top of page

Kunne Bitcoin modellen ændre magtbalancen på nettet?

Opdateret: 22. aug. 2022

Twitter kom for nyligt I søgelyset da de lukkede Donald Trumps konto ned efter nogle kontroversielle Tweets. Direktør Jack Dorsey forklarede med sine egne ord den rationelle tankegang bag nedlukningen og fremlagde samtidig nogle af problemerne ved at være oppe imod nogle af de store internet virksomheder.

Dorsey udtaler at det var den korrekte beslutning af lukke Trumps konto, men indrømmede samtidig at internettet ikke skulle være kontrolleret af en håndful private virksomheder. Han tilføjede samtidig at det var derfor han er stor fan af Bitcoin som benytter en model hvor de ikke er ejet af et enkelt firma eller person.


Det har langt fra kun været Twitter der har været ude med den løftede pegefinger, og det er noget der bekymrer Jack Dorsey, for på trods af deres egen procedure med at lukke konti de mener kan skade folk i den virkelige verden, viser det også hvor meget magt store virksomheder har over personer der ytrer deres egen mening på de sociale medier.


Flere af de store virksomheder som Facebook og YouTube fulgte nemlig trop og bandlyste Trumps konti, og begrænsede ham dermed muligheden for at nå ud til sine tilhængere. Dorsey forklarede at han ikke mente det var direkte koordineret, men mere en individuel bedømmelse om at bandlyse Trump da det kunne føre til flere voldlige hændelser ikke at gøre dette.


Parler appen der i vid udstrækning bruges af konservative er samtidig blev bandlyst af både Apple og Google grundet dårlig kontrol og voldeligt indhold. Bestræbelserne på skabe et åbent internet bliver gentagne undermineret af inkonsekvente politikere og manglende gennemsigtighed udtaler Dorsey.


Bitcoin modellen demonstrerer en grundlæggende teknologi der ikke styres eller påvirkes af en enkelt person eller enhed, og det mener Dorsey er vejen frem både nu og i fremtiden, og det er netop derfor han mener at denne model kan ændre magtbalancen på nettet.


Han slutter af med at Twitter i slutningen af 2019 startede med at finansiere et lille selskab kaldet Bluesky som med tiden vil udvikle en åben decentral standard for sociale medier, og det er meningen at hele projektet skal udføres med en offentlig gennemsigtighed, som gerne skulle sætte nye standarder inden for netop sociale medier.

Comentarios


bottom of page