist. Denne udfordring kan føre til elektrisk stød og endda starte en brand.

  • "Benadryl Challenge" Denne udfordring involverer at tage en overdosis af antihistaminet Benadryl i en bestræbelse på at opleve hallucinationer. Dette kan føre til overdosis, kramper og endda døden.

  • "Dry Scooping Challenge" Denne udfordring involverer at tage et tørt scoop af pre-workout pulver og skylle det ned med vand, hvilket kan føre til kvælningsfare og hjerteproblemer.

  • "Choking Challenge" Denne udfordring involverer at stramme halsen med et bælte, et reb eller et tørklæde, hvilket resulterer i en følelse af eufori og derefter slippe. Dette kan føre til kvælningsfare og død.

  • "Hot Water Challenge" Denne udfordring involverer at kaste kogende vand på en person eller drikke kogende vand gennem et sugerør, hvilket kan føre til alvorlige forbrændinger og blærebetændelse.

  • "Tide Pod Challenge" Denne udfordring involverer at spise en Tide Pod, en vaskeriprodukt, som indeholder farlige kemikalier. Dette kan føre til forgiftning og endda død.


Men farlige udfordringer er ikke den eneste bekymring ved TikTok. Der er også bekymringer omkring brugernes mentale sundhed og produktivitet. TikTok kan være meget vanedannende, og det kan føre til overeksponering af indhold og tid på platformen. Dette kan påvirke brugerens mentale sundhed og produktivitet.


Der er også bekymringer omkring upassende indhold på platformen. TikTok er åben for alle, og der er ingen garanti for, at alt indhold på platformen er egnet for alle aldre. Børn og unge kan komme i kontakt med upassende eller skadeligt indhold, som kan påvirke deres mentale sundhed og adfærd.


Spørgsmålstegn omkring behandling af personfølsomme oplysninger

På det seneste har derværret en del bekymringer omkring TikToks behandling af brugernes personlige oplysninger. TikTok har fået kritik for at indsamle og dele brugerens personlige oplysninger med tredjeparter. Dette kan føre til identitetstyveri, spam eller endda stalking.


Det er værd at bemærke, at TikToks algoritme fungerer anderledes i Kina end den gør i andre dele af verden. I Kina er TikTok kendt som Douyin, og platformen er adskilt fra TikTok og har en separat algoritme. Ifølge rapporter fokuserer Douyins algoritme mere på sundt og motiverende indhold, og brugerne oplever mindre af de farlige udfordringer, som ofte ses på TikTok i andre dele af verden. Dette skyldes, at den kinesiske regering har strengere retningslinjer for indhold på sociale medier og har håndhævet regler omkring upassende og farligt indhold på Douyin. Således kan kinesiske børn opleve et mere positivt og sundt indhold på Douyin i modsætning til TikTok, hvor farlige udfordringer og upassende indhold stadig kan findes.


Så hvad kan du gøre for at beskytte dig selv og dine børn mod farerne ved TikTok og de farlige udfordringer, som brugerne udfordrer hinanden med? Først og fremmest er det vigtigt at forstå risikoen og tage skridt til at beskytte dig selv og dine børn. Du kan begrænse tid på platformen, overvåge børns brug af TikTok og indstille privatlivsindstillinger for at beskytte personlige oplysninger.


Derudover kan du også tale med dine børn om risikoen ved at deltage i farlige udfordringer og opmuntre dem til at rapportere upassende eller skadeligt indhold, de støder på på platformen. Det er også en god idé at tage tid til at lære mere om platformen og dens funktioner og at følge pålidelige kilder for at holde dig opdateret om eventuelle risici eller farer.


I sidste ende er det op til dig at beslutte, om TikTok er rigtigt for dig eller dine børn. Men ved at forstå de potentielle farer og tage skridt til at beskytte dig selv og dine børn, kan du minimere risikoen og nyde TikTok på en sjov og sikker måde.

Comments


bottom of page