top of page

Tal med dine børn om cybersikkerhed

Opdateret: 18. okt. 2023

I dagens verden skal digitalt forbundne familier tænke på sikkerhed både online og offline. Hver barn får undervisning i grundlæggende sikkerhed og beskyttelse, som f.eks. at de ikke må tale med fremmede og at de skal se begge veje, før de krydser gaden. At lære unge mennesker nemme livslektioner om online sikkerhed og privatliv begynder med, at forældrene går forrest.

børn og cybersikkerhed

Teknologi er blevet fuldt integreret i unge menneskers liv, og det er næsten umuligt for forældre eller værger at vide alt, hvad deres teenagere foretager sig online. Målet bør ikke være, at forældre skal overvåge alt, men derimod at lære teenagere at være ansvarlige digitale borgere.


Tips til forældre


Forbliv positivt engageret

Ret din opmærksomhed mod de online miljøer, som dine børn bruger. Ligesom i den virkelige verden findes der både gode og dårlige områder online. Hjælp dem med at identificere sikre og pålidelige hjemmesider og apps. Opfordr dem til at være forsigtige med at klikke på, downloade, poste og uploade indhold.


Vær ærlig om trusler

Vær åben over for dine børn. Snak med dem om de trusler, de kan støde på online, og hvorfor det er vigtigt for deres sikkerhed at holde deres personlige oplysninger private.


Hold dig opdateret

Følg med i nye måder at være sikker online. Hold dig ajour med den nyeste teknologi og metoder til at beskytte privatlivet. Besøg staysafeonline.org eller andre pålidelige hjemmesider for de seneste oplysninger om at forblive sikker online. Del, hvad du har lært med din familie, og engager dem regelmæssigt i at dele deres viden om privatliv.


Råd til at dele med børn


Personlig information er som penge

Forklar dine børn, at information om dem, såsom de spil, de kan lide at spille, og hvad de søger efter online, har værdi, ligesom penge. Diskutér med dem værdien af deres oplysninger og hvordan de skal være forsigtige med de oplysninger, de deler med apps og hjemmesider. Gennemgå, hvilke typer oplysninger de bør dele, og hvilke oplysninger (som adresser, billeder, telefonnumre osv.) de ikke bør dele.


Det, der sker online, forbliver online

Hjælp dine børn med at forstå, at alt, hvad de deler online, kan kopieres og er næsten umuligt at trække tilbage. Lær dem at overveje, hvem der potentielt kan se deres indlæg, og hvordan det kan påvirke dem i fremtiden.


Ej din online tilstedeværelse

Start tidligt med at tale om internettets offentlige karakter. Lær og undervis dine børn i brugen af privatlivs- og sikkerhedsindstillinger på deres foretrukne online spil, apps og platforme. Brug tid på at konfigurere disse sammen med dem og forklar, hvorfor du begrænser visse funktioner, som f.eks. placeringssporing.


Post kun om andre, som du gerne vil have, de skal poste om dig

Påmind dine børn og familiemedlemmer om den gyldne regel, og at den også gælder online. Det, de gør online, kan påvirke andre mennesker positivt eller negativt.


Børn og cyber-trivsel

Råd du kan dele med din teenager

Vi anbefaler, at forældre og værger tager sig tid til at drøfte bedste praksis inden for cybersikkerhed med deres teenagere og fokuserer på disse vigtige punkter:


Privatlivs- og sikkerhedsindstillinger eksisterer af en grund

Lær om og anvend privatlivs- og sikkerhedsindstillingerne på sociale netværk. De er der for at hjælpe dig med at kontrollere, hvem der kan se, hvad du poster, og for at sikre en positiv online oplevelse.


Hold personlige oplysninger private

Vær forsigtig med, hvor mange personlige oplysninger du deler på sociale mediesider. Jo flere oplysninger du offentliggør, desto lettere kan det være for en hacker eller en anden person at udnytte dem til at begå forbrydelser som identitetstyveri eller stalking.


Når noget er delt, forbliver det online

Tænk på dit online omdømme. Det, du poster online, forbliver online. Overvej omhyggeligt, inden du deler billeder eller videoer, som du ikke ønsker, at dine forældre eller fremtidige arbejdsgivere skal se. Forskning viser, at 70 procent af jobrekrutterere afviser kandidater baseret på oplysninger, de finder online.


Vær opmærksom på, hvad der deles

Husk, at når du deler et billede eller en video online, kan det inkludere oplysninger om andre eller personlige detaljer om dig selv, som f.eks. hvor du bor, går i skole eller opholder dig.


Kend og styr dine venner

Sociale netværk kan bruges til forskellige formål. Selvom det er sjovt at have en bred vifte af venner, betyder det ikke, at alle venner er ens. Hvis du forsøger at opbygge en offentlig persona som blogger eller ekspert, så opret en åben profil eller en "fan"-side, der opfordrer til bred deltagelse og begrænser personlige oplysninger. Brug din personlige profil til at holde dine nærmeste venner (dem, du kender og stoler på) opdateret om dit daglige liv. Du er ikke forpligtet til at acceptere venskabsanmodninger fra alle. Hvis du ikke kender personen, er det helt i orden ikke at acceptere anmodningen.


Hav styr på, hvilke skridt der skal tages

Hvis nogen chikanerer eller truer dig, så fjern dem fra din venneliste, bloker dem og rapportér dem til webstedsadministratoren.


Hav overblik over, hvad der indsamles, hvem der indsamler det, og hvordan det vil blive brugt: Oplysninger om dig, såsom de spil, du spiller, hvad du søger online og hvor du befinder dig, har værdi - ligesom penge. Vær omhyggelig med, hvem der har adgang til disse oplysninger og hvordan de indsamles gennem apps og websteder. Brug kun produkter eller tjenester fra virksomheder, der er åbne og tydeligt beskriver, hvordan dine personlige oplysninger vil blive brugt. Hvis du er usikker, så spørg dine forældre. Tænk dig om to gange, før du giver tilladelse til at dele personlige oplysninger (f.eks. din placering), som ikke er nødvendige.


Nu ser du mig, nu ser du mig ikke

Nogle steder bruger WiFi eller Bluetooth til at spore dine bevægelser, når du er inden for rækkevidde. Sluk for WiFi og Bluetooth, når du ikke bruger dem, og vær forsigtig med at bruge gratis offentlige trådløse netværk, som butikker og steder kan bruge til at spore dine onlineaktiviteter.


Brug sikre wifi-netværk

Offentlige trådløse netværk og hotspots er ikke sikre, hvilket betyder, at andre kan se, hvad du laver på din bærbare computer eller smartphone, mens du er tilsluttet. Tænk over, hvad du laver, og om du ønsker, at andre skal se det. Hvis du bruger offentlige WiFi-netværk ofte, så overvej at bruge en virtuel privat netværk (VPN) for at opnå en mere sikker forbindelse.

Komentáře


bottom of page