top of page

Hvis du ønsker privatliv, så brug ikke blockchain, endnu

Hele ideen med blockchain er at det skal styrke individer og ikke udsætte dem for den mest invasive overvågning, nettet nogensinde har set. En blockchain er jo bare et regnskab, men i dets nuværende form, er alt for gennemsigtig, til at kunne beskytte dit privatliv.


Kryptovaluta, Blockchain, Open ledger, Privatliv, IT-sikkerhed, Web3

Din bank opretholder også et regnskab over kontosaldoer og transaktioner, men i modsætning til Bitcoin- og Ethereum-blockchains er dit bankregnskab begrænset til kun at vise oplysninger, der vedrører dig. Når du tjekker dine bankkonti, viser det kun saldoer, ikke hvor mange penge din nabo har på sin konto, eller kan se hvor meget din chef har på sin opsparingskonto, eller tilfældige fremmedes saldo. Med det traditionelle finansielle system i dag er der en implicit indbygget privatlivsbeskyttelse.


Men dette er meget anderledes end den måde, offentlige blockchains fungerer på i dag


Så innovativt som konceptet "programmerbar valuta" i blockchain er, er det også sandsynligvis den mest invasive teknologi, vi nogensinde har skabt med hensyn til brugerens privatliv. Vi er helt sikkert stadig på et tidligt stadie.


Det er stadig tidlige dage inden for blockchain, hvilket ofte inviterer sammenligninger med de tidlige æraer på internettet.


Det tidlige web var ubrugeligt til transaktioner, fordi der ikke var ende-til-ende-kryptering, der beskyttede forbrugerens betalingsoplysninger, når de blev sendt mellem HTTP-servere. Dette gjorde det sårbart over for "man-in-the-middle"-angreb, hvor en nysgerrig hacker let kunne stjæle alles kreditkortoplysninger.


Netscape, den første webbrowser, spillede en afgørende rolle med at løse det problem ved at skabe Secure Sockets Layer (SSL)-protokollen, der krypterer trafikken mellem parter over nettet.


I dag bruger næsten alle websites som standard disse krypteringsprotokoller, ligesom mange populære beskedtjenester gør det.


Crypto er kommet langt fra cypherpunk-dagene med Bitcoin og endnu længere fra dengang, hvor det at sende transaktioner via det tidlige web gjorde dig sårbar over for kreditkortsvindel.


Men er vi tilfredse med de primært spekulative anvendelser, der dominerer Web3 i dag? Eller tror vi på, at Web3 faktisk kan omforme ikke kun finansverdenen, men også vores måde at interagere online på?


Begrebet Open Ledger


En open ledger inden for blockchain refererer til en offentlig tilgængelig og transparent registrering af transaktioner eller data. Det er en decentraliseret database, hvor hver transaktion eller ændring er synlig for alle deltagerne i netværket.


Open ledgers inden for blockchain tillader gennemsigtighed, tillid og verificerbare historikker af transaktioner uden behov for en central myndighed. Det muliggør også uafhængig validering af data og forhindrer mulig manipulation eller forfalskning af oplysninger.


Web3 skal udvikle sig


Hvis vi accepterer præmissen om, at blockchain i sin kerne er en teknologi, der krænker privatlivets fred, er det klart, at for at blive faktisk nyttig, har blockchain brug for en ækvivalent til SSL-innovationen, der fik Web2 ud af sin essentielt ubrugelige, privatlivsmanglende æra.


Zero-knowledge-kryptografi og de protokoller, der integrerer det, er den bedste chance, denne branche har for at have en skalerbar, sikker og overensstemmende infrastruktur.


Ved at funktionelt kryptere blockchain-regnskaberne og tillade brugerne at bevise fakta om deres data ved hjælp af nulviden-beviser, kan vi beskytte følsomme brugerdata samtidig med at vi sikrer overholdelse af regler og forskrifter.


Nulviden-beviser åbner op for en helt ny designmulighed og øger eksponentielt det tilgængelige marked for blockchain-relaterede produkter. Ved at integrere denne teknologi kan blockchain af næste generation give brugerne det privatliv, de er vant til og ofte har en juridisk ret til, samtidig med at overholdelsen af regler og forskrifter styrkes.


Dette er de "anvendelsestilfælde", som blockchain-skeptikere længe har efterspurgt.

Commentaires


bottom of page