top of page

EU lancerer stor satsning på ansvarlig brug af kunstig intelligens i Danmark

Danmark var for nylig vært for lanceringen af en stor EU-satsning på ansvarlig brug af kunstig intelligens (AI).


EU, Danmark, AI, Kunstig Intelligens, Machine Learning, Investering, IT, Udvikling, Teknologi

Med en ny milliardinvestering bliver det muligt at teste løsninger med kunstig intelligens, inden de implementeres på testfaciliteter i blandt andet Danmark.


"Danske AI-virksomheder vil med dette EU-initiativ få en hurtigere vej til markedet" Andreas Holbak Espersen, branchedirektør i DI Digital

Med et budget på 1,65 mia. kr. ønsker Europa-Kommissionen og en række lande, herunder Danmark, at påvirke brugen af kunstig intelligens (AI) med fokus på ansvarlighed. Målet er at sikre, at teknologien anvendes på en etisk forsvarlig måde.


"Vi har samlet de bedste europæiske partnere med stor viden og erfaring inden for ansvarlig og nyttig AI" Martin Brynskov, leder og koordinator af CitCom.ai ved DTU

Nu introduceres de første europæiske testfaciliteter (TEF'er) for AI, hvor virksomheder i EU nemt og effektivt kan teste deres AI-baserede produkter inden for områder som sundhed, produktion, landbrug, mobilitet og energi. Danmarks Tekniske Universitet (DTU) koordinerer én af disse TEF'er. Den fælles europæiske lancering finder sted den 27. juni hos DI (Dansk Industri) i Industriens Hus i København.


"Andre danske AI-virksomheder vil med dette EU-initiativ få en hurtigere vej til markedet med deres produkter og samtidig overholde EU's krav om ansvarlighed og etik. Dermed vil danske virksomheder have en stærk position til at konkurrere globalt," udtaler Andreas Holbak Espersen, fungerende branchedirektør i DI Digital.


DI Digital, som er Dansk Industris brancheorganisation for tech-virksomheder, er sammen med DTU og erhvervsklyngen We Build Denmark partnere bag testfaciliteterne i Danmark.


En del af satsningen er målrettet AI-produkter til smarte byer og det offentlige rum, hvilket inkluderer projektet CitCom.ai med et dedikeret budget på 300 mio. kr. Initiativet sigter mod at give kommuner, regioner, nationale myndigheder og andre ekstra sikkerhed ved indkøb af produkter, der er både teknologisk nyskabende, gennemtestede og sikre.


"Med CitCom.ai vil vi gerne bygge bro mellem leverandører og kunder, så vi fremmer anvendelsen af AI-baserede produkter, som kommunerne faktisk har behov for" Jacob Lundgaard, We Build Denmark.

Digitaliseringsminister Marie Bjerre var hovedtaler ved lanceringen, og efterfølgende var repræsentanter fra EU-Kommissionen og de fire forskellige TEF'er på talerstolen.


Selvom CitCom.ai er dansk ledet med DTU som koordinator, er det en ægte EU-indsats med deltagelse af partnere og testfaciliteter fra de fleste EU-lande.


"Vi har samlet de bedste europæiske partnere med stor viden og erfaring inden for ansvarlig og nyttig AI. Gennem mange års samarbejde i EU har vi opbygget viden, der kan matche andre globale regioner, og skabt et økosystem, hvor vi lærer meget hurtigt af hinanden," udtaler Martin Brynskov, leder og koordinator af CitCom.ai ved DTU.

Kommentare


bottom of page