top of page

Sådan beskytter two-factor authentication dig mod cybertruslen

I dagens digitale tidsalder er det mere end nogensinde vigtigt at beskytte vores online identitet og sikre vores private oplysninger mod cyberkriminalitet.


two-factor authentication

Med adgang til internetbanker, sociale medier og andre online-tjenester er vores personlige oplysninger mere udsatte end nogensinde før. Heldigvis har teknologien også udviklet sig for at hjælpe os med at beskytte vores online-konti, og et af de mest effektive værktøjer til dette formål er to-faktor-autentificering.


Hvad er to-faktor-autentificering?

To-faktor-autentificering (2FA) er en sikkerhedsforanstaltning, der kræver to forskellige former for godkendelse, før man kan få adgang til en online-konto. Den første form for godkendelse er normalt dit brugernavn og din adgangskode. Den anden form for godkendelse er normalt en engangskode, der genereres af en app på din mobiltelefon eller en hardwarenøgle. Denne anden faktor er normalt noget, du har i din besiddelse, og som en hacker ikke kan få adgang til, selvom de får fat i dit brugernavn og din adgangskode.


Hvorfor er det vigtigt at holde sin recovery code sikker?

En recovery code er en kode, der bruges til at gendanne din to-faktor-autentificering, hvis du mister din mobiltelefon eller hardwarenøgle. Hvis du mister din mobiltelefon eller hardwarenøgle, kan du normalt gendanne din to-faktor-autentificering ved at bruge din recovery code i stedet. Dette er en vigtig sikkerhedsforanstaltning, der sikrer, at du ikke mister adgang til dine online-konti, hvis du mister din enhed.


Men hvis din recovery code falder i de forkerte hænder, kan det føre til, at dine online-konti bliver kompromitteret. En hacker, der har adgang til din recovery code, kan bruge den til at gendanne din to-faktor-autentificering og få adgang til dine online-konti, selvom du har ændret din adgangskode. Dette kan være særligt farligt, hvis du har adgang til følsomme oplysninger, såsom finansielle oplysninger eller personlige oplysninger om dig selv eller dine kontakter.


Så hvordan kan man holde sin recovery code sikker?

Det første skridt til at holde sin recovery code sikker er at opbevare den et sikkert sted. Det betyder, at du ikke skal gemme den på din computer eller i din e-mailkonto, da disse er sårbare over for hacking. I stedet kan du skrive den ned på et stykke papir og gemme den et sikkert sted, f.eks. i en sikkerhedsboks eller i en brand- og vandtæt taske.


Du bør også overveje at oprette en alternativ e-mailadresse eller telefonnummer, der ikke er tilknyttet din hovedkonto, som du kan bruge til at gendanne din to-faktor-autentificering,

Desværre har der også været eksempler i Danmark, hvor problemer er opstået på grund af to-faktor-autentificering. Et af de mest kendte tilfælde var i 2018, hvor flere tusinde brugere af NemID oplevede problemer med at logge ind på deres konto på grund af en teknisk fejl.


NemID er en form for to-faktor-autentificering, der bruges til at give adgang til offentlige tjenester i Danmark, herunder onlinebanker og sundhedstjenester. Problemet opstod, da brugere forsøgte at logge ind på deres konto, men modtog en fejlmeddelelse, der fortalte dem, at de ikke kunne logge ind på grund af en teknisk fejl.


Problemet viste sig at skyldes en opdatering i NemID-systemet, der havde forårsaget en fejl i den måde, hvorpå brugere blev autentificeret. Mens problemet blev løst inden for et par dage, var det en påmindelse om, hvor vigtigt det er at have backup-løsninger, hvis to-faktor-autentificeringssystemet ikke fungerer korrekt.


Selvom dette var et isoleret tilfælde, er det vigtigt at være opmærksom på, at teknologi kan have fejl, og at der altid skal være en backup-plan på plads for at beskytte vores online-konti og personlige oplysninger. Det er vigtigt at huske på, at to-faktor-autentificering er en ekstra sikkerhedsforanstaltning, og at det ikke er en garanti for, at vores online-konti aldrig vil blive hacket eller kompromitteret.

Comments


bottom of page