top of page

Frankrig og Tyskland vil have bagdøre til krypterede beskeder

Som svar på de seneste sikkerhedsproblemer presser Frankrig og Tyskland på for, at udbydere af beskedtjenester inkorporerer bagdøre til krypterede meddelelser.


Privatliv, Personlig frihed, Borgeres rettigheder, Kryptering, Beskedtjenester, Frankrig, Tyskland, EU

Både Tyskland og Frankrigs efterretningstjenester argumenterer for, at hele EU bør vedtage lovgivning, der giver disse bagdøre mandat.


Efter angrebene i Paris i november har Frankrigs efterretningstjenester været i høj beredskab, men har haft vanskeligheder med at tyde meddelelser udvekslet mellem terrorister.


Embedsmænd fra Frankrig og Tyskland hævder, at terrorister i stigende grad er afhængige af meddelelsesplatforme som Telegram og WhatsApp og favoriserer dem frem for mere konventionelle kommunikationsmetoder.


"I lyset af den vedvarende høje trussel fra terrorisme efter hændelserne i Nice, Saint-Etienne-du-Rouvray i Frankrig og Wurzburg og Ansbach i Tyskland, er indsatsen for sikkerhed og terrorbekæmpelse nu øverst på EU's dagsorden," understregede Bernard Cazeneuve, Frankrigs Indenrigsminister sammen med sin tyske kollega, Thomas de Maizière, under en nylig pressebriefing.


"Vedtagelsen af ​​en sådan lovgivning vil sætte os i stand til at pålægge ikke-samarbejdsvillige operatører ansvar på europæisk plan" Bernard Cazeneuve, Frankrigs Indenrigsminister

Nogle mener, at det tragiske angreb i Normandiet i sidste måned, der resulterede i tab af en præsts liv, blev lettet gennem Telegram-meddelelsesappen.


Cazeneuve og Maizière opfordrer EU til at bemyndige retshåndhævende myndigheder til at låse op for beskedapplikationer. "Vedtagelsen af ​​en sådan lovgivning vil sætte os i stand til at pålægge ikke-samarbejdsvillige operatører ansvar på europæisk plan," sagde Cazeneuve.


"Selvom sikkerhed er et nationalt ansvar, vil etablering af en robust ramme på EU-niveau hjælpe medlemslandene med at opfylde deres pligt til at beskytte vores borgere" EU's talskvinde Natasha Bertaud

Digitale rettighedsorganisationer kritiserede hurtigt forslaget. Access Nows Lucie Krahulcova udtalte: "Forslaget om at svække kryptering på EU-niveau er baseret på den misforståede tro på, at krypteret kommunikation kan gøres tilgængelig for retshåndhævelse uden at blive sårbar over for ondsindede aktører."


Direktiv for rettigheder og ansvar


Specifikt foreslår Frankrig og Tyskland, at Europa-Kommissionen undersøger gennemførligheden af ​​et direktiv, der regulerer rettigheder og ansvar for alle virksomheder, der tilbyder telekommunikation eller internettjenester i hele Unionen. Dette direktiv vil tvinge usamarbejdsvillige operatører til at fjerne ulovligt indhold eller dekryptere meddelelser som en del af igangværende undersøgelser.


Begge embedsmænd hævder, at denne lov bør udvides til både EU- og ikke-EU-virksomheder, hvilket potentielt kan påvirke tjenester som Apples iMessage, Googles GChat, Facebooks Messenger og Microsofts Skype.


Apple har tidligere afvist anmodninger


Apple stødte tidligere sammen med retshåndhævelsen i USA, da FBI tidligere på året anmodede om adgang til iPhone ejet af San Bernardino-skytten.


Apple afviste anmodningen og understregede vigtigheden af ​​at beskytte privatlivets fred. De potentielle konsekvenser af en sådan lov i EU for amerikanske virksomheder er stadig usikre.


bottom of page