top of page

Hvordan “Rust” kan avancere din karriere inden for IT-sikkerhed

I de seneste år har programmeringssproget Rust fået betydelig opmærksomhed fra udviklere og kodere på tværs af forskellige brancher. Det er dog ikke kun programmeringsfællesskabet, der viser interesse for Rust.


Rust, Programming Language, Coding, Kodesprog, Hacker, Cyberkriminalitet, IT-sikkerhed, C++, Karriere

Foruroligende nok har cybersikkerhedsforskere opdaget, at ransomware-bander i stigende grad anvender Rust til at kode eller omskrive deres ondsindede software. Denne artikel udforsker, hvorfor mestring af Rust kan fremme din karriere i cybersikkerhedssektoren og kaster lys over den voksende brug af Rust i cyberangreb.


Hvad er Rust?


Rust er et programmeringssprog, der har til formål at give en sikrere og mere effektiv måde at udvikle software på. Det blev skabt med det formål at forhindre almindelige programmeringsfejl, der kan føre til sikkerhedssårbarheder og fejl.


Enkelt sagt kan Rust ses som et værktøj, der hjælper programmører med at skrive kode, der er mindre tilbøjelige til at fejle. Det gør den ved at håndhæve strenge regler og kontroller på kompileringstidspunktet, hvilket er når koden oversættes til instruktioner, som en computer kan forstå og udføre. Disse regler hjælper med at fange fejl tidligt, før koden overhovedet køres, hvilket reducerer chancerne for uventet adfærd eller sikkerhedsproblemer.


En af de vigtigste egenskaber ved Rust er dens vægt på hukommelsessikkerhed. I mange programmeringssprog kan administration af computerhukommelse være udfordrende og udsat for fejl. Rust bruger et koncept kaldet "ejerskab" for at sikre, at hukommelsen håndteres korrekt. Det betyder, at sproget holder styr på, hvordan data bruges og sikrer, at der ikke er konflikter eller fejl i hukommelsesadgangen.


Rust giver også kraftfulde samtidighedsfunktioner, som gør det muligt for programmer effektivt at bruge flere tråde eller processer til at udføre opgaver samtidigt. Dette kan resultere i hurtigere og mere effektive programmer, især i scenarier, hvor opgaver kan udføres samtidigt.


En anden fordel ved Rust er dens evne til at interagere direkte med hardware. Det betyder, at programmører kan skrive kode, der kan få adgang til og kontrollere computerkomponenter og enheder på et lavt niveau, hvilket giver finmaskede kontrol- og optimeringsmuligheder.


Generelt vinder Rust popularitet, fordi den tilbyder en kombination af sikkerhed, ydeevne og kontrol. Det hjælper udviklere med at skrive robust og sikker software og samtidig undgå almindelige faldgruber. Ved at mestre Rust kan programmører forbedre deres færdigheder og bidrage til at bygge mere pålidelige og effektive applikationer.


Hvad er forskellen på Rust og andre programmerings sprog?


Der er flere forskelle mellem Rust og andre programmeringssprog. Her er nogle af de vigtigste forskelle:


"For these reasons, Rust takes a different approach, using trait objects instead of inheritance”

1. Hukommelsessikkerhed: Rust har en unik tilgang til hukommelseshåndtering, der gør det muligt at undgå de typiske fejl, der opstår i andre sprog som C og C++. Rust bruger et system kaldet "ownership" til at styre adgangen til hukommelsen. Dette sikrer, at der ikke opstår fejl som null pointer undtagelser eller hukommelseslækager, der kan føre til ustabil eller usikker kode.


2. Tråd- og fejlsikkerhed: Rust er designet til at være sikkert og effektivt i flertrådede og parallelle programmeringsscenarier. Ved hjælp af koncepter som "lånekontrol" og "trådgrænser" sikrer Rust, at flere tråde kan arbejde sammen uden at forårsage race conditions eller udefineret adfærd. Dette gør det lettere at udvikle sikre og pålidelige programmer, der udnytter flere processorer og kerner.


3. Kompileringshastighed: Rusts kompilator er kendt for at være meget effektiv og hurtig. Den statiske analyse, der udføres under kompilering, hjælper med at opdage potentielle fejl på forhånd, hvilket reducerer behovet for langvarige fejlfindingssessioner under kørslen af programmet. Dette gør Rust til et godt valg for store projekter og systemkritisk software.


4. Community og økosystem: Selvom Rust stadig er relativt nyt sammenlignet med andre sprog som C++, Java eller Python, har det en hurtigt voksende og dedikeret udviklerfællesskab. Rust har et stærkt økosystem af tredjepartsbiblioteker og værktøjer, der hjælper udviklere med at bygge sofistikerede applikationer. Rusts community er kendt for at være imødekommende, hjælpsomt og fokuseret på at dele viden.


5. Sikkerheds- og ydelsesbalance: Rust er kendt for sin evne til at kombinere sikkerhed og ydeevne på en god måde. Selvom sikkerhed er en primær bekymring, er Rust stadig i stand til at levere hurtig og effektiv kode. Dette gør det attraktivt for applikationer, hvor både sikkerhed og ydeevne er afgørende, som f.eks. systemsoftware, netværksprotokoller og indlejret programmering.


“Rust’s central feature is ownership. Although the feature is straightforward to explain, it has deep implications for the rest of the language" Steve Klabnik, The Rust Programming Language

Selvom Rust har mange fordele, er det vigtigt at bemærke, at ingen programmeringssprog er en "one-size-fits-all" løsning. Valget af sprog afhænger af de specifikke behov i en given situation, så det er vigtigt at overveje faktorer som projektkrav, eksisterende teknologier og udviklernes ekspertise, før man vælger et sprog.


Rust, Programming Language, Coding, Kodesprog, Hacker, Cyberkriminalitet, IT-sikkerhed, C++, Karriere


Rust's voksende popularitet blandt IT-kriminelle


Ifølge en sikkerhedsvurdering fra Trend Micro udgav Agenda-gruppen, der er ansvarlig for at udvikle ransomware, en version af deres malware, der er omskrevet i Rust. Denne Rust-baserede ransomware var rettet mod it- og produktionsvirksomheder, i modsætning til dens oprindelige version skrevet i Go, som primært fokuserede på sundhedspleje og uddannelsesinstitutioner. Migrationen af ​​trusselsaktører til Rust er motiveret af sprogets kompleksitet, hvilket gør det sværere at analysere og undgå opdagelse med antivirussoftware.


Andrew Hay, COO for LARES Consulting, påpeger, at de samme egenskaber, som tiltrækker udviklere til Rust, nu gør det attraktivt for angribere. Rusts unikke funktioner gør det muligt for cyberkriminelle at opnå en konkurrencefordel ved at omgå organisationers sikkerhedsforsvar.


Rust i ransomware-as-a-service operationer


Trend Micros forskning viser, at andre ransomware-as-a-service-organisationer, såsom BlackCat, Hive og RansomExx, også har taget Rust-baseret malware til sig. Alsidigheden af ​​Rust giver mulighed for lettere tilpasning af koden til at målrette både Windows og Linux-baserede systemer.


Rust, Programming Language, Coding, Kodesprog, Hacker, Cyberkriminalitet, IT-sikkerhed, C++, Karriere

Fordele ved Rust i cyberangreb


To primære fordele gør Rust særligt velegnet til cyberangreb. For det første giver Rust direkte adgang til hardware og hukommelse, hvilket muliggør udvikling af lavniveaukode, som ikke er mulig på andre sprog bortset fra C#. For det andet tilbyder Rust fremragende hastighed, samtidig med at den sikrer hukommelsessikkerhed, hvilket gør det til et ideelt valg til at skabe malware, der er afhængig af behandlingseffektivitet.


Ironisk nok kan Rusts stigende popularitet tilskrives dens evne til at hjælpe programmører med at skrive kode med færre sikkerhedsfejl sammenlignet med visse andre programmeringssprog. Rusts indbyggede sikkerhedsforanstaltninger forhindrer almindelige sårbarheder, der har plaget sprog som C og C++, såsom bufferoverløb og brugsfri sårbarheder.


Vigtigheden af ​​viden om Rust indenfor cybersikkerhed


Sikkerhedseksperter understreger, at organisationer har brug for it-professionelle, der er vidende om Rust og forstår sikkerhedsimplikationerne af Rust-baseret ransomware. Melissa Bischoping, direktør for slutpunktssikkerhedsforskning hos Tanium, fremhæver, at rustviden er afgørende for reverse engineering af malware skrevet på sproget. Efterhånden som nye varianter af Rust-baseret malware dukker op, skal forskning, reverse-engineering og detektionskapaciteter udvikle sig for at holde trit med angribere.


Bud Broomhead, administrerende direktør for sikkerhedsfirmaet Viakoo, understreger behovet for tekniske specialister, der er velbevandret i Rust, for at forbedre sikkerheden i applikationer. At forstå de teknikker, der anvendes af ondsindede aktører til at udvikle vira er afgørende for at imødegå deres trusler effektivt. Mens Rust i sig selv tilbyder iboende sikkerhedsfordele, bør organisationer udnytte Rusts fordele til at være på forkant med cyberkriminelle.


At mestre Rust kan fremme en cybersikkerhedsprofessionel markant karriere. Den stigende anvendelse af Rust af ransomware-bander understreger behovet for sikkerhedseksperter med Rust-ekspertise til at forsvare sig mod nye trusler. Rusts unikke funktioner, såsom direkte hardwareadgang og hukommelsessikkerhed, giver fordele for både udviklere og trusselsaktører. Da Rust fortsætter med at vinde popularitet blandt både softwareproducenter og hackere, skal organisationer forblive forberedte ved at udstyre deres teams med den viden og de færdigheder, der er nødvendige for at løse sikkerhedsudfordringerne forbundet med Rust-baserede angreb.

Comments


bottom of page