top of page
Forfatters billedeThomas Pedersen

Sund Skærmbrug: Forældres Ansvar og Egenpraksis

Telefoner, tablets og computere er blevet uundværlige i vores daglige liv. Imidlertid har den stigende bekymring for, hvordan skærmbrug påvirker vores sundhed og trivsel, ført til behovet for retningslinjer, især når det kommer til børn. Men hvad med forældrene?


Telefoner, tablets, computere, Ipad, Iphone, Skærmtid, Blåt lys, retningslinjer, Skærmbrug, Sundhedsstyrelsen, Sundhed, Sociale Medier, Fysisk udfoldelse,  Forældre

I denne artikel vil vi udforske, hvorfor det er lige så vigtigt for forældre at fastlægge regler for deres egen skærmbrug som for deres børn.


Brug af skærm før sengetid


Søvn er afgørende for børns udvikling og trivsel, men altså også for voksne. Forældre bør være opmærksomme på deres egne og deres børns skærmbrug op til sengetid. "Blåt lys" fra skærmen kan forstyrre døgnrytmen og gøre det sværere at falde i søvn.


Det er vigtigt at skabe rolige og afslappende rutiner før sengetid, såsom læsning eller afslappende musik, for at fremme en sund søvnkvalitet.


Skærmene hører ikke til i soveværelset. Undersøgelser viser, at skærmbrug om natten kan påvirke søvnen negativt. For at opretholde en sund søvnkvalitet er det anbefalet at lade telefoner eller tablets forblive uden for soveværelset.


Dette gælder også for voksne, da sammenhængende søvn er afgørende for både fysisk og mental sundhed.


Telefoner, tablets, computere, Ipad, Iphone, Skærmtid, Blåt lys, retningslinjer, Skærmbrug, Sundhedsstyrelsen, Sundhed, Sociale Medier, Fysisk udfoldelse,  Forældre


Tid væk fra skærmen og fysisk aktivitet


Selvom skærme kan være underholdende, er det vigtigt at undgå, at de fylder for meget i hverdagen.


Forældre bør tage tid væk fra skærmen og huske at være fysisk aktive sammen med deres børn. Fysisk aktivitet spiller en central rolle i børns motoriske udvikling og sundhed, mens det også reducerer risikoen for livsstilssygdomme hos voksne.


Telefoner, tablets, computere, Ipad, Iphone, Skærmtid, Blåt lys, retningslinjer, Skærmbrug, Sundhedsstyrelsen, Sundhed, Sociale Medier, Fysisk udfoldelse,  Forældre

Overvågning af sociale medier


Forældre bør være opmærksomme på deres eget forbrug af sociale medier og forstå, hvordan det påvirker deres trivsel. Mens sociale medier kan være en kilde til forbindelse til omverdenen, kan overdreven brug føre til stress, bekymringer og endda ensomhed.


Det er vigtigt for forældre at være opmærksomme på deres egne skærmvaner og overveje alternativer, såsom motion, samvær med venner eller hobbyer, der positivt påvirker humøret.


Forældres ansvar og anbefalinger


Ud over de generelle anbefalinger er der specifikke retningslinjer for forældre med hjemmeboende børn. Børn under to år bør ikke bruge skærm uden aktivt samvær med en voksen.


Forældre bør begrænse deres eget skærmforbrug, når de er sammen med deres børn, for at opretholde en sund forbindelse og opmærksomhed. At interessere sig for barnets digitale liv og lave klare aftaler om skærmbrug i familien er også centrale elementer i forældreansvaret.


Opfordring fra redaktionen


I redaktionen anerkender vi vigtigheden af sunde skærmvaner i moderne familieliv. Vi anbefaler, at forældre aktivt engagerer sig i at skabe sunde rutiner og grænser for både sig selv og deres børn. Dette kan omfatte faste tidspunkter for skærmfri aktiviteter, fælles familiemiddage uden skærme og regelmæssig dialog om skærmvaner.


Det er også afgørende for forældre at være rollemodeller for sunde skærmvaner og at skabe et miljø, hvor børn kan dele deres digitale oplevelser og bekymringer åbent.


I en tid, hvor skærme er en integreret del af vores liv, er det afgørende for forældre at være opmærksomme på deres eget skærmbrug og fastlægge klare regler for familien. Ved at implementere sunde skærmvaner kan forældre ikke kun støtte deres eget velbefindende, men også skabe et miljø, hvor børn kan udvikle sunde digitale vaner.


Redaktionen opfordrer alle forældre til at omfavne disse anbefalinger og skabe en balance mellem teknologi og trivsel i deres hjem.


Her kan du se hvad Sundhedsstyrelsen anbefaler

Comments


bottom of page