top of page

Huawei 5G bliver bandlyst i Storbritanien

Fra den 31 december i år får britiske mobiludbydere forbud mod at købe nyt Huawai 5G udstyr. Samtidig skal de også fjerne alt det kinesiske frimas 5G kit fra deres netværk inden udgangen af 2027.

Teknologien som lover hurtigere internethastigheder og en større kapacitet til at understøtte flere trådløse enheder er i rivende udvikling, og beslutningen om at fjerne Huawei´s udstyr bliver modtaget med meget delte meninger.


5G skulle forbedre ting som hastigheden af eksempelvis mobilspil, ”streaming” tjenester og på længere sigt også kunne være i stand til at blive implementeret i føreløse køretøjer til at kommunikere med hinanden. Derudover kan infrastrukturen i eksempelvis storbyer blive forbedret med ting som bedre CCTV kvalitet og hastighed og ikke mindst en mere stabil mobildækning.


Beslutningen om at fjerne Huawei vil sætte implemnteringen af 5G i Storbritanien tilbage med en 2-3 år og koste op mod 2 milliarder pund anslås det. Digital sekretær Oliver Dowden kommenterede at det ikke var en let beslutning, men en beslutning der var nødvendig for den fremtidige økonomi, og ikke mindst sikkerhed,


Udmeldingen fra Huawei var at det var en skuffende beslutning, og det kunne betyde at Storbritanien blev sat tilbage i den teknologiske udvikling. Samtidig udmeldte Kina´s ambassadør at det er blevet tvivltsomt om Det Forenede Kongerige kan skabe et åbent og retfærdigt forretningsmiljø for virksomheder fra andre lande. Den amerikanske udenrigsminister hilste dog nyheden velkommen og udtaler at UK slutter sig til en voksende liste over lande, der prioriterer deres nationale sikkerhed ved at forbyde køb hos utroværdige udbydere.


Mr.Dowden udtalte at der blev arbejdet på hvordan Storbritanien bedst kunne udarbejde en plan for implementeringen af nyt udstyr, da det på nuværende tidspunkt kun var Nokia som var leverandør af det nødvendige teleudstyr. Regeringen har lovet at alle kommer med på en højhastighed løsning inden 2025, og det kræver en del planlægning når Huawei nu er ude af billedet.


Hvorvidt der ligger et politisk motiv bag nedlæggelsen kommer nok an på hvem man spørger. Handelskrigen immelem USA og Kina har stået på et stykke tid, og dette kunne være endnu et brik i puslespillet. Storbritanien er ikke den største varetager af de elektroniske enhder der omfatter 5G, men det at de bandlyser enhederne kan muligvis have en domino effekt til andre lande, som igen kan have stor økonomisk betydning for Huawei.


Det bliver dog stadigvæk muligt at købe mobiltelefoner fra Huawei i Storbritanien så de forlader ikke helt markedet.


Det bliver spændende at følge udviklingen for at se om UK kan følge med i 5G ræset, og om deres beslutning kommer til at påvike forbrugeren i større eller mindre stil.

Comments


bottom of page