top of page

DTU's EU-finansierede DataVaults-projekt: Sikkerhed eller kontrol?

Det EU-finansierede DataVaults-projekt, som DTU står i spidsen for, baner vejen for bedre kontrol med personoplysninger. Det er en digital boks, hvor brugerne kan opbevare deres data og få reguleret, hvem der har adgang til dem og hvornår. Via meddelelser holdes folk informeret om forsøg på at få adgang til deres oplysninger, mens risikovurderingsværktøjer hjælper dem med at afgøre, om det er sikkert at dele visse data.”Problemet er, at vores data ligger overalt og det er svært at finde ud af, hvilke virksomheder der har adgang til det og har solgt det videre. Vi vil gøre det hele mere gennemsigtigt,” siger Weizhi Meng, der er lektor i cybersikkerhed på DTU Compute.


DataVaults skulle være mere end blot et digitalt pengeskab, DTU varsler også at pengeskabet er med til at beskytte brugerne mod cyberkriminelle ved at sikre, at kun autoriserede parter har adgang til følsomme oplysninger. Desuden behøver virksomheder ikke længere at bekymre sig om at miste vigtige kundeoplysninger eller at de falder i de forkerte hænder, da DataVaults giver et ekstra lag af sikkerhed mellem virksomhedens servere og kunderne.


”I en digitaliseret verden er persondata de vigtigste aktiver. Hvis dine data er blevet lækket, så kan hackere bruge det til at skabe en falsk identitet af dig. De kan potentielt lave falske pas eller kreditkort i dit navn eller sende meget specifikke phishing-emails til dig ud fra, hvad de allerede ved. Derfor er det så vigtigt at beskytte vores persondata,” forklarer Weizhi Meng.


Det er bestemt bekymrende, at alle data skal gå gennem den digitale boks i DataVaults, især i betragtning af de potentielle risici for databrud og intern misbrug af datatrafikken. Selv om DataVaults' sikre karakter giver brugerne mulighed for at få mere kontrol over deres oplysninger og over, hvem der har adgang til dem, er det stadig også et værktøj der er sat op for at overvåge alt trafik der går gennem boksen.


I sidste ende er DataVaults et lovende skridt i retning af større datasikkerhed og kontrol for brugerne. Det ekstra lag af beskyttelse mellem virksomhedens servere og kunderne giver ro i sindet, fordi de kan være sikre på, at deres oplysninger ikke bliver kompromitteret eller falder i de forkerte hænder. Det er dog vigtigt at huske, at alle vores data stadig skal passere gennem denne digitale boks, hvilket indebærer sine egne risici.

Comments


bottom of page