top of page

Google Chrome advarer når du er ved at installere malware inficerede extentions

Opdateret: 11. okt. 2023

Google udruller en ny sikkerhedsfunktion i sin Chrome-browser, der vil advare brugerne, når en installeret udvidelse er blevet fjernet fra Chrome Webshop, hvilket ofte signalerer potentiel malware.


Chrome-browser, Chrome webshop, Extension, Browser, Mal

En konstant tilstrømning af uønskede browserudvidelser oversvømmer Chrome Webshop, ofte fremmet gennem påtrængende pop op-vinduer og omdirigeringer.


Disse udvidelser er typisk lavet af skruppelløse enheder, der bruger dem til at injicere annoncer, overvåge din browserhistorik, styre dig mod tilknyttede websteder eller i mere alvorlige tilfælde stjæle din Gmail-korrespondance og Facebook-legitimationsoplysninger.


Udfordringen ligger i den hurtige produktion af disse udvidelser; udviklere udvælger nye, ligesom Google fjerner gamle fra Chrome Webshop. Desværre, når disse udvidelser først er installeret, forbliver de i din browser, selv efter at Google identificerer dem som malware og fjerner dem fra butikken.


Google's nye sikkerhedstjek-funktion


Som svar introducerer Google sin sikkerhedstjek-funktion til at granske browserudvidelser og giver Chrome-brugere en advarsel, når en udvidelse er markeret som malware eller fjernes fra butikken, og opfordrer dem til at afinstallere den.


Denne forbedring er indstillet til at debutere i Chrome 117. Du kan dog få vist den i Chrome 116 ved at aktivere browserens eksperimentelle 'Extensions Module in Safety Check'-funktion.


Chrome Flag sikkerhedtjek


For at gøre det skal du blot indsætte følgende Chrome-URL, 'chrome://flags/#safety-check-extensions', i adresselinjen og trykke på enter. Dette fører dig til siden Chrome Flag, hvor funktionen 'Udvidelsesmodul i sikkerhedstjek' vil blive fremhævet. Skift den til "aktiveret", og genstart browseren, når du bliver bedt om at aktivere funktionen.


Google Chrome Sikkerhedstjek for udvidelser


Når den er aktiveret, dukker en ny mulighed op under indstillingerne for "Privatliv og sikkerhed", som beder dig om at gennemgå eventuelle udvidelser, der er fjernet fra Chrome Webshop, som vist nedenfor. Ved at klikke på dette link omdirigeres du til din udvidelsesside, hvor de fjernede udvidelser og årsagerne til deres fjernelse vil blive vist sammen med en anbefaling om at afinstallere dem. Google oplyser, at udvidelser kan fjernes fra Chrome Webshop på grund af afpublicering af udviklere, politikovertrædelser eller opdagelse af malware.


For udvidelser, der er markeret som malware, anbefales det på det kraftigste at afinstallere dem omgående, så du ikke kun beskytter dine data, men også befæster din computer mod fremtidige trusler.


For dem, der er fjernet af andre årsager, anbefales det også at afinstallere dem, da de ikke længere understøttes eller kan bryde politikker, der ikke er strengt malware-relaterede, men som stadig er uønskede.


Google tilbyder en dedikeret side med Chrome Webshop-politikker, der beskriver de kriterier, der kan føre til, at en udvidelse fjernes fra butikken.

Comments


bottom of page