top of page

Hvordan krypterer du indhold på din telefon og pc?

For at beskytte dine private data mod at falde i de forkerte hænder, er kryptering det mest afgørende aspekt af datasikkerhed. Ifølge Simran Mann, en sikkerhedsekspert fra den tyske IT-brancheforening Bitkom, bruges kryptering til at beskytte individuelle filer, harddiske eller minder fra smartphones og tablets mod uautoriseret adgang. Selvom nogen får fat i din computer eller telefon og fjerner hukommelsen, sikrer kryptering, at dataene ikke kan læses let, hvis de indsættes i en anden enhed. Kryptering kan også garantere ægtheden af ​​dataene, især i tilfælde af e-mails, hvor ukrypterede data kan ændres, og modtageren ikke ved, om det er sendt på den måde af afsenderen.

AES-256-kryptering

Kryptering spiller en lignende rolle i den digitale verden som at opretholde privatlivets fred inden for dine fire vægge i den analoge verden, siger Ediz Turcan fra IT-tjenesteudbyderen Adesso. Internettet giver allerede rigelig beskyttelse mod angreb i flere tilfælde. For eksempel advarer større browsere, hvis det anmodede websted kører over HTTP og ikke HTTPS, og kræver normalt yderligere trin, hvis brugeren stadig ønsker at få adgang til webstedet. Desuden tilbyder nyere mobilenheder et godt sikkerhedsniveau, hvor iPhone er beskyttet af en adgangskode, der er krypteret, og Android-telefoner er krypteret som standard siden version 10 af det mobile operativsystem.


Krypteringsprogrammer, såsom Bitlocker til Windows, FileVault til MacOS og LUKS til Linux, er integreret i operativsystemer og kan bruges til at sikre din pc eller bærbare computer. Kryptering kræver kun et par klik, og den kan findes i indstillinger under Privacy & Security > FileVault på Macs, hvorimod den på Windows kan tilgås ved at højreklikke på den ønskede mappe, vælge "Egenskaber" og "Avanceret" og derefter markere "Krypter indhold for at sikre data." Messenger-apps tilbyder generelt ende-til-ende-kryptering.


Selvom kryptering er essentiel, kan andre trin som at beskytte dig selv mod uønskede angreb fra netværket gennem regelmæssige opdateringer, være forsigtig i offentlige netværk og Wi-Fi-hotspots og bruge andre programmer som GPG4win og Veracrypt også beskytte dine data. Det er dog tilrådeligt at stole på de indbyggede værktøjer først, da de er en del af operativsystemet, hvilket sikrer en lav sandsynlighed for, at brugerdata bliver ulæselige på grund af fremtidige opdateringer. Ikke desto mindre har kryptering sine ulemper, såsom at forbruge computertid og være vanskelig eller umulig at gendanne information fra en beskadiget disk, der er blevet krypteret. Det er derfor ikke alt på en computer, der skal krypteres, og kryptering er ikke aktiveret som standard alle steder.


Hvilke apps kan jeg selv benytte til at kryptere mine filer?

Her er 3 eksempler på apps til windows:

  1. VeraCrypt: Denne gratis og open source krypteringssoftware er en efterfølger til den populære TrueCrypt. Det giver dig mulighed for at oprette krypterede containere eller kryptere hele partitioner, og det understøtter en række krypteringsalgoritmer.

  2. AxCrypt: Denne krypteringssoftware er designet til at være nem at bruge, hvilket gør den til en god mulighed for begyndere. Den bruger 128-bit eller 256-bit AES-kryptering til at beskytte filer, og den integreres med Windows Stifinder for nem adgang.

  3. BitLocker: Dette er et indbygget krypteringsværktøj, der følger med Windows. Den er tilgængelig på Windows 10 Pro, Enterprise og Education-udgaver samt Windows 7 Ultimate og Enterprise-udgaver. Det kan kryptere hele drev eller individuelle filer og mapper, og det understøtter en række krypteringsalgoritmer.

Her er 3 eksempler på apps til IOS:

  1. Secure Folder: Dette er en gratis app, der giver dig mulighed for at kryptere filer, billeder og videoer på din iOS-enhed. Den bruger AES-256-kryptering til at beskytte dine data, og du kan få adgang til dine filer via en adgangskode eller Touch ID.

  2. Encrypto: Denne app giver dig mulighed for at kryptere filer og dele dem sikkert med andre. Den bruger AES-256-kryptering og giver dig mulighed for at indstille en adgangskode til dine filer. Encrypto er gratis at downloade og bruge.

  3. iDiscrete: Denne app er designet til at hjælpe dig med at holde følsomme filer og data private. Det giver dig mulighed for at kryptere filer, billeder og videoer på din iOS-enhed, og du kan få adgang til dine filer via en adgangskode eller Touch ID.

Comments


bottom of page