top of page

Forbrugerombudsmanden advarer: "Udenlandske webshops snyder kunderne"

Forbrugerombudsmanden modtager i stigende grad klager fra forbrugere, der har haft dårlige oplevelser med udenlandske netbutikker, der bruger dansk-lydende navne, men som ikke leverer de varer, de reklamerer for.


Forbrugerombudsmanden, Webshops, Netbutikker, Snyd og bredrag, Danmark, Udlandet, IT-kriminalitet

Situationen er blevet så alarmerende, at Forbrugerombudsmanden nu advarer offentligheden om disse tvivlsomme netbutikker, da antallet af klager over varer af markant dårligere kvalitet end lovet er steget drastisk.


Selvom det oftest er muligt at returnere varerne, er omkostningerne ved at sende dem tilbage til selskabets udenlandske lager næsten lige så høje som selve varernes pris.


Forbrugerne står over for falsk reklame, hvor de kan bestille en eksklusiv cashmere-trøje, men i stedet modtage en billig polyesterkopi, eller bestille lædersko, der i virkeligheden er lavet af kunstlæder og har andre mangler, end hvad der blev præsenteret på hjemmesiden.


"Desværre er det forholdsvis nemt at oprette tvivlsomme netbutikker, der udgiver sig for at have en tilknytning til Danmark, uanset hvor på kloden de opererer fra" Forbrugerombudsmand Christina Toftegaard Nielsen

Disse tvivlsomme netbutikker udnytter ofte sociale medier til deres annoncering og opererer under navne som HanneJensen.com, HenrikPetersen.com eller Aikokbh.dk – navne, der har en relation til Danmark. Dog, når forbrugerne prøver at returnere varerne, mødes de typisk med standardbeskeder, der kræver, at varerne sendes tilbage til udlandet for forbrugerens egen regning eller tilbyder værdibeviser i stedet for refundering af købsbeløbet.


På overfladen kan disse netbutikkers hjemmesider se legitime ud med dansk sprog og priser angivet i danske kroner. Men det, der ofte mangler, er væsentlige oplysninger om virksomheden bag hjemmesiden, såsom et CVR-nummer eller en fysisk adresse. Desuden kan aftalevilkårene virke som om, de er maskinoversatte.


Forbrugerombudsmanden tager disse klager alvorligt og videresender dem til politiet, da der mistænkes bedrageri.


"Desværre er det forholdsvis nemt at oprette tvivlsomme netbutikker, der udgiver sig for at have en tilknytning til Danmark, uanset hvor på kloden de opererer fra. Selvom en netbutik lukkes ned på grund af dårlig omtale, kan de blot opstå igen under et nyt navn og et nyt hjemmesidedomæne. Derfor er det nødvendigt, at vi som forbrugere gør os umage med at undersøge, hvem vi handler med. Hvis netbutikken ikke er villig til at oplyse disse oplysninger på deres hjemmeside, bør det opfattes som et advarselssignal." Dette udtaler Forbruger-ombudsmand Christina Toftegaard Nielsen


Før du handler i webshops, du ikke er bekendt med, er her nogle gode råd:

- Undersøg hjemmesiden nøje, især hvis alle varer er på tilbud eller priserne ser mærkelige ud, f.eks. 186,72 kroner. Hvis prisen virker for god til at være sand, er den sandsynligvis også det.


- Tjek sproget på hjemmesiden. Nogle tekster kan være på korrekt dansk, mens andre kan virke maskinoversatte. Mærkelige beløb kan indikere, at priserne er oversat fra en fremmed valuta.


- Verificer netbutikkens CVR-nummer og adresse. Netbutikker er forpligtet til at oplyse deres CVR-nummer, registreringsnummer eller lignende identifikationsoplysninger samt en fysisk adresse og en e-mailadresse, der gør det muligt at kontakte virksomheden direkte. Du kan undersøge, om CVR-nummeret matcher den pågældende virksomhed på virk.dk.


- Gennemgå netbutikkens handelsbetingelser. Nogle danske hjemmesider, der er genstand for klager, gemmer informationen om, at varerne skal returneres til et udenlandsk hovedlager langt nede i betingelserne.


- Søg netbutikkens navn i en søgemaskine for at se, om andre forbrugere har advaret om svindel.


- Hvis netbutikken undlader at levere varen, trækker en højere betaling, end aftalt, eller hvis du har udnyttet din fortrydelsesret, inden varen er leveret, kan du kontakte din bank og bede om tilbagebetaling via "charge back"-reglerne.


Vær opmærksom på disse råd for at undgå at blive snydt af tvivlsomme netbutikker, der udnytter dansk-klingende navne og falsk reklame for at tiltrække intetanende forbrugere.


OBS: Har du brug for flere gode råd fra Forbrugerombudsmanden, så besøg deres hjemmeside her: www.forbrugerombudsmanden.dk

Comments


bottom of page