top of page

Sociale medier: Epedemi eller frelse?

Opdateret: 22. aug. 2022

Sociale medier som Facebook, Twitter og Instagram er for en stor del af verden blevet en ting man bruger meget af sin tid på. Det er efterhånden svært at bevæge sig rundt uden at se folk med næsen nærmest begravet i telefonen, og den sociale interaktion er på vej i en helt ny retning.

Udviklingen indenfor sociale medier er sket med lynests hast, og for den lidt ældre generation kan denne udvikling godt virke skræmmende da det kan være svært at følge med. Vil de sociale medier i fremtiden blive en epedemi eller en frelse?


Kigger man bare 15 år tilbage, hvor Facebook blot var en lille ælling, og Instagram var navnet på en kop nudler var verden anderledes end vi ser den nu. Udviklingen indenfor IT og ikke mindst mobiltelefoner har gjort planeten meget lille, og vi har efterhånden adgang til hele verden ved tryk på en enkelt knap.


Informationerne er uendelige, og for nogle er det en forbandelse mens det for andre er en portal af muligheder. Afhængighed, fra lige at skulle tjekke Facebook hvert andet minut, til at holde følge en kendt skuespiller 24 timer i døgnet har øget presset på samfundet, da social distancering hurtigt kan blive normen blandt de unge mennesker, og mange mener allerede at tendense har ændret på mange samfunds normer.


Den almindelige borger kommer nok ikke uden om at skulle implementere teknologien i større eller mindre omfang, men spørgsmålet om hvorvidt vi kommer til at se større og større social distancering ligger stadigvæk helt åbent.


Samtidig viser nye undersøgelser at flere og flere unge får en form for afhængighed ved for meget brug af sociale medier hvilket igen kan påvirke deres hverdag på en negativ måde. Det kan være svært at skelne sande nyheder fra den kæmpe gruppe mennesker der lever af at sprede falske nyheder eller ”fake news”, og igen kan det påvirke folk til at træffe forkerte beslutninger.


Sociale medier kan dog på den anden side være med at bringe familie, venner og andre bekendsskaber tættere sammen, selv over store afstande, så på den måde er det en frelse for mange der ikke lige har tiden eller muligheden for at besøge mor og far fysisk, eller tage på veninde tur hver weekend.


Tager vi spåkuglen op af lommen og kigger på fremtiden har vi muligvis kun set de første spadestik af hvordan de sociale medier kommer til at påvirke verden. Nogle mener vi ikke længere har nogen form for privatliv da vi konstant bliver overvåget, mens andre ser værktøjet som en platform til at tjene penge. Uanset hvordan vi se på det, bliver det en spændende og måske lidt skræmmende fremtid vi går i møde da ingen er fuldt ud klar over hvad der kommer til at ske.

bottom of page