top of page

Når IT kriminelle rammer bunden

Efter en måneds ferie er Dansk IT sikkerheds atter tilbage med det seneste om IT sikkerhed fra ind- og udland.

I mellemtiden har de IT kriminelle har ramt et nyt lavmål under Corona krisen. I en tid hvor verden er fanget af frygten for den verdensomspændende epedemi, lægger online svindlerne nemlig nye planer for hvordan de kan frarøve folk deres personlige oplysninger samt likvider.


En ny slags svindel mail er har nemlig været i omløb i et par måneder nu. Den omhandler de IT kriminelle´s brug af Covid-19 som et skræmmeværktøj til at få folk til at betale. Mailen er ikke et direkte nyt påfund, men mere omformuleret til at true folk med at smitte dem, og deres nærmeste, med Covid-19 hvis man ikke betaler.


Et eksempel kan være at du modtager en email fra de falske personer med information om at de har alle dine oplysninger. Det kan være ting som passwords, adgang til dit webcam og andre personlige ting der skal bruges til at skræmme dig hvis du ikke betaler.


Betalingen sker typisk ved svindlerne har en Bitcoin konto der skal overføres penge til. Sker dette ikke bliver man truet med forskellige ting som eksempelvis at de vil inficere både en selv og ens familie med Covid-19.


De skriver desuden typisk at de kender til alt hvad man foretager sig, og der vil ske frygtlige ting hvis man vælger ekesempelvis at anmelde emailen til de relevante myndigheder.


Det hele er naturligvis et stort svindel nummer, og tit og ofte kan man hurtigt gennemskue dette ved blandt andet at se på teksten i mailen, som ofte kan være oversat i Google Translate og det kan let blive nogle underlige sætninger man bliver præsenteret for.


Hovedreglen er at hvis den modtagne mail er på noget gebrokken dansk så bare slet den. Det er dog ikke alle fuskere der er lige dovne, og nogle gange kan man også blive præsenteret for en mail hvor de små nakkehår rejser sig.


Det kan eksempelvis være en ”nabo” der skriver han har fået konstateret Covid-19 og kun har ganske kort tilbage at leve i. Derefter vil svindleren prøve at hive penge ud af offeret på den ene eller anden måde, ved eksempelvis at true med at inficere offeret samt familie/venner med virussen.


Der er dog ingen grund til panik, men det kan som altid godt betale sig at være en smule opmærksom da hackerne godt allerede kan have fået adganf til forskellige kodeord og personlige oplysninger. Derfor vil det være en god ide at skifte kodeord engang imellem, have 2 faktor sikkerhed og eller bare bruge den sunde fornuft og ikke klikke på mistænklige links eller åbne indhold man ikke ved hvad indeholder.


Hvis man stadigvæk er i tvivl om hvorvidt man har fået eksempelvis virus eller andet ondsindet indhold på computeren, så har man altid mulighed for at kontakte diverse IT sikkerhedsfirmaer for råd og vejledning.

Comments


bottom of page