top of page

Sådan sikrer du din online identitet og privatliv: En guide til børn, unge og forældre

Børn og unge tilbringer stadig mere tid online, ja, det gør forældre jo også. Så det er bare blevet mere afgørende at forstå og værne om ens online identitet og privatliv.


Online identitet, Børn og unge, Skærmforbrug, Unges online trivsel, Forældre, Privatliv, IT-sikkerhed

Sociale medier, spil og diverse online platforme er blevet en integreret del af vores hverdag, og derfor er det vigtigt at lære gode vaner for at beskytte sig selv og ens personlige oplysninger.


1. Stærke adgangskoder er dit bedste forsvar


En stærk adgangskode er som et lås til din digitale verden. Undgå at bruge lette kombinationer som "123456" eller "password". Brug i stedet en unik kombination af store og små bogstaver, tal og specialtegn. Skift adgangskoder regelmæssigt og undgå at bruge den samme til flere tjenester.


2. Del ikke personlige oplysninger offentligt


Fortæl aldrig dine personlige oplysninger til fremmede online. Dette inkluderer navn, adresse, telefonnummer, skole og lignende informationer. Vær også forsigtig med at dele billeder, der kan afsløre din lokation.


3. Forstå indstillingerne for privatliv på sociale medier


Hvert socialt medie har indstillinger for privatliv, som giver dig mulighed for at kontrollere, hvem der kan se dine opslag og informationer. Brug tid på at gennemgå og forstå disse indstillinger og tilpas dem efter dine præferencer.


4. Vær kritisk overfor venneanmodninger og følgere


Accepter kun venneanmodninger fra personer, du kender i virkeligheden. Vær skeptisk over for profiler uden profilerbillede eller med få oplysninger. Gennemgå dine følgere og fjern dem, der virker mistænkelige.


5. Pas på med deling af placering


Mange apps og sociale medier har en indstilling for at dele din placering. Vær forsigtig med at bruge denne funktion, især hvis den er offentlig. Del aldrig din præcise lokation med folk, du ikke kender.


6. Lær om cybersikkerhed og online trusler


Forstå de grundlæggende principper i cybersikkerhed. Lær om phishing, malware og andre former for online trusler. Vær forsigtig med at klikke på mistænkelige links eller downloade filer fra ukendte kilder.


7. Tal åbent med dine forældre


Forældre og værger er vigtige allierede i at beskytte din online identitet. Åben kommunikation om dine online aktiviteter og eventuelle bekymringer er afgørende. De kan tilbyde vejledning og støtte.


Online identitet, Børn og unge, Skærmforbrug, Unges online trivsel, Forældre, Privatliv, IT-sikkerhed

8. Vær bevidst om dine digitale fodaftryk


Det, du deler online, kan have konsekvenser i fremtiden. Tænk over, hvad du lægger ud, og hvordan det kan påvirke din fremtid. Slet eller rapportér indhold, der er krænkende eller truende.


9. Opdater og sikkerhedskopier dine enheder regelmæssigt


Hold dine enheder opdaterede med den nyeste sikkerhedssoftware. Sørg for at aktivere automatisk opdatering, så du altid er beskyttet mod de seneste trusler. Husk også at lave regelmæssige sikkerhedskopier af dine vigtige filer.


10. Vær en ansvarlig online borger


Respektér andre online, ligesom du ville gøre offline. Undgå mobning, respekter andres privatliv og del kun indhold, som du har tilladelse til at dele.


At sikre sin online identitet og privatliv er en fælles opgave, der kræver bevidsthed og ansvar fra både børn, unge og deres forældre. Ved at følge disse retningslinjer kan vi skabe en sikrere og mere respektfuld online verden for alle.

Comments


bottom of page