top of page

Hvad er et Multi-Vector Angreb?

Multi-vector angreb er sofistikerede cyberangreb, der bruger flere metoder til at få adgang til en organisations systemer.


Multi-Vector angreb, Cyberangreb, Phising, DDoS angreb, Malware, Hacker angreb, IT-sikkerhed

For at give nogle eksempler på et Multi-vector angreb; så kan en angriber eksempelvis udføre en distribueret tjenestenægtelses (DDoS) angreb ved hjælp af flere teknikker eller typer på én gang.


Et multi-vector DDoS angreb kunne kombinere applikationsniveau angreb med en TCP-flod for at øge sandsynligheden for at overbelaste målsystemet.


Multi-vector angreb er sværere at udføre, da de kræver beherskelse af flere teknikker og en høj grad af koordination. Dog kan de være langt mere effektive end enkelt-vector angreb, hvis de udføres korrekt.


Udviklingen af cyberangreb


Cyberangreb er blevet talrige og mere sofistikerede gennem årene. I begyndelsen var hackere relativt sjældne og udførte deres angreb for sjov, ikke for profit. Imidlertid opstod cyberkriminalitet over tid og blev mere sofistikeret.


2017 var et vendepunkt for cybersikkerhed med adskillige sofistikerede cybertrusler, der dukkede op. I 2017 blev WannaCry det første moderne, større ransomware-angreb. Samme år begyndte multi-vector angreb at dukke op, da cyberkriminalitet blev mere professionaliseret, og trusselaktører arbejdede på at forfine og forbedre deres taktik og teknikker.


I dag har cybertrusselaktører evnen til at lancere sofistikerede, multi-vector og ekstremt skadelige angreb. En af hoveddriverne bag denne udvikling og udviklingen af nye Generation V cybertrusler - er tilgængeligheden af nationale værktøjer og teknikker på markedet. Med muligheden for at købe og implementere avancerede værktøjer og sårbarheder står virksomheder og organisationer over for langt mere avancerede cyberangreb.


Kendetegnene ved et Multi-Vector angreb


Et multi-vector angreb defineres af den samtidige brug af flere angrebsvektorer eller metoder til at få adgang til en organisations system. For eksempel kan en angriber samtidig iværksætte et phishing-angreb og et DDoS-angreb eller kombinere phishing med credential stuffing.


Multi-Vector angreb, Cyberangreb, Phising, DDoS angreb, Malware, Hacker angreb, IT-sikkerhed

Hvad opnår hackere med Multi-Vector angreb?


Multi-vector angreb kræver ofte flere ressourcer og sofistikation end enkelt-vector angreb. Dog tilbyder de en højere sandsynlighed for succes af flere forskellige årsager, herunder:


  • Sårbarhedsidentifikation: Et multi-vector angreb sigter mod flere potentielle sårbarheder i en organisations systemer. Ved at gøre dette øger en angriber sandsynligheden for at identificere en reel sårbarhed og få adgang til en organisations systemer.

  • Sværere Detektion: Med et multi-vector angreb kan en organisation have svært ved at opdage alle angrebsvektorer eller fokusere på en bestemt. For eksempel kan et højt og flashy DDoS angreb fungere som en røgskærm for et mere subtilt angreb såsom overtagelse af konti eller dataudsivning.

  • Kompleks Remediering: Multi-vector angreb er mere komplekse for en organisation at afhjælpe, fordi incidentrespons teamet skal identificere og afhjælpe hver angrebslinje. Som følge heraf kan en angriber opretholde adgang i længere tid på grund af forsinket afhjælpning eller sikkerhedsteamet overser en af angrebsvektorerne.


Multi-vector angreb er sværere at udføre og koordinere. Dog bliver de mere almindelige, efterhånden som cyberkriminelle udvikler deres evner og udnytter den øgede effektivitet af disse angreb.


Beskyttelse mod Multi-Vector angreb


At beskytte sig mod et multi-vector angreb kræver evnen til at identificere og forhindre eller afhjælpe flere samtidige angreb. Nogle nøgleevner inkluderer:


  • Omfattende Avanceret Trusselbeskyttelse (ATP): Multi-vector angreb udføres ofte af sofistikerede trusselaktører med evnen til at undgå traditionelle, signaturbaserede sikkerhedsløsninger. Avancerede trusselbeskyttelseskapaciteter er nødvendige for at blokere angreb på tværs af flere potentielle vektorer.

  • Centraliseret Synlighed og Styring: En sikkerhedsarkitektur bestående af adskilte punktsikkerhedsløsninger er mindre effektiv og sværere at betjene. Centraliseret, omfattende synlighed er afgørende for et sikkerhedsteam for at identificere og håndtere et multi-vector angreb.

  • Forebyggelsesorienteret Sikkerhed: Sikkerhed med fokus på forebyggelse arbejder med at identificere og blokere angreb, før de når en organisations systemer og udgør en risiko for forretningen. Dette forenkler håndteringen af multi-vector angreb og giver sikkerhedsteams mulighed for bedre at fokusere deres indsats.

  • Skalérbar Håndtering af Hændelser: At håndtere et multi-vector angreb kan være komplekst, især hvis en angriber retter sig mod flere dele af en organisations IT-infrastruktur. En integreret sikkerhedsarkitektur med automatiserede hændelsesstyringskapaciteter er afgørende for at håndtere flere angrebsvektorer i stor skala.
Comments


bottom of page