top of page

Mastercard skaber forum omkring lancering af nationale digitale valutaer

Opdateret: 11. okt. 2023


Mastercard, en fremtrædende aktør i betalingsindustrien, har taget et væsentligt skridt ved at etablere et nyt forum, der har til formål at fremme diskussioner og samarbejder relateret til centralbankers digitale valutaer (CBDC'er).


Mastercard, Økonomi, CBDC, National Digital Valuta, Kontrol, Dystopi, George Orwell, 1984, Kina, Blockchain, Kryptovaluta, Overvågnings- og privatlivsproblemer, Finansiel Udelukkelse, Afhængighed af myndigheder, IT-sikkerhed, Frihed

Dette træk tilføjer Mastercards indflydelsesrige perspektiv til de igangværende samtaler om CBDC'er, da regeringer verden over vejer potentialet i at digitalisere deres nationale valutaer.


Mens CBDC'er deler nogle ligheder med kryptovalutaer, er de forskellige enheder. Selvom de har mulighed for at bygge på blockchain-teknologi - den grundlæggende teknologi bag kryptovalutaer som Bitcoin - er CBDC'er grundlæggende ikke kryptovalutaer. I stedet repræsenterer de digitale versioner af eksisterende fiat-valutaer, såsom den amerikanske dollar, under godkendelse af den udstedende regering.


Fremtrædende deltagere i starten af ​​Mastercards CBDC-forum inkluderer Ripple, Fireblocks og Consensys, som virksomheden erklærede torsdag.


Dette initiativ, kendt som CBDC Partner Program, søger at dyrke dialoger mellem indflydelsesrige interessenter inden for kryptoindustrien. Raj Dhamodharan, Mastercards Head of Digital Assets and Blockchain, understregede, at programmet sigter mod "at stimulere innovation og strømline processer." Dhamodharan udtrykte virksomhedens tro på vigtigheden af ​​betalingsdiversitet og interoperabilitet på tværs af forskellige betalingsmetoder, idet han betragtede dem som essentielle for en blomstrende økonomi. Han understregede, at efterhånden som samfund bevæger sig mod en mere og mere digital fremtid, skal anvendeligheden af ​​en CBDC afspejle andre former for valuta.


Mastercards historie med banebrydende fremskridt inden for det digitale aktivlandskab, især inden for CBDC'ernes område, strækker sig betydeligt tilbage. I de tidlige måneder af 2021 afslørede betalingsnetværket et forudbetalt kort designet til personer på Bahamas, der forsøgte at bruge landets banebrydende CBDC - det første af sin slags.


"Men på bagsiden er det ikke helt klart, hvor meget magt regeringer ville have over vores midler - og det detaljerede digitale spor, vores transaktioner efterlader" David Andolfatto, Professor i Økonomi, University of Miami, Florida

Der er efterhånden stor interesse for CBDC’ere fra nationale stater, og private virksomheder, de har også mange fordele - for dem! Men der kan være mange ulemper for den almindelige borger - nedenfor forsøge vi at skitsere nogle af de ulemper op.


Det dystopiske potentiale: Afsløring af den mørke side af centralbankers digitale valutaer (CBDC'er)


Mens nationer fortsætter med at udforske området for centralbankers digitale valutaer (CBDC'er), bliver en række potentielle fordele og bekvemmeligheder fremhævet. CBDC'er, hovedsagelig digitale repræsentationer af traditionelle fiat-valutaer støttet af regeringer, tilbyder løftet om effektivitet, finansiel inklusion og forbedrede betalingssystemer. Midt i denne lovende fortælling er det imidlertid afgørende at anerkende de potentielle dystopiske ulemper, der kan dukke op med den udbredte adoption af CBDC'er.


1. Overvågnings- og privatlivsproblemer: CBDC'er kan, selv om de er udråbt for deres sporbarhed og gennemsigtighed, utilsigtet føre til overdreven overvågning og krænkelse af privatlivets fred. Hver transaktion, der udføres ved hjælp af en CBDC, kunne spores omhyggeligt, hvilket potentielt kan skabe et omfattende digitalt spor af en persons økonomiske aktiviteter. Dette niveau af gennemsigtighed, selv om det appellerer til bestræbelser på at bekæmpe hvidvaskning af penge, kan også give regeringer og institutioner hidtil uset adgang til borgernes økonomiske adfærd, hvilket giver anledning til bekymring om personlig frihed og selvstændighed.


2. Finansiel udelukkelse: Paradoksalt nok kunne CBDC'er forværre finansiel udelukkelse. Mens intentionen bag CBDC'er er at øge den økonomiske tilgængelighed, har ikke alle adgang til den nødvendige digitale infrastruktur, der kræves til deres brug. Sårbare befolkningsgrupper, såsom ældre, hjemløse eller dem i fjerntliggende områder med begrænset internetforbindelse, kan finde sig selv yderligere marginaliseret, hvis CBDC'er erstatter fysiske kontanter fuldstændigt.


3. Afhængighed af centralmyndigheder: CBDC'er konsoliderer finansiel magt hos centrale myndigheder, såsom regeringer og centralbanker. Selvom dette kan øge stabiliteten, koncentrerer det også kontrol. Borgere kan blive mere og mere afhængige af disse myndigheder for at få adgang til deres egne midler, hvilket potentielt kan føre til scenarier, hvor regeringer indfører restriktioner eller endda beslaglægger aktiver digitalt, alt sammen under dække af at beskytte økonomien.


4. Sårbarheder i cybersikkerhed: Digitaliseringen af ​​valuta åbner døren til øgede cybersikkerhedsrisici. Et enkelt cyberangreb eller systemfejl kan potentielt forstyrre en hel nations finansielle system, hvilket fører til kaos og finansiel uro. Sammenkoblingen af ​​CBDC'er med kritisk infrastruktur kan skabe et attraktivt mål for ondsindede aktører, der sigter mod at udnytte sårbarheder.


5. Marginalisering af traditionel bankvirksomhed: CBDC'er kan fremskynde tilbagegangen for traditionelle banktjenester. Efterhånden som folk migrerer til digital valuta, kan fysiske banker svinde ind og efterlade samfund, der stadig er afhængige af fysiske banktjenester. Denne transformation kan forværre økonomiske forskelle og yderligere isolere dem uden digital adgang.


6. Tab af anonymitet: Kontanttransaktioner tilbyder i øjeblikket en vis grad af anonymitet i finansielle transaktioner. Fremkomsten af ​​CBDC'er kunne eliminere denne anonymitet fuldstændigt og potentielt udsætte individer for dom, diskrimination eller endda repressalier baseret på deres forbrugsvaner.


Da regeringer og finansielle institutioner verden over udforsker potentialet i CBDC'er, er det afgørende at opretholde et afbalanceret perspektiv. Mens CBDC'er utvivlsomt tilbyder mange fordele, er en kritisk undersøgelse af deres potentielle dystopiske ulemper afgørende for at sikre, at overgangen til digitale valutaer er et skridt mod fremskridt snarere end et glide ind i en Orwellsk fremtid.

Comments


bottom of page