top of page

FN løber risiko for at normalisere internetcensur

FN's højeste organ for internetstyring vil angiveligt afholde sine næste to årlige møder i lande kendt for undertrykkende internetpolitikker og overtrædelser af menneskerettighederne.


FN, UN, United Nations, Global internetstyring, Global Digital Compact, Internettet, Internetfrihed, Privatliv, Atlantic Council’s DFRLab

FN's vigtigste organ for internetstyring vil afholde sit næste internationale forum i Riyadh, Saudi-Arabien. I 2025 kan FN bringe diskussionerne om fremtiden for et åbent internet til Rusland.


At afholde Internet Governance Forum (IGF) i træk i autoritære lande, der er berygtede for overvågning og censur af internettet, risikerer at gøre "en joke ud af hele systemet", siger en talsmand. Mens FN endnu ikke har annonceret værtslandene officielt for nogen af møderne, lader Saudi-Arabiens minister for kommunikation og informationsteknologi, Abdullah Alswaha, til at have ladet nyheden slippe ud ved årets forum i Tokyo, der begyndte søndag den 8. oktober og slutter i morgen.


I en kort tale før plenarmødet gennemgik Alswaha nogle nøgleproblemer, som IGF står over for, herunder generativ kunstig intelligens og den digitale kløft. Han foreslog deltagerne, at "vi fortsætter denne dialog ved Riyadh IGF '24." Han gentog den idé igen i slutningen af sin tale og efterlod deltagerne summen.


"Det er ekstremt problematisk," siger Barbora Bukovská, senior direktør for lov og politik hos menneskerettighedsorganisationen Artikel 19, til WIRED. Hun fik nyheden i går fra kolleger i Tokyo. "Deres menneskerettighedsrekord og deres rekord for digitale friheder bør diskvalificere dem fra at have det."


En repræsentant for IGF bekræftede i en erklæring til WIRED, at konferencen i 2024 vil blive afholdt i Riyadh.


I de senere år har Riyadh været involveret i digital overvågning af dissidenter og har idømt dødsstraf mod borgere, der har kritiseret landets menneskerettighedsrekord online. Det saudiarabiske regime beordrede også den ekstrajudicielle drab på journalisten Jamal Khashoggi i 2018. Freedom House, en non-profit organisation for demokrati, vurderer, at Saudi-Arabien opretholder et af verdens mest restriktive og censurerede internet, kun marginalt bedre end Rusland.


"IGF er et fællesskab, det er en multi-stakeholder begivenhed," siger Bukovská. "Det er meningen, at du ikke kun skal have regeringer og virksomheder, men også civilsamfundet, aktivister og så videre." Hun siger, at det bliver svært at invitere demokrati og åbne internetfortalere til Riyadh. "Hvordan skal de deltage i Saudi-Arabien, når man kan blive ramt af spyware, og med alle mulige restriktioner? Så jeg synes, det er ekstremt problematisk."


Kampen for internetfrihed


IGF er en relativt ny organisation, etableret i 2006. Dens formål er mere rådgivende end regulerende og fungerer som en mulighed for lande, virksomheder, civilsamfund og aktivister til at diskutere og debattere forskellige aspekter af, hvordan internettet i sig selv styres. "Det er ret interessant og vigtigt for at forme svarene på visse spørgsmål," siger Bukovská.


Selvom den ikke er ansvarlig for standarder og regler som International Telecommunications Union - som også har været genstand for en international magtkamp mellem censurorienterede lande og dem, der støtter et åbent internet - er den den vigtigste FN-organ for internetstyring. Hvor den er vært, betyder noget, siger Bukovská. Lande som Saudi-Arabien kan bruge Forumet "som en lokkedue for at præsentere sig selv som en del af det internationale samfund, der respekterer menneskerettighederne."


Undertrykkende regeringer har arbejdet hårdt for at nedbryde den fælles styringsmodel for internettet, hævder Léa Fiddler og presser i stedet på for "suveræne digitale økosystemer, hvor de kan udøve endnu mere kontrol, hvilket ofte kaldes 'splinternetet'."


Fiddler er bosiddende stipendiat for demokrati og menneskerettigheder ved Atlantic Council’s DFRLab. Hun skrev i forvejen til Forumet i 2023, at IGF vil have "en uforholdsmæssig indvirkning på, hvordan internettet ser ud og fungerer i de næste årtier." IGF forventes også at forny og omskrive sit mandat i de kommende år, påpeger hun. "De konklusioner, interessenterne når frem til ved IGF, vil informere deres holdning til indsatsområder, der er i fare for at blive udnyttet til autoritære formål."


FN, UN, United Nations, Global internetstyring, Global Digital Compact, Internettet, Internetfrihed, Privatliv, Atlantic Council’s DFRLab

Der er blevet fremsat forslag ved FN om væsentligt at ændre magtbalancen i global internetstyring. Fiddler henviser til Global Digital Compact, som potentielt kunne øge FN's rolle i reguleringen af internettet. I samme ånd peger Bukovská på en cyber-sikkerheds-traktat, der i øjeblikket foreslås af Rusland, og som kritikere frygter, er så vag, at den kunne tillade retsforfølgelse og målretning af journalister og demokratiadvokater.


Saudi-Arabien vil ikke være det første illiberale regime, der er vært for IGF. Sidste års forum blev afholdt i Addis Ababa, Etiopien, midt i en internetafbrydelse i landets Tigray-region. Kritikere som digital rettighedsgruppen AccessNow fordømte valget af stedet på det tidspunkt. "Vi kan ikke have et virkelig robust internet eller en fælles, bæredygtig, fælles fremtid, hvis vi systematisk tier eller ignorerer dem, der er mest udsat for overtrædelser af rettighederne," skrev organisationen i en erklæring.


Det er uklart, om Saudi-Arabien var det eneste land, der faktisk indsendte et bud på at være vært for Forumet i 2024.


I 2021 lancerede det canadiske cybersikkerhedsfirma eQualitie en underskriftsindsamling for at få forumet i 2024 til Montreal. Dusinvis af teknologivirksomheder og civilsamfundsorganisationer fra Canada og rundt om i verden underskrev underskriftsindsamlingen, men den canadiske regering ser ud til at have ignoreret anmodningen. En talsperson for Canadas udenrigsminister, Mélanie Joly, besvarede ikke en anmodning om kommentar.


I en pressemeddelelse kaldte eQualitie udvælgelsen af Riyadh en "forpasset mulighed" og at Saudi-Arabiens vellykkede bud "rejser bekymringer om Forumets evne til at opretholde sine principper om åben dialog og samarbejde med civilsamfundet."


I en LinkedIn-post skrev Bukovská ironisk om trenden sat af FN-organet ved at afholde en konference om internetstyring i Riyadh. "Jeg gætter på, at jeg også ser frem til at besøge Pyongyang, Teheran eller Moskva i årene, der kommer." Men der er god sandsynlighed for, at IGF's næste møde faktisk vil blive afholdt i Rusland.


I 2020 udsendte det russiske Internet Governance Forum en pressemeddelelse, der angav, at Rusland var blevet valgt som vært for 2025, med officiel bekræftelse sendt af FN. Det blev gentaget igen i december 2021 af Ruslands vicepremierminister, Dmitry Chernyshenko. "At vælge Rusland som vært til den 20. forum er en stor ære for os og bevis på, at vores landets stærke positioner inden for udviklingen af informationssamfundet og digital teknologi anerkendes," sagde han i en tale.

Comments


bottom of page