top of page

De største trends indenfor AI, kunstig intelligens og IT-sikkerhed

Opdateret: 25. sep. 2023

Indenfor IT-sikkerhed udfolder der sig lige nu et våbenkapløb med implementering af kunstig intelligens i alle former for software.


AI, Kunstig Intelligens, Machine Learning, Deep Fakes, Tik Tok, Sociale Medier, AI genereret video, AI billede generering, IT-sikkerhed

Dette kapløb sætter sikkerhedseksperter op i mod IT-kriminelle. Mens integrationen af kunstig intelligens (AI), ofte betegnet som maskinlæring, ikke er et nyt koncept inden for cybersikkerhed, omformer de seneste fremskridt dens rolle i at beskytte computersystemer. Denne artikel dykker ned i de dybe skift i anvendelsen af kunstig intelligens i cybersikkerhed og de deraf følgende indvirkninger på industrien.


Starten på AI indenfor IT-sikkerhed


I årevis har cybersikkerhedsvirksomheder, lige fra industrigiganter til innovative startups, fremvist deres nyeste AI-kapaciteter på anerkendte konferencer såsom Black Hat-begivenheden i Las Vegas.


Disse virksomheder hævdede, at deres banebrydende løsninger forebyggende kunne modarbejde ondsindede hackere. Selvom skeptikere ikke var ualmindelige, tyder den seneste udvikling på en mere omfattende integration af AI-teknologi i egentlige forsvarssystemer.


AI indtager centrum


Udviklingen indenfor generativ AI og ekspansive sprogmodeller som ChatGPT har kastet AI i offentlighedens søgelys. Selvom disse værktøjer er stærke, repræsenterer de også potentielle våben i hænderne på forskellige enheder, herunder kriminelle organisationer og nationalstater.


En mand der for tiden forsøger at sætte fokus på dette tveæggede sværd, er Dan Schiappa, Chief Product Officer hos IT-sikkerhedsfirmaet Arctic Wolf. Han fremhæver AI's potentiale og understreger, at selvom det har et hidtil uset løfte, forbliver dets mørkere applikationer stort set ukendt territorium, og vi kan kun gætte omkring hvilke IT-kriminelle udgaver af AI implementeret software vi kan vente os.


"AI-hackingværktøjer begynder at blive tilgængelige online, hvilket uundgåeligt sætter dem i hænderne på et utal af IT-kriminelle" Dan Schiappa, Chief Product Officer, Arctic Wolf

Sor tilgængelighed af AI-værktøjer


Et væsentligt skift er den stigende tilgængelighed af AI-hackingværktøjer. Som Dan Schiappa påpeger, behøver ondsindede skuespillere ikke længere at besidde den tekniske indsigt til at bygge AI-systemer; de kan blot bestille eller erhverve dem. Denne tilgængelighed markerer et afgørende øjeblik i cybersikkerhed, da selv mindre sofistikerede cyberkriminelle får kapaciteten til at udføre "fuldstændig autonome angreb."


Regeringer må forberede sig


I erkendelse af denne udviklingen forsøger flere regeringer og offentlige myndigheder nu at tage proaktive skridt. Bla. det amerikanske Defense Advanced Research Projects Agency (DARPA) introducerede AI Cyber Challenge, en konkurrence, der har til formål at udvikle avancerede AI-drevne cybersikkerhedssystemer til at beskytte kritisk infrastruktur. Især har industriens sværvægtere som OpenAI, Google og Microsoft forpligtet sig til denne bestræbelse, hvilket afspejler en kollektiv indsats for at styrke cybersikkerheden.AI, Kunstig Intelligens, Machine Learning, Deep Fakes, Tik Tok, Sociale Medier, AI genereret video, AI billede generering, IT-sikkerhed

Defcon konferencen


Regulering og tilsyn


Globale ledere anerkender i stigende grad nødvendigheden af at forstå både potentialet og risiciene forbundet med kunstig intelligens. Jeff Moss, grundlæggeren af Black Hat og Defcon-konferencerne, understreger behovet for et kollektivt engagement med AI-eksperter for at guide dens ansvarlige udvikling. Denne følelse afspejler et afgørende tidspunkt, hvor interessenter sigter på at balancere innovation med etiske og regulatoriske overvejelser.


AI som et tveægget svær


AI-systemernes kapacitet til at generere indhold introducerer en ny dimension af risiko. Selvom det kan bruges venligt, som det ses i ChatGPTs afvisning af at deltage i phishing-e-mails, kan det også skabe overbevisende vildledende indhold, såsom lønanmodninger eller softwareopdateringsmandater. Dette giver anledning til bekymring over massivt skalerede og meget overbevisende phishing-operationer.


Udfordringen med Deepfake's


AI's potentiale strækker sig ud over tekstgenerering, som demonstreret af Nicole Eagan, medstifter af DarkTrace. Open source AI-værktøjer gør det muligt at skabe sofistikerede lyd- og videodeepfakes.


Nedenfor ses en video, som ved første øjekast ser du til at være Obama der taler, men som rent faktisk er en AI deepfake med synkroniseret tale af komikeren Jordan Peele:

Denne teknologi kan, hvis den anvendes af aktører med dårlige hensigter, kompromittere enkeltpersoners integritet, lige fra administrerende direktører, der optræder på tv, til teenagere, der deler indhold på platforme som TikTok.AI, Kunstig Intelligens, Machine Learning, Deep Fakes, Tik Tok, Sociale Medier, AI genereret video, AI billede generering, IT-sikkerhed

Falske billeder af berømtheder genereret med AI


Sikring af legitime AI-systemer


Det er altafgørende at sikre legitime AI-systemers sikkerhed. Etiske hackere ved begivenheder som AI Village i Defcon søger aktivt at afdække sårbarheder inden for velkendte AI-modeller. Ved at identificere og rette op på disse svagheder stræber industrien efter at udelukke udnyttelse af cyberkriminelle.


Mangel på arbejdskraft


AI's potentiale til at afhjælpe mangel på arbejdskraft inden for cybersikkerhed er en lovende udvikling. Ved at automatisere trusselsdetektion kan analytikere fokusere på at vurdere og reagere på potentielle risici. Derudover kan AI-systemer tjene som uddannelsesværktøjer, der udstyrer håbefulde cybersikkerhedsprofessionelle med væsentlige færdigheder, herunder kodeanalyse og reverse engineering.


Efterhånden som AI integreres dybere ind i cybersikkerhedslandskabet, dukker dens dobbelte natur frem - og lover enestående innovation, mens den præsenterer nye udfordringer. Interessenter skal aktivt engagere sig i at forme den etiske og lovgivningsmæssige ramme, der vil styre AI's rolle i at beskytte digitale miljøer. At omfavne AI som en kraft til det gode i cybersikkerhed er afgørende for at navigere i denne transformative æra.

Comments


bottom of page