top of page

Forfatteren af Game of Thrones sagsøger OpenAI om ophavsret i ChatGPT-træning

Opdateret: 11. okt. 2023


Forfatterne George RR Martin og John Grisham har anlagt en retssag mod OpenAI, ejeren af ChatGPT, med påstand om, at deres ophavsretligt beskyttede materiale blev brugt uden tilladelse til at træne systemet.


OpenAI, ChatGPT, AI, Kunstig Intelligens, Machine Learning, Ophavsret, Teknologi

George RR Martin er kendt for sin fantasyserie "A Song of Ice and Fire", som blev tilpasset til det populære HBO-show "Game of Thrones". ChatGPT og lignende store sprogmodeller lærer ved at analysere omfattende datasæt, ofte hentet fra onlineindhold.


Retssagen hævder, at forfatternes værker blev benyttet uden tilladelse til at forbedre ChatGPTs evner. Virksomheden OpenAI fastholder dog, at det respekterer forfatternes rettigheder og mener, at de bør drage fordel af AI-teknologi.


Andre prominente forfattere nævnt i retssagen inkluderer Jonathan Franzen, Jodi Picoult og George Saunders. Authors Guild, en amerikansk handelsgruppe, der repræsenterer disse forfattere, har indbragt sagen for den føderale domstol i New York.


Retssagen hævder, at ophavsretligt beskyttede bøger blev brugt til at føre data ind i systemet, delvist fordi ChatGPT var i stand til at give nøjagtige resuméer af dem. Det fremhæver også en bredere bekymring inden for medieindustrien, nemlig at denne form for teknologi kan erstatte indhold skrevet af mennesker.


Juridisk ekspert Patrick Goold foreslår, at selvom han forstår forfatternes bekymringer, kan det være usandsynligt, at retssagen lykkes. Han mener, at forfatterne først skulle vise, at ChatGPT direkte kopierede og duplikerede deres arbejde. Han understreger endvidere, at den centrale bekymring ser ud til at være den potentielle forskydning af menneskelige job af kunstig intelligens, en bekymring, som måske ikke kan løses effektivt gennem loven om ophavsret.


Denne retssag er en del af en række klager mod udviklere af generativ AI, som refererer til kunstig intelligens, der er i stand til at skabe medier baseret på tekstprompter. Tidligere på året anlagde digitale kunstnere en sag mod tekst-til-billede-generatorerne Stability AI og Midjourney og hævdede, at de er afhængige af træning med ophavsretligt beskyttet kunst.


Derudover står OpenAI sammen med Microsoft og programmeringssiden GitHub over for en retssag fra en gruppe af computereksperter, som hævder, at deres kode blev brugt uden tilladelse til at træne en AI kendt som Copilot. Ingen af disse juridiske tvister er blevet løst på nuværende tidspunkt.

Comments


bottom of page