top of page

Mand i Kina får bøde på over 1 mio. kroner for brug af VPN

En programmør ved efternavn Ma fra det nordlige Kina er blevet pålagt en bøde på over 1 million yuan, også svarende til ca. 1 million kroner, af myndighederne for at bruge et Virtuelt Privat Netværk (VPN), hvilket markerer et drastisk eksempel på de strenge foranstaltninger, der træffes for at opretholde Kinas store firewall.


Kina, Firewall, VPN, Virtuel Private Network, Frihed, Censur, Privatliv, IT-sikkerhed

Denne skelsættende dom fra Kina pga. brugen an VPN, sætter en ny rekord for den hårdeste økonomiske straf, der nogensinde er pålagt en enkeltperson for at omgå nationens strenge internetcensurregime.


Et offentligft sikkerhedsbureau i Chengde, Hebei-provinsen sigtede manden ved navn, Ma en 18. august for at bruge "uautoriserede kanaler" til at forbinde til verdensomspændende netværk, mens han var ansat af et tyrkisk firma.


Myndighederne konfiskerede Ma's indtjening svarende til ca. 1 million yuan, som han havde optjent fra september 2019 til november 2022, og myndighederne betegnede det samtidig som svarende til "ulovlig indkomst". Ud over dette blev han pålagt en mindre ubetydelig yderligere bøde på 200 yuan.


Åbenlys censur og krænkelse af frihed i Kina


Ma's sag kaster lys over indskrænkningen af ​​ytringsfriheden og åbenlys censur i Kina og illustrerer, hvor langt staten vil gå for at kvæle den åbne udveksling af ideer og information. Ma udtalte på Weibo, at politiet henvendte sig til ham for cirka et år siden, under den antagelse, at han var ansvarlig for en Twitter-konto, der var under efterforskning. Kontoen tilhørte ifølge Ma ikke ham.


VPNs, som er afgørende for almindelige borgere, der stræber efter adgang til information i lyset af den store firewall, befinder sig i en juridisk gråzone. Officielt har regeringen givet grønt lys for brugen af VPN til kommercielle formål. Ikke desto mindre signalerer den snævrere spillerum for VPN-brug en skummel tendens, da der i nyere tid er blevet taget skridt til at begrænse adgangen og endda straffe brugen i specifikke tilfælde.

Comments


bottom of page