top of page

Dine helbredsdata er i høj kurs for svindlere

Dagligt oplever danske virksomheder forsøg på at stjæle deres personfølsomme data, og alt for ofte lykkes det for de cyberkriminelle at få fat i den værdifulde data. Især helbreds-data er er i høj kurs på det mørke net.

Danmarks førende portal for skønhedskirurgi Mylooks.dk, har derfor taget en række tiltag for at imødegå denne trussel og har allieret sig med Mydata, der er specialiseret i datasikring. ”Vi oplever desværre oftere og oftere, at helbredsrelateret data er mål for de IT-kriminelle, med svindel for øje. Det er en tendens, vi bliver nødt til at forholde os til,” fortæller direktør i Mylooks.dk, Patrick Blasone.

Hackerne bruger helbredsdata til at manipulere markedet

Mylooks.dk er en portal, der gør det nemt og overskueligt, når der skal findes information om behandlinger inden for kosmetisk plastikkirurgi og kosmetiske behandlinger. Portalen fungerer ligeledes som bindeled mellem patient og klinik, og derfor ligger Mylooks.dk inde med en masse følsom patientinformation, som onde kræfter kan bruge til egen vinding. Ikke én eneste udbyder af lægefaglige og medicinske services, er gået fri for forsøg på hackning. Ifølge Ritzau er helbredsdata i dag dyrere på det sorte marked, end folks kreditkortoplysninger. Det skyldesikke blot, at helbredsdata kan misbruges i reklame øjemed, samt til eksempelvis svindel med forsikringspriser. Det er også i dag muligt at få en forståelse for, hvilke medicinske ydelser og støtteordninger som den pågældende patient modtager.

Det er med andre ord ikke enkeltpersonen, der er målet, men sundhedsindustrien selv, der er mål for misbrug af data enten af kriminelle svindlere eller blandt konkurerende medicin virksomheder. ”Truslen fra cyberkriminelle der går målrettet efter vores patientdata, er nu så alvorlig, at vi har indgået et samarbejde med My Data Aps, der siden marts i år har sikret al vores data og krypteret det. I fremtiden bliver vi og alle andre serviceudbydere ikke bare målt på vores faglighed og serviceniveau, men i lige så høj grad vores datasikkerhed. Derfor vi i marts i år skrevet kontrakt med MyData, der er specialister indenfor cybersikkerhedsløsninger,” forklarer Patrick Blasone. ”Det har været nødvendigt at sammensætte en skræddersyet individuel systemløsning til Mylooks.dk, der er både fleksibelt og samtidigt rigidt i forhold til kommunikationsplatformen. Vi har derfor valgt at anvende krypteret VPN i alle led af kommunikationen, samt imellem de individuelle tjenester, hertil kommer end-point beskyttelse og sikring at all opkoblede systemer,” fortæller Daniel Kjersgaard, administrerende direktør for MyData.

Hyppige angreb fra cyberkriminelle udgør vedvarende trussel mod Danmark

Cybertruslen mod danske virksomheder og private har været støt stigende i de sidste mange år. ”Cybertruslen er efterhånden blevet en del af hverdagen. Fokus er derfor nu, hvordan vi beskytter os mod den. Et grundelement i en solid beskyttelse er viden om cybertruslen og den aggressive konkurrence der er blandt hackerne. Alle har en rolle og et ansvar, og det gælder ikke mindst ledelserne i myndigheder og virksomheder i Danmark, som bør sætte sig ind i og også dele erfaringer om cybertruslen,” udtaler chefen for Forsvarets Efterretningstjenestes Center for Cybersikkerhed, Thomas Lund-Sørensen.

Cyberkriminelle er konstant på udkig efter en økonomisk gevinst, og både myndigheder, virksomheder og borgere kan forvente at blive udsat for forsøg på cyberkriminalitet. Sådan lyder advarslen fra Forsvarets Efterretningstjeneste i den seneste nationale cybertrusselsvurdering.

Comments


bottom of page