top of page

Sociale medier og depression

I den digitale tidsalder, hvor sociale medier spiller en central rolle i mange unges liv, er der voksende bekymring for, hvordan disse platforme påvirker mental sundhed. Ny forskning har kastet lys over det komplekse forhold mellem sociale mediebrug og depression, især blandt unge.


Sociale Medier og Depression

Omfanget af Sociale Mediers Indflydelse

En rapport fra den amerikanske Journal of Medical Internet Research har fremhævet, hvordan sociale medier påvirker ungdommens mentale sundhed. Rapporten anerkender de positive resultater, som sociale medier kan fremme, såsom at tilbyde bekræftende forbindelsesrum for unge med marginaliserede identiteter. Rapporten fremhæver dog også bekymringer over de forskellige negative påvirkninger, sociale medier kan have - fysisk, mentalt og socialt. Dette inkluderer risici for depression, angst, negativt selvbillede og stress. Det er endnu en idikation på at der er behov for handling fra – politikere, teknologivirksomheder, familier, unge og forskere – for at reducere risiciene ved sociale medier.


Udbredelse og Risikofaktorer

Sociale medier er udbredt blandt unge. Mere end 90% af de 13-17-årige rapporterer, at de bruger sociale medier, og mere end en tredjedel siger, at de bruger det "næsten konstant". Blandt tweens bruger næsten 40% af børn i alderen 8-12 sociale medier. Faktorer, der bestemmer, hvordan sociale medier påvirker unge, omfatter, hvor meget tid børnene tilbringer på platform33ene, hvilken type indhold de interagerer med, interaktioner med andre brugere og i hvilken grad deres sociale mediebrug forstyrrer andre sunde aktiviteter.


Positive Aspekter

Sociale medier kan tilbyde positive samfund, forbindelser og social støtte til unge, især de der er marginaliserede. Der er beviser for, at sociale medier kan støtte mental sundhed og trivsel eksempelvis for homoseksuelle, transkønnede og interkønnede unge, ved at hjælpe dem med at forbinde sig med jævnaldrende og udvikle deres identiteter. Mere end halvdelen af ​​unge rapporterer, at sociale medier hjælper dem med at føle sig mere accepteret og giver dem en følelse af at være en del af en gruppe. 80% af unge fortæller, at det hjælper dem med at føle sig mere forbundet med deres venners liv.Sociale Medier og Mental Sundhed

Data viser, at sociale medier også kan skade mental sundhed. En langtidsundersøgelse af næsten 7.000 unge i alderen 12-15 fandt, at unge, der tilbragte mere end tre timer om dagen på sociale medier, fordoblede deres risiko for at opleve dårlige mentale sundhedsresultater, herunder depression og angst. Mindre undersøgelser viser, at begrænsning af socialt medieforbrug fører til betydelige øgning af depressive symptomer, især for dem med mere massive symptomer. En undersøgelse af mere end 14.000 14-årige fandt, at øget brug af sociale medier forårsagede dårlig søvn, online chikane, dårligt kropsbillede, lavt selvværd og øget risiko for at opleve depression og angst. Piger var mere tilbøjelige til at blive negativt påvirket sammenlignet med drenge.Risici og Interventioner

Sociale medier kan give unge adgang til skadeligt indhold. Systematiske gennemgange viser, at sociale medier i høj grad kan påvirke unge til selvskade og kan tilskynde at normalisere en sådanne adfærd. En anden metaanalyse fandt en betydelig sammenhæng mellem brug af sociale medier, bekymringer om kropsbillede og spiseforstyrrelser. Næsten halvdelen af ​​unge i alderen 13-17 rapporterer, at sociale medier får dem til at føle sig værre med deres eget kropsbillede. En anden gennemgang fandt en signifikant sammenhæng mellem cybermobning og depression blandt unge; piger og seksuelle mindretals unge blev mest påvirket.Afhængighed af Sociale Medier

Overdreven brug af sociale medier kan forhindre unge i at engagere sig i andre sunde interesser. Der er beviser for, at sociale medier kan blive tvangsprægede. Mindre undersøgelser viser, at mennesker, der overdrevent anvender medier, har ændringer i deres hjernestrukturer svarende til dem med eksempelvis stofmisbrug, ludomani og lignende. En stor systematisk gennemgang fandt, at overdreven brug af sociale medier er relateret til dårlig søvnkvalitet, reduceret søvn varighed og depression blandt unge. Beviserne er klare, at dårlig søvn blandt unge er forbundet med ændret neurologisk udvikling, depressive symptomer og selvmordstanker- og adfærd.Sociale Medier og Mental Sundhed

Samlet set peger forskningen på en kompleks og nuanceret forståelse af forholdet mellem sociale medier og mental sundhed blandt unge. Mens sociale medier kan tilbyde betydelige fordele, især for marginaliserede grupper, er risiciene for mental sundhed, herunder depression og angst, ikke til at overse. Det er afgørende at fortsætte med at udforske dette forhold yderligere og at udvikle effektive strategier for at reducere de negative påvirkninger af sociale medier på unge menneskers mentale sundhed.


Læs mere på:

1. ScienceDaily - [Social media use interventions alleviate symptoms of depression](https://www.sciencedaily.com/releases/2023/08/230811115451.htm).


2. Extension UNH - [The Impact of Social Media on Youth Mental Health](https://extension.unh.edu/blog/impact-social-media-youth-mental-health)


3. Psychology Today - [New Evidence on Adolescent Mental Health and Social Media](https://www.psychologytoday.com/us/blog/evidence-based-living/202306/new-evidence-adolescent-mental-health-and-social-media)

Comments


bottom of page