top of page

“Gratis” 4K tv - betal med din data og dit privatliv

Opdateret: 12. okt. 2023

En ny artikel fra DR beskriver et nyt koncept ved navn Telly TV, hvor amerikanere har mulighed for at få en gratis fladskærm. Dog betaler brugerne ikke med penge, men derimod med deres persondata.


Free, TV, 4K, Data, Privacy, GDPR, EU


Man skriver under på at Telly må overvåge din adfærd i dit hjem og dataene videreformidles og sælges til tredjeparter. Ifølge en ekspert overstiger værdien af de indsamlede data værdien af selve TV'et. Artiklen stiller spørgsmålet om, hvorvidt man ville acceptere et gratis fjernsyn, der konstant viser reklamer og overvåger ens tv-vaner.


Pernille Tranberg, en dataetisk rådgiver, sammenligner konceptet med tjenester som YouTube, Facebook og TikTok, hvor brugerne betaler med deres data i stedet for penge. Telly TV ligner ved første øjekast et almindeligt Smart TV, men det indeholder et smart display under skærmen, der viser nyheder, vejropdateringer og annoncer. Selv når fjernsynet er slukket, er der mulighed for, at skærmen viser annoncer. Telly TV har også indbygget bevægelsessensor og kamera, som bruges til fitnessprogrammer og videoopkald. Disse funktioner gør det også muligt for Telly at indsamle information om, hvordan brugerne interagerer med fjernsynet.


Det er demokratiundergravende. Og det er overordnet et meget stort problem. Pernille Tranberg, dataetisk rådgiver

Telly's privatlivspolitik angiver, at de kan indsamle oplysninger om brugernes knaptryk, aktiviteters tidspunkt og varighed samt identificere brugernes tilstedeværelse og andre, der bruger fjernsynet. Virksomheden kan dele disse oplysninger med tredjeparter og annoncører. Ifølge Pernille Tranberg er de indsamlede data langt mere værdifulde end selve fjernsynet og udgør derfor en problematisk forretningsmodel. Hun påpeger, at når forskellige instanser har så meget viden om en person gennem indsamlet data, kan det føre til manipulation både økonomisk og politisk, hvilket underminerer demokratiet.


Selvom det er muligt at afvise Telly's dataindsamling, kræver virksomheden, at fjernsynet returneres eller at der betales 500 dollar for at beholde det. Pernille Tranberg mener, at selvom man kan trække sig ud af aftalen, er den stadig problematisk, da de fleste sandsynligvis ikke forstår betingelserne fuldt ud. Hvis ens data allerede er blevet solgt og cirkulerer i systemet, er der ikke meget, man kan gøre.


Virksomheden Telly forventes at kunne sende de første 500.000 gratis fjernsyn ud om sommeren, men indtil videre er tilmelding kun åben for amerikanere. Pernille Tranberg ser dog muligheden for, at noget lignende kan komme til Danmark, da mange danskere allerede bruger tjenester som Google og Facebook


Hvad er planen for Telly?


Telly, tv-selskabet, er klar til at sende sine Dual Screen Smart TV'er til kunder på ventelisten til sommer. Disse tv'er, der har en 55-tommer skærm med en integreret anden smartskærm gennem en soundbar, er subsidieret af annoncer på den anden skærm. Virksomheden har åbnet tilmeldinger til de første 500.000 enheder og har fået en "overvældende" respons.


Telly har til formål at afbryde den traditionelle praksis med at opkræve forbrugere for fjernsyn, mens de drager fordel af at sælge reklamer og data uden at tilbyde nogen værdi til gengæld. Dallas Lawrence, Tellys Chief Strategy Officer, udtrykte denne følelse og sagde, at forbrugeren burde drage fordel af dette værdiforslag.


Udover annonceindtægter planlægger Telly at generere indtægter fra data. Inden de modtager enheden, giver kunderne deres demografi og psykografi, hvilket gør det muligt for Telly at have detaljerede oplysninger om dem, såsom deres placering, indkomst og personlige præferencer. Ilya Pozin, grundlægger og administrerende direktør for Telly, understregede, at denne kombination af visnings- og publikumsdata giver mulighed for meget målrettet annoncering.


Tellys privatlivspolitik siger, at indsamlede data omfatter anonymiserede kontaktoplysninger, kulturelle eller sociale identifikatorer, IP-adresser, køn og politiske meninger. I første omgang nævnte politikken også seksuel orientering, men Telly har siden fjernet dette og præciseret, at det aldrig blev spurgt til nogen kunder.


For at tilpasse annoncer indsamler Telly yderligere data gennem brugerundersøgelser, indfanger præferencer og livsstilsvalg. For eksempel, hvis en bruger angiver, at de spiser ude ofte, vil Telly skræddersy restaurantannoncer og tilbyde kuponer i overensstemmelse hermed.


Selvom Tellys omfattende dataindsamling kan overraske nogle, hævder virksomheden, at andre smart-tv-producenter engagerer sig i lignende praksis med mindre gennemsigtighed og uden at tilbyde gratis fjernsyn.


Ud over at vise annoncer, giver den anden smartskærm på Tellys TV oplysninger såsom nyheder, sportsresultater, vejr og aktieopdateringer. Tv'erne tilbyder også AI-drevne indholdsanbefalinger, Zoom-drevne videoopkald med en privat lukker, videospil, motion-tracking fitnessprogrammer og en stemmeassistent kaldet "Hey Telly." Systemet vil modtage hyppige opdateringer.


Tellys teknologi er kompatibel med store streamingenheder som Amazon Fire Stick og Apple TV, selvom den kommer med en 4K Android TV streaming stick.


Virksomheden vil også indsamle anonymiserede data om tv-forbrug ved at bruge en sensor til at vurdere antallet af seere på sofaen. Disse data har til formål at give medievirksomheder en bedre forståelse af seertal og demografi.


Ilya Pozin, Tellys medstifter og administrerende direktør, var tidligere med til at stifte Pluto TV, en gratis annonceunderstøttet streamingtjeneste, der blev erhvervet af Viacom for $340 millioner i 2019.


Comments


bottom of page