top of page

TikTok CEO indkaldt til alvorlig samtale med Europa parlamentet

Chefen for TikTok er blevet indkaldt af europæiske lovgivere fra forskellige parlamentariske udvalg til en undersøgelse af dens privatlivspraksis.


Tik Tok, EU, Europa Parlamentet, Lovgiving, Privalivs politik, Globalt & digitalt, IT, Teknologi

I et brev sendt til TikToks administrerende direktør Shou Zi Chew torsdag anmodede lederne for fem udvalg i Europa-Parlamentet om, at Chew dukker op til en personlig undersøgelse.


Brevets underskrivere inkluderer cheferne for Udvalget om Borgerlige Frihedsrettigheder, Retsvæsen og Indre Anliggender, Udenrigsanliggender, Det Indre Marked og Forbrugerbeskyttelse, Industri, Forskning og Energisikkerhed samt Sikkerheds- og Forsvarsudvalget.


TikToks databeskyttelse- og behandlingspraksis bekymrende


Bekymringer fremsat af lovgiverne omfatter TikToks databeskyttelses- og behandlingspraksis, især med hensyn til børn, samt dets indholdsmoderationsfunktioner og algoritmer.


Vestlige regeringer har udtrykt bekymring over, at kortformede videoer ejes af Beijing-baserede ByteDance, og har rejst spørgsmål om, hvorvidt den kinesiske regering kunne få adgang til brugerdata til efterretningsformål eller sprede desinformation.


I USA har successive præsidentadministrationer presset på for, at ByteDance skal afhænde TikTok. I marts blev Chew stillet en række spørgsmål af amerikanske lovgivere om virksomhedens privatlivs- og sikkerhedspraksis.


Brevet fra de europæiske lovgivere kommer bare en måned efter, at den irske datatilsynskommissær bødede TikTok 345 millioner euro efter en undersøgelse, der konkluderede, at TikTok ikke formåede at beskytte børns privatliv tilstrækkeligt i strid med den generelle databeskyttelsesforordning.


Afgørelsen af datatilsynskommissærens undersøgelse blev forsinket på grund af uenighed mellem den irske myndighed og andre europæiske databeskyttelsesmyndigheder om, hvorvidt TikTok overtrådte GDPR's princip om "rimelighed" i behandlingen af personoplysninger ved at anvende mørke mønstre - et brugergrænsefladedesign designet til at narre brugerne til at acceptere en virksomheds foretrukne resultat.


I deres brev sagde lovgiverne, at de vil gennemgå TikToks mørke mønstre. "Vi mener, at en sådan høring med Europas lovgivere ville være af afgørende betydning," sagde de.


Torsdagens brev er anden gang, udvalgsmedlemmerne forsøger at kontakte Chew, efter en første invitation blev sendt i juli. TikToks vicepræsident for europæisk offentlig politik, Theo Bertram, sagde dengang, at Chew ikke ville møde personligt op.


Lovgiverne sagde, at Chews "personlige deltagelse" ville være den mest "gavnlige måde" for virksomheden at engagere sig med Europa-Parlamentets medlemmer.


Comments


bottom of page