top of page

40 anholdt af spansk politi i stor It-kriminalitets aktion

I en større operation har det spanske nationale politi med succes afsløret et storstilet IT-kriminalitets syndikat kendt som Trinitarians, hvilket førte til anholdelse af 40 personer. Blandt de tilbageholdte er to dygtige hackere, der er ansvarlige for at udføre banksvindel gennem brug af phishing- og smishing-teknikker. Derudover er 15 andre medlemmer af den kriminelle organisation blevet pågrebet, alle sigtet for forskellige lovovertrædelser, herunder banksvig, dokumentfalsk, identitetstyveri og hvidvaskning af penge.


Spain, Politi aktion, Trinitarians, IT-kriminalitet, Phishing, Smishing

Omfanget af de kriminelle aktiviteter udført af trinitarierne er svimlende, da det anslås, at de svindlede mere end 300.000 ofre, hvilket resulterede i tab på over 700.000 €. Gruppen brugte sofistikerede hackingværktøjer og indviklet logistik til at udføre computerbaserede svindelnumre. Deres modus operandi involverede at sende svigagtige SMS-beskeder indeholdende vildledende links, der omdirigerede modtagere til phishing-paneler designet til at efterligne legitime finansielle institutioner.


Disse beskeder var omhyggeligt udformet for at indgyde en falsk følelse af, at det haster med modtagerne, med det formål at øge sandsynligheden for succes ved at opfordre dem til at klikke på det angivne link under påskud af at løse et formodet sikkerhedsproblem med deres bankkonti. Det ultimative mål var at få ofrenes login-legitimationsoplysninger i realtid, så de cyberkriminelle kunne kompromittere deres konti. Så snart der var opnået uautoriseret adgang, ville gerningsmændene fortsætte med at anmode om lån og knytte ofrenes bankkort til kryptovakluta-wallets under deres kontrol.


De stjålne kort blev derefter brugt til at købe digitale aktiver, som efterfølgende blev konverteret til kontanter for at opretholde syndikatets drift. Det ulovlige udbytte blev tildelt forskellige formål, herunder dækning af advokatomkostninger, økonomisk støtte til fængslede medlemmer og finansiering af anskaffelse af narkotika og våben. Endvidere blev en del af midlerne overført til udenlandske bankkonti, hvorfra andre medlemmer af gruppen brugte pengene til at købe fast ejendom i Den Dominikanske Republik. Rigspolitiet afslørede, at organisationen også opretholdt et omfattende netværk af "muldyr", som lettede modtagelse af penge fra bankoverførsler og efterfølgende hævede dem gennem pengeautomater.


Ud over phishing-svindelerne var syndikatet også involveret i en separat svigagtig ordning, der involverede indkøb af salgssteder (PoS) terminaler. De etablerede frontfirmaer til at udføre fiktive køb og udnyttede PoS-terminalerne til deres kriminelle aktiviteter.


Under operationen gennemførte de retshåndhævende myndigheder 13 husransagninger i provinserne Madrid, Sevilla i Spanien, samt Guadalajara i Mexico. Disse ransagninger resulterede i konfiskation af afgørende bevismateriale, herunder computerudstyr, hængelåse, €5.000 i kontanter, værktøjssæt til udvælgelse af låse og forskellige dokumenter, der indeholdt værdifulde oplysninger om den kriminelle bandes organisatoriske struktur.


Den vellykkede nedtagning af Trinitarians repræsenterer en betydelig sejr for det spanske nationale politi i deres igangværende bestræbelser på at bekæmpe cyberkriminalitet og beskytte offentligheden mod økonomisk bedrageri. Denne operation forstyrrer ikke kun syndikatets umiddelbare aktiviteter, men fungerer også som en stærk afskrækkelse over for andre potentielle cyberkriminelle og sender et klart budskab om, at sådanne ulovlige handlinger ikke vil forblive ustraffede.

bottom of page