top of page

Franco-israelsk bande bag CEO-svindel for 282 millioner kroner.

En stor Franco-israelsk kriminel bande involveret i CEO-svindel i stor skala er blevet afsløret efter en fælles efterforskning, som Europol støttede. Operationen, ledet af Frankrig, involverede politimyndighederne i Kroatien, Ungarn, Israel, Portugal og Spanien.De fem aktionsdage resulterede i otte husundersøgelser i Frankrig og Israel, anholdelsen af hovedorganisatoren i Israel og otte andre mistænkte (seks i Frankrig og to i Israel). Der blev beslaglagt elektronisk udstyr og køretøjer, ca. EUR 3 millioner fra portugisiske bankkonti, EUR 1,1 millioner fra ungarske bankkonti, EUR 600.000 fra kroatiske bankkonti, EUR 400.000 fra spanske bankkonti, EUR 350.000 i virtuelle valutaer. Den samlede værdi af beslaglæggelserne er anslået til cirka EUR 5,5 millioner.


Det kriminelle netværk, der bestod af franske og israelske statsborgere, målrettede virksomheder beliggende i Frankrig. I begyndelsen af december 2021 udgav en af ​​de mistænkte sig for at være CEO for et firma specialiseret i metallurgi med base i Haute-Marne-afdelingen i det nordøstlige Frankrig. Svindleren bad virksomhedens regnskabsfører om at foretage en hastende og fortrolig overførsel på EUR 300.000 til en bank i Ungarn. Svindlen blev opdaget få dage senere, da regnskabsføreren, der troede, han handlede på vegne af virksomhedens CEO, forsøgte at foretage en overførsel på EUR 500.000. Virksomheden indgav en klage, og efterforskerne fandt senere ud af, at opkaldet fra den påståede CEO kom fra et nummer i Israel.


I slutningen af december 2021 blev en ejendomsudvikler med base i Paris også udsat for svindel med en lignende modus operandi. Skaderne var dog meget større i dette tilfælde. For at gennemføre svindlen udgav de mistænkte sig for at være advokater og sagde, at de arbejdede for et kendt fransk revisionsfirma. Efter at have fået offerets tillid bad svindleren om en stor, hastende og fortrolig overførsel. De udgav sig for at være konsulenter og overtalte CFO'en til at overføre millioner af euro til udlandet. I alt snydt de firmaet for næsten EUR 38 millioner på få dage. Ved hjælp af en eksisterende hvidvaskningsskema blev disse midler hurtigt overført til forskellige europæiske lande, derefter til Kina og til sidst til Israel.


I slutningen af ​​december 2021 blev en ejendomsudvikler baseret i Paris også offer for svindel med en lignende modus operandi. Skaderne var imidlertid langt større i dette tilfælde. For at begå svindlen udgav mistænkte sig for at være advokater og sagde, at de arbejdede for en kendt fransk revisionsvirksomhed. Efter at have vundet offerets tillid bad bedrageren om en stor, presserende og fortrolig overførsel. Ved at udgive sig for at være konsulenter overbeviste de Chief Financial Officer (CFO) om at overføre millioner af euro til udlandet. I alt svindlede de virksomheden for næsten 38 millioner euro på få dage. Ved hjælp af et eksisterende hvidvaskningsprogram blev disse midler hurtigt overført til forskellige europæiske lande, derefter til Kina og endelig til Israel.


En forbindelse mellem disse to svindelnumre blev etableret i januar 2022, da det parisiske ejendomsselskab indgav en klage. Informationsudvekslingen og det internationale samarbejde, der blev faciliteret af Europol, førte til opdagelsen af ​​medskyldige, modi operandi og midler. Efterforskningen i Kroatien bidrog til opdagelsen af ​​de virkelige identiteter af de penge-mules, som det kriminelle netværk brugte. De kompetente myndigheder i Kroatien blokerede og frosset over 600.000 euro i flere bankkonti. Den portugisiske efterforskning førte til beslaglæggelse af cirka 3 millioner euro, der var i flere bankkonti. De ungarske myndigheder opdagede, at mere end 7 millioner euro var blevet modtaget på ungarske bankkonti, før de blev hævet i kontanter eller overført til bankkonti i andre lande.


Du kan læse mere om sagen på europols hjemmeside her: europol.europa.eu

bottom of page