top of page

Ethereum staking sat i perspektiv overfor resten af staking-landskabet

En succes, der udfordrer sig selv? Den stigende mængde af validatorer på Ethereum reducerer staking belønninger meget kraftigt.


Ethereum, ETH, Ether, Staking, Staking rewards, Fully diluted marketcap, , Ethereum beacon chain, EIP-1559, Kryptovaluta, Blockchain

Ethereum har stor succes, hvilket kan bide sig selv i halen når det kommer til det høje antal validatorer, hvilket har stor indvirkning på tokensupply inflation og reelle afkast.


Hvis man følger den årlige staking rente, som en validator på Ethereum Beacon-kæden, så vil man se at denne stakingsrente, der i øjeblikket ligger omkring 3,75%, består af to elementer: Den konsensusbaserede belønning og den mere volatile transaktionsbelønning.


Grundbelønningen har fulgt en langsom og stabil nedgang - som et direkte resultatet af en konstant stigning i nye validatorer, der deltager i konsensusrækkerne siden staking gik i live efter sammenlægningen i september 2022.


Denne stigning blev yderligere accelereret af Shapella-opgraderingen i april 2023, hvor validatorer kunne trække deres stake tilbage for første gang.


Jo flere validatorer, der deltager i netværkskonsensussen, desto mere øges grundbelønningsdistributionen til hele netværket i forhold til kvadratroden af de yderligere valideringspersoner. Resultatet er, at belønningen for den enkelte validator falder en smule.


En mulig forceret begrænsing af validatorer


Den konstante strøm af nye stakingsdeltagere - det nuværende antal validatorer ligger omkring 800.000 - har været så betydelig, at det endda har fået nogle til at foreslå en hård begrænsning på antallet af nye validatorer, der kan komme ind i puljen på en given dag.


Argumentet er, at den nuværende grænse på 12 nye validatorer pr. epoke (svarende til 2.700 validatorer, 86.400 ETH eller cirka $138.000.000 pr. dag), på lang sigt ikke er bæredygtig.


Et kø-system ville styre, hvor mange der kan deltage på et givet tidspunkt, og kapaciteten af denne kø øges, når netværket vokser*, hvilket på sigt kunne udfordre netværkets funktionalitet.


Tallene viser dog ikke nødvendigvis dette, da næsten alle andre bevis-for-stake-protokoller ser ud til at fungere fint, på trods af betydeligt højere satsede-til-usatsede forhold. Desuden er det forventede udbytte, hvis Ethereum var 100% staked, 1,6%. Det er svært at se, at denne sats ville være attraktiv for de millioner af validatorer, der er nødvendige for at nå dette punkt.


Et imponderende antal validatorer


Uanset hvad, er det imponerende at se, hvor meget antallet af validatorer er steget siden sammenlægningen for et år siden. Staking er tydeligvis meget populært. Men Ethereum er langt fra den eneste proof-of-stake-protokol, hvilket rejser spørgsmålet: Hvordan skiller ETH sig ud fra resten? For det første inflation. Siden EIP-1559 i 2021 har Ethereum implementeret en mekanisme, der brænder en del af ETH ved hver enkelt transaktion på netværket. Resultatet i dag er, at denne brændingsmekanik ofte (men ikke altid) opvejer netværkets inflationære tokenskabelse, og faktisk er inflationen nogle gange negativ.


Ethereum's stakingsudbytte er et "rigtigt" udbytte


Ethereum's stakingsudbytte er derfor effektivt et "rigtigt" udbytte. Her ser vi på nogle af de andre større proof-of-stake (PoS) protokoller, næsten alle sammen har været i drift i flere år nu, og vurderer deres "rigtige" stakingsrater. Mange protokoller praler med højere årlige satser end Ethereums beskedne under 4%. Men når de justeres for deres respektive forsyningsinflationer, ender de "rigtige" satser med at være langt mindre imponerende.


Faktisk, når vi ser på de bedste PoS-protokoller efter markedskapitalisering i Coinmarketcap, finder vi ud af, at på trods af at annoncere den næstlaveste udbytte, springer Ethereum til den næsthøjeste, når man tager højde for forsyningsinflation. Kun Polkadot er højere. Hvis vi begynder at overveje disse i risikojusterede termer, er det ingen konkurrence, især over længere tidsperioder.


Tokenomics betyder noget. Før fusion var ETHs årlige udbudsinflation over 3%. I øjeblikket ... svæver den lige omkring 0 %

Egentlig har hver PoS-kæde har oplevet betydelig forsyningsinflation. Faktisk, med undtagelse af Ethereum og Cardano, har hver anden PoS-kæde på listen i gennemsnit haft årlig inflation i de to- og endda tre-cifrede tal. Så mens nogle kæder praler med to-cifrede udbytter for validering (eller delegering til en valideringsperson), er virkeligheden, at i nogle tilfælde kunne en staker have et negativ


"Fully diluted" vurdering, ofte forkortet FDV, er trods alt ikke bare en meme; med andre ord betyder tokenomics noget. Før sammenlægningen var ETH's årlige forsyningsinflation over 3%. I øjeblikket ligger den med implementeringen af dens brændingsmekanik lige omkring 0%, hvilket betyder, at det, du ser, er stort set det, du får.


Ethereum, ETH, Ether, Staking, Staking rewards, Fully diluted marketcap, , Ethereum beacon chain, EIP-1559, Kryptovaluta, Blockchain

En enorm mængde infrastruktur på ETH


Det bør være tydeligt, at denne overordnede oversigt på ingen måde dækker de forskellige indvikletheder i hver bevis-for-stake-protokol. De har deres egne unikke mål, og konsensus opnås på forskellige måder. Sværhedsgraden, adgangen og omkostningerne ved staking kan variere markant fra den ene kæde til den næste.


Men det, der er tydeligt, er, at der bliver bygget en enorm mængde infrastruktur og produkter omkring det, både on- og off-chain. Fremkomsten af flydende staking åbner døre til en helt ny industri, rig på innovation og kreativitet. Andre tjenester fokuserer kraftigt på at forenkle stakingsprocessen og fjerne barriererne for indgang, og dermed muliggøre yderligere decentralisering i rummet.


Comments


bottom of page