top of page

Stor opdatering fra Tesla på deres kamerabaseret førerovervågningssystem

Er det en god eller dårlig nyhed? Tesla laver betydelige forbedringer af sit kamerabaserede førerovervågningssystem, især inden for detektion af døsighed. Denne opdatering vil øge sikkerheden ved at tillade kameraet at spore yderligere parametre, selv når køretøjet ikke er i autopilottilstand.


Tesla, Kameria, Overvågning, Privatliv, Teknologi, Sikkerhed

Mens mange køretøjer allerede er udstyret med standard døsighedsdetektionssystemer, har Tesla taget en noget kontroversiel tilgang til førerovervågning.


Tesla Model 3 og Model Y blev oprindeligt lanceret med et kabinekamera, hvorimod kameraet kun blev tilføjet til Model S og Model X med 2021-opdateringen. Fra maj 2021 begyndte Tesla dog at bruge kameraet til førerovervågning på tværs af sine nyere modeller. Forud for denne opdatering krævede Teslas autopilotsystem, at chaufførerne skulle holde trykket på rattet for at forblive aktiveret. Nogle ressourcestærke personer opdagede, at fastgørelse af genstande, såsom en sodavandsdåse, til rattet kunne bedrage systemet til at tro, at føreren havde kontrol.


Dette smuthul var en af ​​de faktorer, der bidrog til Teslas lavere sikkerhedsrangering sammenlignet med andre køretøjer, på trods af dens overlegne egenskaber. Selv efter at Tesla introducerede kabinekamera-baseret overvågning, kunne systemet stadig nemt snydes. Nogle brugere fandt ud af, at tildækning af kameraet eller brug af polariserede briller ville tvinge systemet til at vende tilbage til det forrige ratkontrol, hvilket gjorde det ineffektivt. Over tid har Tesla foretaget forbedringer af førerovervågningssystemet, hvilket gør det mere udfordrende at omgå. Systemet har dog aldrig tilbudt registrering af døsighed eller givet anbefalinger baseret på føreradfærd.


Ifølge resultaterne af white-hat-hackeren Green (@greentheonly), som regelmæssigt analyserer Tesla-software for ændringer, vil en kommende OTA-opdatering (Over-the-air) forbedre det kamerabaserede førerovervågningssystem i Tesla-køretøjer markant. Det opdaterede system vil analysere faktorer såsom antallet af seneste gab, blinkfrekvens og varighed for at bestemme førerens niveau af døsighed. Den vil også tage højde for vognbanecentrering, advarsler om vognbanebevaring og rettelser for at vurdere førerens egnethed til at betjene køretøjet.


Det er vigtigt, at disse forbedringer gælder, uanset om bilen er i autopilottilstand, eller om føreren styrer den manuelt. Det er dog stadig uklart, hvordan systemet vil reagere, når en chauffør viser tegn på døsighed. Green spekulerer i, at lydadvarslerne kan forekomme hyppigere og blive mere generende. Forhåbentlig bliver de aktive førerassistentsystemer også mere forsigtige. Nogle andre bilproducenter tilbyder muligheden for at bringe køretøjet til standsning, hvis føreren bliver uarbejdsdygtig, såsom ved at falde i søvn eller opleve et medicinsk problem. Denne tilgang udgør dog sine egne risici, da den kan gøre køretøjet til en forhindring på vejen, hvilket potentielt kan føre til kollisioner bagfra.


På nuværende tidspunkt er den opdaterede kode blevet tilføjet til softwaren, men der er ingen synlige ændringer i brugergrænsefladen, der indikerer disse forbedringer. Mens kamerabaseret førerovervågning er effektiv, ville brugen af ​​et infrarødt kamera være endnu mere fordelagtigt, især under natkørsel. Ikke desto mindre, så længe tildækning af kameraet deaktiverer sikkerhedsfunktionerne, kan bilister blive fristet til at omgå det nye system for at undgå uønskede advarsler.

bottom of page