top of page

Tech industrien blomstrer igen på grund af AI

Efter en periode med aftaget vækst på tværs af teknologisektoren tidligere i år, har den seneste stigning i generativ kunstig intelligens (AI) teknologi tilført nyt liv i industrien.


AI, Kunstig Intelligens, Silicon Valley, Tech industrien, Venture kapital, Investeringer, Teknoligisektoren, IT

Midt i stigende føderale renter og det gradvise fald fra det pandemi-inducerede højdepunkt oplevede den engang blomstrende teknologisektor lavere indtjening og reduktion af arbejdsstyrken i løbet af året.


Ali Javaheri, en associeret analytiker hos PitchBook, forklarede, at denne nedgang i venturekapitalfinansiering og opstartsvurderinger primært blev udløst af rentestigninger og efterfølgende likviditetsbegrænsninger.


​​Generativ AI forynger Silicon Valley


Landskabet ændrer sig dog med fremkomsten af ​​generativ AI, som nu forynger Silicon Valley, da både startups og etablerede teknologigiganter kappes om at forblive i front.


"På trods af disse udfordringer har kunstig intelligens, især generativ kunstig intelligens, udvist en bemærkelsesværdig modstandsdygtighed, der skiller sig ud som et paradis for finansieringsaktivitet inden for den bredere teknologiske sektor," tilføjede Javaheri.


Buzzen omkring generativ AI, især siden den offentlige lancering af OpenAIs ChatGPT-værktøj i november, har givet anledning til en bølge af venturekapitalinvesteringer på området.


Kunstig intelligens tiltrækker masser af kapital


Alene i USA har generativ kunstig intelligens tiltrukket 14,6 milliarder dollars i venturekapitalaftaler i år, hvilket overgår de samlede 11 milliarder dollars for 2021 og 2022 ifølge data fra PitchBook.


En lignende tendens kan observeres på globalt plan. PitchBooks data viser, at venturekapitalaftaler relateret til generativ kunstig intelligens i 2023 nåede op på 51,9 milliarder USD sammenlignet med cirka 14 milliarder USD over de foregående to år tilsammen.


Wedbush-analytiker Dan Ives beskrev generativ kunstig intelligens som den mest transformative teknologiske trend siden fremkomsten af ​​World Wide Web i 1995.


"Dette markerer et betydeligt skift i tech-udgifter fra en tidligere periode med forsigtighed i år" Wedbush-analytiker Dan Ives

Han tilføjede: "Vi ser på omkring en billion dollars af yderligere investeringer, der strømmer ind i teknologisektoren i løbet af det næste årti," og fremhæver den fremtrædende rolle, som industrigiganter som Microsoft og Google, der har prioriteret AI, spiller.


Ives understregede, at undladelse af at investere i AI-brugssager, mens konkurrenterne gør det, kan føre til at blive efterladt i den igangværende AI-guldfeber.


Microsofts samarbejde med OpenAI i en aftale til en værdi af $10 milliarder, inklusive integrationen af ​​ChatGPT-værktøjet i dets produkter, illustrerer dette momentum. Google kom også ind på scenen ved at lancere Bard, dets modstykke til ChatGPT, i februar.


Under et kvartalsvis indtjeningsopkald i juli understregede Google sit engagement i kunstig intelligens. Sundar Pichai, administrerende direktør for Alphabet, Googles moderselskab, fremhævede det voksende "momentum" inden for AI-teknologi og virksomhedens strategiske fokus på at udnytte AI-muligheder.


Meta, Facebooks moderselskab, fulgte trop ved at introducere sin open source Llama 2 store sprogmodel i juli.


Teknisk industridynamik: Fra fyringer til AI-drevet jobvækst


Igennem 2023 oplevede teknologisektoren omfattende jobnedskæringer på tværs af virksomheder af alle størrelser, herunder industrigiganter som Google, Meta og Microsoft. Ifølge data indsamlet af Trueup.io toppede tekniske fyringer med omkring 108.000 i januar.


Fra august er antallet af fyringer faldet til niveauer, der kan sammenlignes med næsten et år siden, før stigningen.


Efterhånden som generativ AI vinder indpas, har der også været en stigning i jobmuligheder forbundet med denne teknologi, baseret på data fra Indeed Hiring Lab.


I juli oplevede jobopslag for generative AI-stillinger en bemærkelsesværdig stigning på 122 procent sammenlignet med samme måned året før, og en svimlende stigning på 243 procent fra for to år siden.


Andre tech-jobkategorier har dog ikke oplevet samme vækstniveau. Jobopslag til softwareudvikling faldt med cirka 57 procent den 18. august sammenlignet med samme dag året før, som rapporteret af Indeed. Opslag til informationsdesign og dokumentationsroller faldt også med omkring 50 procent i samme periode.


De bredere konsekvenser for arbejdsmarkedet


Midt i bekymringer fra politiske beslutningstagere og regulatorer om den potentielle jobforskydning på grund af nye AI-teknologier, advarede Patrick Hall, en assisterende lærer i beslutningsvidenskab ved George Washington University School of Business, mod at overhype virkningen af ​​generativ AI.


Hall trak paralleller til en lignende bekymring, der opstod for ti år siden over fremskridt inden for computervisionsteknologi, som gjorde det muligt for computere at genkende mennesker og objekter.


Imidlertid kan de nyere AI-teknologier bygget på store sprogmodeller have mere betydning og virkning fra den virkelige verden på grund af deres brugervenlighed. I modsætning til tidligere versioner, der krævede kodningsekspertise, kan den nye bølge af værktøjer bruges af stort set alle.


Efter Halls opfattelse ligger nøgledifferentieringen for generativ AI i dens tilgængelighed, hvilket gør den appellerende til både individuelle forbrugere og virksomheder.


Mens han anerkendte en vis grad af overhype, konkluderede Hall, "Generativ AI skiller sig ud på grund af de lavere barrierer, den præsenterer for forbrugere af teknologien, uanset om de er individuelle brugere eller virksomheder."

Comments


bottom of page