top of page
  • Forfatters billedeThomas Pedersen

Risikoen ved mobilhacking og spyware: Forstå truslerne

Risikoen forbundet med mobil hacking og spyware bliver stadig mere udbredt. Disse ondsindede aktiviteter kan gøre smartphones til værktøjer til overvågning og kompromittere brugernes privatliv og sikkerhed.


Mobil, Telefon, Hacking, Spyware, Cybercrime

Selvom det kan virke usandsynligt, at nogen villigt vil bære rundt på en sporingsenhed, kan dårlige skuespillere hurtigt udnytte sårbarheder i ikke-patchede enheder, hvilket forringer smartphone-oplevelsen. Men ved at forstå de involverede risici kan enhedsejere styrke deres forsvar mod modstandere.


Brugen af ​​spyware på mobile enheder fik bred opmærksomhed i 2021, da Pegasus Project, en undersøgelse ledet af Forbidden Stories, Amnesty International og deres mediepartnere, afslørede de potentielle mål for enhedsovervågning gennem et læk på over 50.000 telefonnumre. Blandt de alarmerende resultater var højtprofilerede personer som ti premierministre, tre præsidenter og en konge, ifølge The Washington Post.


Amnesty Internationals sikkerhedslaboratorium analyserede detaljerne og opdagede, at ud af de 67 smartphones, der blev undersøgt retsmedicinsk, var 37 blevet kompromitteret af spyware eller viste tegn på forsøg på infektion. Navnlig var 34 af disse berørte enheder iPhones, kendt for deres robuste sikkerhed på grund af Apples stringente kontrol over sit økosystem.


Beskyt dit digitale liv


Ondsindede aktørers beslutsomhed til at udnytte ukendte sårbarheder understreger rigdommen af ​​personlige data, der er gemt på smartphones, herunder følsomme helbredsoplysninger. En af de væsentlige risici, som mobilhacking og spyware udgør, er udhulingen af ​​tilliden til vores digitale liv. Men hvorfor skulle forbrugerne være nødt til at ofre fordelene ved mobilteknologi, såsom forbedrede bank-, shopping- og rejseplanlægningsoplevelser?


For at bekæmpe disse trusler fortsætter Apple med at forbedre sikkerheden af ​​sine produkter gennem funktionsopdateringer som "Blastdoor" introduceret i iOS 14 og "Lockdown Mode" introduceret i iOS 16. "Lockdown Mode" har til formål at beskytte enheder mod meget sofistikerede og sjældne cyberangreb . Googles Project Zero-sikkerhedsanalytikere kaster lys over den forbedrede integritet af iMessage gennem implementeringen af ​​"Blastdoor".


"Blastdoor" er en stramt sandkasse-tjeneste, der analyserer upålidelige data i iMessages. Skrevet i Swift, et programmeringssprog designet til at eliminere usikker kode og styrke hukommelsesbeskyttelsen, styrker denne funktion smartphones og mobile enheder mod 0-klik-angreb, som inficerer systemer med minimal brugerinteraktion ved at udnytte sårbarheder i hukommelseskorruption.


Yderligere indsigt i risikoen ved mobilhacking og spyware gives af Europa-Parlamentets undersøgelsesudvalg, som undersøgte brugen af ​​Pegasus og lignende overvågningsspyware. Resultaterne fremhæver de forskellige oprindelser af spyware-producenter, som alle retfærdiggør deres produkter som nødvendige for at bekæmpe terrorisme og kriminalitet. Disse begrundelser ses dog ofte som en træt retorik af eksperter, såsom Nigel Gibbons fra NCC Group, der rejser bekymringer om, at misbruget af disse produkter falder i de forkerte hænder.


Forskning fra organisationer som Citizen Lab, der fokuserer på krydsfeltet mellem teknologi, menneskerettigheder og global sikkerhed, kaster lys over digital spionages indvirkning på civilsamfundet. Nylige undersøgelser fra Citizen Lab har afsløret brugen af ​​QuaDreams spyware og en trio af 0-klik-udnyttelseskæder tilknyttet NSO Group-kunder. Denne forskning understreger det konstante kat-og-mus-spil mellem cybersikkerhedsforsvarere og modstandere, hvor forsvarere afslører angrebsmetoder, og modstandere søger nye veje til udnyttelse.


Selvom det er urealistisk at forvente, at alle bliver eksperter i at imødegå risici for mobil hacking og spyware, øger den generelle sikkerhedsbevidsthed et pres på angriberne for at forblive uopdaget. Brugere, der observerer mistænkelig adfærd, kan søge hjælp, da cybersikkerhedseksperter kan analysere og omvendt manipulere ondsindede instruktioner fundet på kompromitterede enheder.


God cyberhygiejne


Vedligeholdelse af god cyberhygiejne, såsom at holde firmware opdateret med de nyeste sikkerhedsrettelser, kan neutralisere kendte trusler. Der er dog bekymringer omkring ældre enheder og brugte smartphones, som kan udgøre sikkerhedsrisici. Da forbrugerne vælger brugte enheder for at spare penge og reducere miljøpåvirkningen, opstår der sikkerhedsproblemer. Databeskyttelse bliver et problem, når enheder blot nulstilles uden korrekt sletning af fillagring. Nigel Gibbons understreger, at medmindre hukommelsesplaceringer overskrives, kan en betydelig mængde data potentielt gendannes, hvilket efterlader følsom information sårbar. Eksistensen af ​​data strækker sig ud over overfladeniveauet og præsenterer adskillige områder, hvor rester af personlige data kan opholde sig.


Hardware udbydere kan spille en mere proaktiv rolle i at hjælpe forbrugerne, efterhånden som indkøbsvaner for smartphones udvikler sig. For eksempel kan de implementere en knap, der automatisk forbereder en enhed til indbytning, hvilket sikrer, at datasikkerhedsproblemer bliver løst. Mens mobiltelefoner er blevet en integreret del af vores liv og tilbyder enorm bekvemmelighed og funktionalitet, er belønningen for mobilhacking og spyware også steget. Ikke desto mindre, ved at udstyre brugerne med viden om de tilknyttede risici, står angriberne over for en større udfordring med at bryde det stigende sikkerhedsforsvar.


At forstå vigtigheden af ​​mobil sikkerhed er afgørende for at beskytte personlige oplysninger og bevare tilliden til digitale teknologier. Det er afgørende for enkeltpersoner at forblive på vagt, holde deres enheder opdateret og søge hjælp, når de har mistanke om, at deres smartphones kan være blevet kompromitteret. Ved at forblive informeret og proaktiv kan brugerne aktivt bidrage til at skabe et sikrere digitalt miljø, hvilket mindsker risikoen for mobilhacking og spyware i nutidens sammenkoblede verden.


bottom of page