top of page

EU sender stærk besked til Big Tech: Bekæmp disinformation eller mærk konsekvenserne

Midt i den igangværende konflikt i Ukraine har EU-Kommissionens vicepræsident udsendt en streng advarsel til store teknologivirksomheder og understreget det kritiske behov for at bekæmpe disinformation.


EU lovgivning, EU-Kommissionen, Digital regulering, Twitter, X, Meta, Facebook, Instagram, TikTok, Google, Sociale Medier, Disinformation, Nyheder, IT-Teknologi

Den Europæiske Union opfordrer disse virksomheder til at overholde deres løfter om at udrydde falsk information fra deres platforme, især i lyset af kommende valg i Europa og Ruslands utrættelige aggression mod Ukraine.


I en resolut tale understregede Europa-Kommissionens vicepræsident Ver Jourova den alvor, hvormed EU betragter big techs rolle i kampen mod desinformation, sikring af online-sikkerhed og forpurring af spredningen af ​​falske nyheder.


Jourova leverede en opdatering om anti-disinformationskoden, som har opnået støtte fra 44 betydelige virksomheder, herunder Facebook, Google, TikTok og LinkedIn, som alle har forpligtet sig til at imødegå disinformation på deres platforme. Hendes udtalelse understregede relevansen af ​​den russisk-ukrainske konflikt og det kommende EU-valg, hvilket understregede den betydelige risiko, som desinformation udgør. Hun understregede den afgørende rolle, som sociale medier og digitale rum spiller for at opretholde integriteten af ​​retfærdige valg.


Code of Practice, der fokuserer på bekæmpelse af disinformation online, fungerer som en forlængelse af Digital Services Act (DSA), som for nylig blev vedtaget i lov. Tekniske giganter har frivilligt godkendt denne kodeks som et middel til at overholde denne store lovgivningsramme.


Kodeksens implementering tjener som en stresstest, der sætter virksomheder i stand til at vurdere deres evne til at overholde disse nye regler, som gælder for alle større virksomheder, uanset deres underskriverstatus.


Meta, X og TikTok i skudlinjen


Denne udvikling kan få alvorlige konsekvenser for X, tidligere kendt som Twitter, som trak sig ud af Code of Practice tidligere på året. På trods af dette forbliver X bundet af DSA's bestemmelser eller står over for udelukkelse fra EU-markedet.


Den første overholdelsesrapport efter den officielle godkendelse af DSA er blevet frigivet, og angiver X som den mest grove overtræder. Rapporten afslører, at X var vært for den største mængde desinformation på sin platform, hvor Facebook fulgte tæt efter, på trods af dets forpligtelse til koden.


Meta har øget sin faktatjek-indsats i et forsøg på at beskytte kommende valg til Europa-Parlamentet fra farerne ved desinformation og udvider nu dækningen til 22 sprog i EU.


TikTok, en anden underskriver, rapporterede fjernelse af næsten 6 millioner svigagtige konti og over fire hundrede ubekræftede annoncer. Google gjorde også betydelige fremskridt ved at eliminere 300 websteder, der er linket til propaganda, og YouTube rensede over 400 kanaler, der er forbundet med russisk-statssponsorerede tilknyttede selskaber.


Ikke desto mindre anerkendte vicepræsidenten plads til yderligere fremskridt, idet han specificerede områder, hvor teknologivirksomheder bør koncentrere deres indsats. Konsekvent mådehold, investering i faktatjek på tværs af alle medlemsstaters sprog og at give forskere ordentlig adgang til data til gennemsigtig analyse blev alle identificeret som afgørende fokusområder.


I anden teknologisk udvikling i EU


EU-kommissær for det indre marked, Thierry Breton, har opfordret Apple til at åbne deres software- og hardware-økosystem for konkurrenter i henhold til Digital Markets Act (DMA). Denne nye lovgivning stiller specifikke forventninger til "gatekeepere" - dominerende teknologienheder - for at forhindre undertrykkelse af nye aktører og rivaler og derved fremme innovation og sikre interoperabilitet på tværs af platforme. For Apple indebærer dette at give brugerne mulighed for at vælge alternative apps og operativsystemer på deres enheder, ud over grænserne for Apples økosystem, herunder brugen af ​​alternative app-butikker og digitale tegnebøger.

Comentários


bottom of page