top of page

Jordan indfører kraftige restriktioner på deres befolknings internetadgang

Jordan er klar til at indføre en ny lov om cyberkriminalitet, der har givet anledning til bekymring over den potentielle indvirkning på internetfriheden. Den parlamentariske juridiske komité i Jordan godkendte et lovudkast den 25. juli med minimale ændringer.


Jordan, Internetfrihed, Privatliv, Internetadgang, VPN, Firewall, IT-kriminalitet, IT-sikkerhed

Den foreslåede lov har vakt opmærksomhed på grund af dens potentiale til at begrænse onlinefriheder. En af de vigtigste bestemmelser i lovforslaget involverer kriminalisering af brugen af ​​Virtual Private Network (VPN)-tjenester i visse scenarier. Dette skridt er en del af en bredere udvidelse af myndighedernes muligheder for at kontrollere onlineindhold, herunder censur, begrænsning af websteder og blokering af sociale medier.


Det omfattende lovforslag på 41 artikler bliver præsenteret som en løsning til at bekæmpe problemer som desinformation, hadefulde ytringer og ærekrænkelser på nettet. Ifølge regeringen søger den at erstatte den eksisterende lovgivning, der har været på plads siden 2015, og som kun bestod af 15 bestemmelser. Kritikere hævder dog, at den foreslåede lov indebærer betydelige risici for digitale rettigheder. Jordan Open Source Association (JOSA), en vagthund for digitale rettigheder, har fremhævet manglen på væsentlige ændringer i udkastet godkendt af det parlamentariske juridiske udvalg.


Jordan, Internetfrihed, Privatliv, Internetadgang, VPN, Firewall, IT-kriminalitet, IT-sikkerhed

Bekymringer er blevet udtrykt af aktivister, civilsamfundsorganisationer og journalister både i og uden for Jordan. Mange opfordrer politikere i landet til at genoverveje loven i frygt for dens potentiale til at underminere digitale rettigheder. Den amerikanske regering har også udtrykt bekymring og citeret bekymringer om ytringsfrihed og væksten i Jordans teknologisektor. Et kollektivt åbent brev, underskrevet af 14 globale civilsamfundsgrupper, herunder Access Now, ARTIKEL 19 og Human Rights Watch (HRW), kritiserer den foreslåede lovgivning. Den hævder, at lovens vage bestemmelser kan føre til uretfærdig retsforfølgelse og hæmme ytringsfriheden og adgangen til information.


Baggrund for at undertrykke politiske dissidenter og undlade at beskytte borgerrettigheder


Jordan har en historie med at undertrykke politiske dissidenter og undlade at beskytte borgerrettigheder. Sidste års Freedom of the Net-rapport kategoriserede landets internetlandskab som "delvist gratis", og pegede på udbredte restriktioner og statslig overvågningspraksis.


Af særlig bekymring for fortalere for digitale rettigheder er det brede og tvetydige sprog, der anvendes i lovudkastet. Sætninger som "falske nyheder", "fremme", "anstifte", "medvirke til" og "tilskynde til umoral" såvel som andre vagt definerede udtryk er grund til bekymring. Kritikere hævder, at en sådan vage formulering giver den udøvende magt mulighed for at straffe enkeltpersoner for at udtrykke sig, hvilket lægger unødigt pres på dommere for at dømme borgere.


Desuden omhandler lovudkastet også brugen af ​​virtuelle private netværk (VPN'er), som er almindeligt anvendt globalt til forbedret online privatliv og adgang til begrænset indhold. Artikel 12 i lovudkastet skitserer potentielle straffe for at bruge en falsk IP-adresse "med den hensigt at begå en forbrydelse eller forhindre dens opdagelse." Selvom download og brug af VPN'er i sig selv ikke vil blive betragtet som ulovligt, kan myndighederne udnytte denne bestemmelse til at målrette journalister, politiske dissidenter og enkeltpersoner, der søger sandfærdig information.


Artikel 24 søger yderligere at begrænse indholdet, der deles online. Dette inkluderer alle navne, billeder eller nyheder, der kan støde retshåndhævende embedsmænd uden forudgående tilladelse. En anden bekymrende bestemmelse er artikel 33, som bemyndiger offentlige anklagere og domstole til at tvinge websteder og sociale platforme til at fjerne indhold, forbyde brugere og levere personlige data.


I et forsøg på at stramme kontrollen over sociale medier, pålægger artikel 37 i den foreslåede lov, at virksomheder med over 100.000 abonnenter i Jordan etablerer kontorer i landet.


Aktivister opfordrer regeringen til at gå i åben dialog for at udvikle en lov, der adresserer bekymringer om hadefulde ytringer og desinformation uden at krænke rettigheder. De understreger behovet for alternative løsninger, der respekterer individuelle rettigheder og friheder i betragtning af den foreslåede lovgivnings problematiske, vage og indviklede karakter.


Som man kan se ud fra nedenstående kort er det store dele af verden, hvor internetfriheden er under pres.


Jordan, Internetfrihed, Privatliv, Internetadgang, VPN, Firewall, IT-kriminalitet, IT-sikkerhed

bottom of page