top of page

Kinesiske myndigheder går nu efter Airdrop og Bluetooth

Kinas internetcensurapparat udvider sin kontrol over mobile fildelingstjenester, herunder AirDrop og Bluetooth, i et forsøg på at begrænse spredningen af ​​ulovlig og "uønsket" information.


Kina, Apple, AirDrop, Bluetooth, Information, Internet, Privatliv, Fildeling

Landets nationale internettilsynsmyndighed indledte for nylig en månedlang offentlig høring om disse forslag, hvilket gav anledning til bekymring blandt aktivister, der er afhængige af disse tjenester til mobilisering og informationsdeling.


Kinas strenge internetregler, håndhævet gennem Great Firewall, har begrænset onlinefrihed i landet. Fildelingstjenester som Bluetooth og AirDrop har dog været afgørende værktøjer for aktivister på grund af deres evne til at dele information anonymt og uden centraliseret overvågning. For eksempel har anti-regeringsdemonstranter brugt AirDrop til at organisere og distribuere deres politiske krav, herunder deling af anti-Xi Jinping plakater på Shanghais metro.


Som svar udgav Apple en Kina-specifik opdatering, der begrænsede funktionaliteten af ​​AirDrop, hvilket begrænsede kinesiske brugere til et 10-minutters vindue til modtagelse af filer fra ikke-kontakter. Dette tiltag vakte kritik, da det så ud til at imødekomme Beijings krav. Aktivister hævder, at disse begrænsninger yderligere hindrer deres evne til at bruge fildelingsværktøjer effektivt.


De nyligt foreslåede regler fra Cyberspace Administration of China kræver, at brugere forhindrer produktion, kopiering og distribution af uønsket information. Brugere skal registrere sig med deres rigtige navne for at få adgang til fildelingstjenester, og tjenesterne skal være slået fra som standard. Manglende overholdelse kan føre til indberetning til myndigheder. Kritikere betragter disse foranstaltninger som et forsøg fra de kinesiske myndigheder på at tie uenige røster under dække af national sikkerhed og offentlig interesse.


Menneskerettighedsaktivisten Lin Shengliang, der er baseret i Holland, mener, at disse regler signalerer Kinas nedstigning i et samfund, der minder om George Orwells "1984". Han advarer om, at flere reguleringer af denne art kan følge, da myndighederne sigter mod yderligere at kontrollere internettet og undertrykke modsatrettede synspunkter.


"Myndighederne er desperate efter at lukke smuthuller på internettet for at tie modsatrettede stemmer" Menneskerettighedsaktivisten Lin Shengliang

Telefon- og app-udviklere, der ønsker at operere i Kina, bliver nødt til at overholde de nye regler eller blive fjernet fra app-butikker. I lighed med WeChat vil udviklere blive bedt om at inkorporere censurfunktioner og overholde ordrer om fjernelse. Dette kan udgøre betydelige udfordringer for ikke-kinesiske applikationer, der ønsker at operere i Kina.


De nye regler påvirker direkte de funktioner, som aktivister finder nyttige i fildelingstjenester, såsom muligheden for at dele indhold med fremmede uden tilladelse eller at vente på accept. Reglerne introducerer en "sortliste"-funktion, der giver brugerne mulighed for at blokere specifikke enheder fra at dele filer og inkluderer bestemmelser om brugerklager.


"Vi vil finde nye måder at tale op på," sagde han. "Hvis vi er dristige, og vi står sammen, vil vi ikke blive tavse" Menneskerettighedsaktivisten Lin Shengliang

Kinas censurapparat skrubber allerede onlineindhold og opretholder en voksende liste over forbudte ord. Aktivister har tidligere fundet måder at omgå disse restriktioner, men selv de begrænsede revner i Great Firewall, som AirDrop, bliver nu langsomt lukket. Mens nogle brugere muligvis stadig er i stand til at omgå begrænsningerne ved hjælp af virtuelle private netværk (VPN'er), frygter aktivister, at antallet af individer, der er i stand til at gøre det, vil være for lille til at have en væsentlig indflydelse.


På trods af den skærpede kontrol over internettjenester, mener menneskerettighedsaktivisten Mr. Lin, at Kinas seneste bølge af protester, ansporet af nul-Covid-foranstaltninger, repræsenterer en ny politisk opvågning, som ikke let kan slukkes.

Kommentare


bottom of page