top of page

Teslas Autopilot-system under beskydning efter dødsulykker

Den amerikanske elbilproducent Tesla rapporterer to nye dødsulykker til den amerikanske National Highway Traffic Safety Administration (NHTSA). De to dødsulykker involverer begge Teslas populære Model 3 og indbyggede førerassistenter i måneden frem til den 15. oktober. Siden juli 2021 er der registreret 18 dødsfald som følge af assistenterne. Alle undtagen én involverede Teslas Autopilot-system.


Tesla har været i fokus i de seneste måneder på grund af antallet af dødsulykker forårsaget af Autopilot-systemet. Så sent som i sidste uge blev yderligere to personer dræbt i en Model 3, mens bilen var i Autopilot-tilstand. Dette bringer det samlede antal dødsfald med Tesla-biler op på 18, og alle undtagen én er sket under brugen af Autopilot-styring.


Mange mennesker undrer sig over, hvorfor Tesla endnu ikke har tilbagekaldt sit Autopilot-system, især efter et så stort antal dødsfald. Nogle opfordrer endda til, at Tesla bliver sagsøgt. Andre står imidlertid op til forsvar for virksomheden og siger, at Autopilot-systemet ikke er skyldigt, og at disse ulykker blot er resultatet af menneskelige fejl


I marts i år kørte en Tesla Model S ind i et træ i Texas og dræbte to personer. Ulykken er stadig under efterforskning, men Tesla har udsendt en erklæring om, at bilens autopilot-system ikke var aktiveret på ulykkestidspunktet. Dette er den anden ulykke med dødelig udgang med en Tesla-bil i løbet af det seneste år. I maj 2016 kolliderede en Tesla Model S med en sættevogn i Florida, hvor føreren blev dræbt. NHTSA er også ved at undersøge den ulykke. Tesla siger, at virksomheden samarbejder med begge undersøgelser.


NHTSA undersøger fortsat flere sager

National Highway Traffic Safety Administration er ved at undersøge to nylige Tesla-dødsulykker, som involverede virksomhedens populære Model 3-køretøj og dets indbyggede førerassistentsystemer. Myndigheden har endnu ikke offentliggjort nogen detaljer om undersøgelserne, men den undersøger, om systemerne spillede en rolle i ulykkerne. Tesla har fremhævet sikkerheden ved sine førerassistentsystemer og hævder, at de kan bidrage til at forebygge ulykker. Virksomheden har dog også været udsat for kritik for den måde, hvorpå den har udrullet teknologien. Nogle sikkerhedseksperter har udtrykt bekymring over, at chaufførerne kan blive for afhængige af systemerne, og der er rapporteret om chauffører, der misbruger dem. Tesla vil sandsynligvis blive nøje overvåget af myndigheder og sikkerhedseksperter i de kommende måneder, efterhånden som der kommer flere detaljer om ulykkerne frem.


Er Teslas autopilot-system overhoved klar til lancering?

Disse ulykker har givet anledning til bekymring om sikkerheden ved Teslas autopilot-system. Tesla siger, at systemet kun er designet til at blive brugt på motorveje, og at førerne skal holde hænderne på rattet hele tiden, mens systemet er aktiveret. Nogle sikkerhedseksperter mener dog, at systemet ikke er klar til fuld lancering, og at Tesla bør deaktivere det, indtil det kan gøres mere sikkert. Andre siger, at disse ulykker blot er isolerede hændelser, og at Teslas biler ikke er farligere end andre biltyper på vejene. NHTSA vil sandsynligvis offentliggøre sine resultater fra undersøgelserne senere i år.


Der skal falde lidt regn i hvert liv. Det samme kan siges om selvkørende biler, men på trods af disse tilbageslag er mange eksperter fortsat optimistiske med hensyn til fremtiden for autonome køretøjer. De peger på det faktum, at antallet af trafikdræbte i løbet af det sidste årti er faldet, selv om antallet af kørte kilometer er steget. De mener, at selvkørende biler har potentialet til at gøre vores veje endnu sikrere. Selv om der har været nogle tab undervejs, er målet om en verden, hvor biler kører selv, et mål, der er værd at stræbe efter.


Der er ikke noget let svar, når det kommer til, om Tesla bør tilbagekalde sit meget udskældte Autopilot-system. Der er fordele og ulemper på begge sider af argumentet, og i sidste ende vil det komme til at handle om et spørgsmål om mening. Hvad mener du? Bør Tesla trække sin Autopilot-funktion tilbage? Eller er dette bare endnu et tilfælde af, at mennesker får skylden for teknologiens fejl? Vi vil gerne høre dine tanker i kommentarerne nedenfor.

bottom of page