Den indviklede dans mellem amerikanske teknologigiganter og den kinesiske regering har altid været usikker.
Som vi tidligere har rapporteret, har Apple også kæmpet med udfordringen med at erobre Kinas kolossale smartphonemarked og samtidig tilfredsstille både Beijing og vestlige politikere med modstridende synspunkter om dataregulering og censur.
Udfordringen for Tesla
Nu befinder Tesla sig i en lignende gåde, da den etablerer sig som en stor aktør i Kinas elektriske køretøjslandskab. Nylige opdateringer af Beijings anti-spionagelovgivning har sat udenlandske firmaer i høj alarmberedskab, hvilket har fået dem til at vurdere risiciene ved at drive forretning i en nation, der prioriterer national sikkerhed over alt andet.
Mens udenlandske bilproducenter har opereret i Kina i årtier, har fremkomsten af internet-tilsluttede køretøjer indvarslet en ny æra med dataoverholdelseskrav, som påvirker virksomheder som Tesla. Elbil-pioneren har allerede klaret datasikkerhedsproblemer i landet.
En lufthavn i en sydkinesisk by med en befolkning på en million havde forbudt Tesla-køretøjer at parkere på sine lokaler på grund af "fortrolighedsbekymringer". Dog var aflevering og afhentning stadig tilladt. En lufthavnsmedarbejder nævnte lignende regler andre steder.
Lufthavnens politik stammer tilsyneladende fra bekymringer om Teslas "vagtmode". Denne funktion bruger en bils eksterne kameraer til at registrere mistænkelig aktivitet, når køretøjet er uden opsyn, designet til at forhindre indbrud og tyveri. Mens nogle lokale elbilproducenter tilbyder lignende funktioner, ser Teslas udenlandske oprindelse ud til at generere flere tillidsproblemer.
Som svar på mediegennemgang tog Tesla til Weibo for at præcisere, at data genereret af Sentry Mode "kun gemt offline på USB-enheden inde i bilen." Vigtigere er det, at hverken køretøjsejeren eller Tesla kan eksternt få adgang til køretøjets omgivelser online, hvilket adskiller det fra nogle andre mærker.
Teslas officielle kinesiske hjemmeside specificerer, at Sentry Mode skal aktiveres manuelt i bilens systemindstillinger. Kameraet begynder først at optage, når det registrerer en potentiel trussel og kræver tilstedeværelsen af et USB-flashdrev. Brugere opfordres også til at "gennemgå og overholde lokale love, regler og alle gældende regler vedrørende brugen af kameraer og påtage sig det fulde ansvar."
Dette er ikke det første tilfælde, hvor Tesla-køretøjer er udelukket fra offentlige spillesteder. I maj 2021 rapporterede Reuters, at visse regeringsforbindelser i Kina havde forbudt Tesla-køretøjer at komme ind.
Tesla mindede også offentligheden via Weibo om, at de havde etableret et datalokaliseringscenter i overensstemmelse med Kinas databeskyttelsesforanstaltninger for biler, der blev indført i 2021. Disse retningslinjer har til formål at "beskytte chaufførers privatliv og beskytte den nationale sikkerhed", som giver mandat til, at "vigtige data" relaterer sig til aspekter som Kinas militær, regering, trafik, logistikinformation og opladningsnetværk for elektriske køretøjer skal opbevares i landet. Visuel information om en lufthavns omgivelser falder tilsyneladende inden for en af disse kategorier.
Kinas komplekse forhold
Mens Apple fortsat er en af de få amerikanske tech-giganter med en betydelig tilstedeværelse i Kina, står Tesla over for sine egne databeskyttelsesudfordringer i landet. Teslas udfordring forstærkes af dens kommende introduktion af FSD-funktioner (Full Self-Driving) for kinesiske brugere. Spekulationer har cirkuleret i månedsvis om, at denne avancerede kørefunktion vil være tilgængelig i Kina i 2023. Denne situation afspejler det dilemma, TikTok står over for i USA: hvordan kan en virksomhed effektivt udføre AI-træning med udenlandske brugerdata, hvis det er forbudt at eksportere disse data til sit hjemland? Samtidig kan det være tilbageholdende med at betro sit udenlandske personale sine proprietære algoritmer til træning på jorden. Den tekniske gennemførlighed af en sådan løsning eller andre metoder vil blive afsløret, når FSD endelig ankommer til Kina.
Bortset fra udfordringer med privatliv vil det være en betydelig opgave at tilpasse FSD til Kinas komplekse vejforhold. Ifølge den tidligere AI-chef for Teslas kinesiske rival, Xpeng, vil det tage Tesla "mindst 12 måneder" at lokalisere FSD for de indviklede Kinas veje. FSD har stadig en lang vej forude på verdens største elbilmarked.
Comentários