top of page

80% betaler ved ransomware angreb

Ransomware-angreb udgør fortsat en betydelig trussel mod organisationer verden over. Nyere forskning udført af dataresiliensspecialister Veeam kaster lys over den dystre virkelighed, som flertallet af organisationer, der vælger at betale den krævede løsesum, står over for.

Ransomware, Veeam, Cybercrime, Cyber attack, Crybersecurity, IT kriminalitet, Hacker, IT Angreb, Cyberangreb

Ud af de 1.200 undersøgte organisationer, der var påvirket af ransomware, tog svimlende 80 % den svære beslutning om at betale for at stoppe cyberangrebet og gendanne deres tabte data. Disse resultater afslører det udfordrende landskab af cyberkriminalitet, især når virksomheder konfronteres med de virkelige konsekvenser af et ransomware-angreb.


De høje omkostninger ved at betale


Veeams 2023 Ransomware Trends Report analyserede 960 organisationer, der valgte at betale løsesummen. Alarmerende nok opdagede 201 af disse organisationer (21%), at de trods deres betaling stadig ikke var i stand til at gendanne deres data. Det er værd at bemærke, at denne procentdel afspejler antallet af organisationer, der rapporterede, at ransomware-angreb blev udelukket fra deres forsikringer. Dette uheldige sammentræf tjener som en påmindelse om, at det er en iboende risikabel bestræbelse at stole på cyberkriminelle for at opfylde deres løfter.


"Ransomware er ikke kun en trussel for store virksomheder. Små og mellemstore virksomheder er også mål for angreb, da de ofte har færre ressourcer til at investere i avanceret cybersikkerhed. Det er vigtigt, at alle virksomheder træffer passende foranstaltninger for at beskytte sig mod ransomware" Troy Hunt, sikkerhedsekspert og grundlægger af Have I Been Pwned

Erfaringer fra fortiden


Selvom de seneste statistikker er nedslående, er de ikke helt overraskende. For to år siden blev lignende afsløringer fremsat om cyberkriminelles troværdighed og effektiviteten af ​​at betale løsesummer. Sophos, en fremtrædende sikkerhedsleverandør, udgav en ransomware-rapport, der gentog disse bekymringer. Ifølge deres resultater valgte 32% af de adspurgte organisationer at betale løsesummen. Men chokerende 92% af dem, der betalte, formåede ikke at gendanne alle deres data, og næsten en tredjedel af dem (2 %) var ikke i stand til at hente mere end halvdelen af ​​den krypterede information.


Kompleksiteten ved IT-kriminalitet


Udbredelsen af ​​mislykkede indsatser for datagendannelse fremhæver kompleksiteten i at bekæmpe cyberkriminalitet. Organisationer, der står over for ransomware-angreb, befinder sig ofte i en yderst vanskelig situation. På trods af politikker mod at betale løsesummer, valgte 41% af de adspurgte organisationer stadig at gøre det. Dette understreger det enorme pres, organisationer udsættes for, når deres kritiske data holdes som gidsler, og deres operationer er alvorligt kompromitteret.


Indvirkningen på cyberforsikring


I et forsøg på at afbøde de økonomiske risici forbundet med ransomware-angreb, henvender mange organisationer sig til cyberforsikring. Veeams undersøgelser afslører dog, at selv dem med forsikringsdækning ikke er fritaget for konsekvenserne. Blandt organisationerne med cyberforsikring rapporterede svimlende 74% en stigning i præmier. De stigende omkostninger til forsikring forværrer yderligere den økonomiske byrde, der pålægges organisationer, hvilket gør det endnu mere udfordrende at komme sig efter et ransomware-angreb.


Den nøgne sandhed om ransomware


Det triste er at betaling af løsesum ikke garanterer en vellykket gendannelse af stjålne data. Organisationer, på trods af at de har en "betal ikke"-politik, føler sig ofte tvunget til at give efter for cyberkriminelles krav på grund af den umiddelbare indvirkning på deres forretningsdrift. Disse resultater forstærker den komplekse og forræderiske natur ved at navigere i landskabet af cyberkriminalitet.


"Ransomware-angreb bliver mere sofistikerede og målrettede. Det er vigtigt at have en defensiv tilgang, der inkluderer avancerede trusselsdetekteringsværktøjer, regelmæssige sikkerhedsopdateringer og en stærk sikkerhedskultur i organisationen" Mikko Hyppönen, chefforsker hos F-Secure

Det er afgørende for organisationer at investere i robuste cybersikkerhedsforanstaltninger, herunder forebyggende strategier og effektive hændelsesresponsplaner, for at minimere risikoen for at blive ofre for ransomware-angreb. Desuden er det afgørende at fremme en kultur for bevidsthed og uddannelse blandt medarbejderne for at bekæmpe de stadigt udviklende trusler fra cyberkriminelle.


Den komplekse beslutning om at betale løsesum


Når de bliver konfronteret med et ransomware-angreb, står organisationer over for en svær beslutning: hvorvidt de skal betale løsesummen, som cyberkriminelle kræver. Selvom denne beslutning ikke er strengt binær, er det vigtigt at erkende, at betaling af en løsesum i sidste ende er det forkerte valg. At forstå, hvem der har størst fordel af disse betalinger, kaster lys over årsagerne bag denne konklusion.


Cyberkriminelle, gerningsmændene til ransomware-angreb, er dem, der får mest gavn af, når organisationer giver efter for deres krav. Selvom en organisation kan hævde, at betaling af løsesum giver dem mulighed for hurtigt at genoptage driften, er det vigtigt at overveje, om det ville have været et klogere valg at investere i robuste datasikkerhedsforanstaltninger fra starten.


Nogle organisationer kan stole på cyberforsikring til at dække omkostningerne ved en løsesumsudbetaling, men denne tilgang ændrer ikke på det faktum, at ransomware-aktørerne er dem, der i sidste ende profiterer på disse transaktioner. Ved at modtage betaling er disse kriminelle bemyndiget til at fortsætte deres ondsindede aktiviteter og målrette mod endnu flere organisationer.


Mens beslutningen om at betale en løsesum er mangefacetteret, forbliver den underliggende virkelighed uændret: ransomware-aktørerne er de sande vindere i dette scenarie.


Udviklingen af ​​ransomware og vigtigheden af ​​datasikkerhed


Ransomware-angreb har udviklet sig ud over blot at kryptere data eller kompromittere datasikkerhedskopiering. Mange ransomware-grupper engagerer sig nu i datatyveri, holder følsomme kunde- eller virksomhedsoplysninger som gidsler og kræver løsesum for at forhindre salg til tredjeparter eller offentlig frigivelse.


I nogle tilfælde kombinerer angribere datakryptering og datatyveri for at maksimere virkningen af ​​deres ransomware-angreb. Chokerende nok har der været tilfælde, hvor organisationer har oplevet flere vellykkede ransomware-angreb fra forskellige grupper inden for kort tid, hvilket afslørede sårbarhederne i deres datasikkerhedspraksis.


Dette understreger den kritiske betydning af at sikre robuste datasikkerhedsforanstaltninger er på plads. I stedet for at ty til at betale løsesum, bør organisationer fokusere på at adressere de sårbarheder, der gjorde det muligt for cyberkriminelle at bryde deres systemer i første omgang.


Imperativ for omfattende datasikkerhed


At betale en løsesum uden at adressere underliggende sikkerhedssvagheder svarer til at lægge en midlertidig bandage på et sår, der kræver kirurgisk indgreb. Det lykkes ikke med at løse den grundlæggende årsag til problemet og efterlader organisationer modtagelige for fremtidige angreb. For effektivt at bekæmpe ransomware-trusler skal organisationer prioritere omfattende datasikkerhedsforanstaltninger.


Det er afgørende at investere i robuste cybersikkerhedsprotokoller, såsom regelmæssige sårbarhedsvurderinger, stærke adgangskontroller og medarbejderuddannelse i at genkende og afbøde potentielle trusler. Implementering af effektive datasikkerhedskopieringsstrategier, der inkluderer offsite- eller cloud-lagring, kan hjælpe med at beskytte mod tab af data. Derudover bør organisationer overveje at implementere avancerede trusselsdetektions- og reaktionssystemer for proaktivt at identificere og neutralisere potentielle angreb.


Beslutningen om at betale en løsesum er kompleks, men det er vigtigt at erkende de langsigtede konsekvenser forbundet med sådanne handlinger. Selvom den øjeblikkelige genoprettelse af forretningsdrift kan virke tiltalende, tjener betaling af løsesummer kun til at fastholde cyberkriminalitetens cyklus.


Cyberkriminelle drager størst fordel af disse transaktioner, hvilket gør dem i stand til at fortsætte deres ondsindede aktiviteter og målrette mod flere organisationer.


For at bekæmpe ransomware effektivt skal organisationer flytte deres fokus mod omfattende datasikkerhedsforanstaltninger. Ved at investere i robuste cybersikkerhedsprotokoller, fremme en kultur af sikkerhedsbevidsthed blandt medarbejderne og implementere avancerede trusselsdetektions- og reaktionssystemer, kan organisationer styrke deres forsvar og reducere deres sårbarhed over for ransomware-angreb.


I sidste ende er prioritering af proaktiv og omfattende datasikkerhed nøglen til at mindske risiciene ved ransomware og sikre integriteten og kontinuiteten i forretningsdriften.


Hvad kan man gøre som dansk virksomhed for at beskytte sig mod ransomware?


Det er altid en god idé selv at foretage yderligere research for at finde aktuelle oplysninger om danske virksomheder inden for dette område, men måske kan disse punkter hjælpe dig med at skabe overblik overblik over hvilke type virksomheder man kan læne sig op ad i kampen mod ransomware.


Ransomware, Veeam, Cybercrime, Cyber attack, Crybersecurity, IT kriminalitet, Hacker, IT Angreb, Cyberangreb

Cybersikkerhedsfirmaer


Der findes flere danske cybersikkerhedsvirksomheder, der specialiserer sig i at beskytte organisationer mod ransomware og andre former for cybertrusler. Disse virksomheder tilbyder services som netværkssikkerhed, trusselsanalyse, sikkerhedsovervågning og incident response.


IT-konsulenter


IT-konsulentfirmaer kan hjælpe organisationer med at identificere og implementere effektive sikkerhedsforanstaltninger mod ransomware. De kan udføre risikovurderinger, udvikle sikkerhedspolitikker og implementere tekniske løsninger til beskyttelse af data og netværk.


Cloud-løsningsspecialister


Virksomheder, der tilbyder cloud-løsninger, kan hjælpe med at beskytte mod ransomware ved at sikre data backup, redundans og hurtig gendannelse i tilfælde af et angreb. De kan også levere sikre hostingmiljøer og sikkerhedskopieringsløsninger.


Uddannelses- og træningsvirksomheder


Virksomheder, der fokuserer på cybersikkerhedsuddannelse og træning, kan hjælpe med at øge medarbejdernes bevidsthed om ransomware og implementere bedste praksis for datasikkerhed. De tilbyder ofte workshops, kurser og simuleringer af phishing- og ransomware-angreb.


Sikkerhedssoftwareleverandører


Der er danske softwarevirksomheder, der udvikler og leverer avancerede sikkerhedsprodukter og løsninger, herunder antivirusprogrammer, firewall-systemer og sikkerhedsplatforme, der kan hjælpe med at beskytte mod ransomware.

Bemærk, at det altid er vigtigt at gøre yderligere research for at finde de mest aktuelle og relevante danske virksomheder inden for ransomware-beskyttelse, da markedet og virksomhederne kan have ændret sig siden min videnopsamling i september 2021.

Comments


bottom of page