WeChat, Kinas anerkendte app, har dygtigt håndteret udfordringerne ved kinesisk censur, mens de stræber efter at opnå en global tilstedeværelse. WeChat fungerer som en multifunktionel meddelelses- og sociale medieplatform og muliggør nem information og meningsdeling.
På trods af bekymringer omkring censur har både enkeltpersoner og organisationer udnyttet dets potentiale som et effektivt marketing-, kommunikations- og reklameværktøj.
For at bevare sin sociale, økonomiske og kulturelle relevans har WeChat taget en nuanceret tilgang til censur. Appen opererer sammen med dens kinesiske version Weixin under det kinesiske konglomerat Tencent. Indhold cirkulerer inden for en blanding af semi-lukkede og offentlige sociale cirkler, hvilket giver brugerne mulighed for at vælge deres venner, blokere specifikke seere fra deres "Øjeblikke" og følge officielle konti eller kanaler uden godkendelse.
Interessant nok anvender Tencent serverbaseret politisk censur for WeChat- og Weixin-brugere i semi-offentlige rum som chatgrupper og Moments. For eksempel undgår en besked sendt fra en WeChat-konto til en anden WeChat-konto i Australien politisk censur ved at passere gennem Tencents server i Singapore. Men hvis den samme besked sendes til en Weixin-konto, går den gennem Tencents server i Shenzhen og udsætter den for politisk censur. Som følge heraf vil nogle Weixin-brugere muligvis aldrig modtage beskeder, der indeholder sortlistede søgeord, hvilket skaber et kommunikationshul.
Kunsten at overholde Kinas internetstyrings-politikker
Det kinesiske politiske censurregime har viklet WeChat-brugere ind i Weixins styresystem. Brugere skal ikke kun selvcensurere eller omgå censur, når de kommunikerer med Weixin-konti, men også overholde Kinas internetstyringspolitikker, når de bruger WeChats officielle konti, kanaler, spil og WeChat Pay, som angivet i WeChats privatlivspolitik.
WeChats algoritmiske indholdsstyring fokuserer primært på offentlige rum, hvor officielle konti og kanaler skal overholde kinesiske politikker og love om indholdsmoderering. Disse konti findes i to typer: Abonnementskonti, der er gratis tilgængelige for Weixin-kontoindehavere med matchende kinesisk regeringsidentifikation, og servicekonti, der er tilgængelige via en betalt bekræftelsesproces for virksomheder, inklusive internationale. Private indholdsudbydere, der retter sig mod mandarin-talende australiere, bruger abonnementskonti, der er registreret under kinesiske statsborgeres eller enheders navne og er underlagt Weixin-indholdsmoderering og servicevilkår.
Internationale forviklinger
En bemærkelsesværdig hændelse, der involverede den tidligere australske premierminister Scott Morrisons WeChat-konto, udløste kontrovers om WeChat-censur og udenlandsk indblanding i australsk politik. Hændelsen var dog et resultat af administrativ uagtsomhed, da kontoen var registreret og ejet af en kinesisk statsborger, som senere solgte den til et Kina-baseret teknologiservicefirma. Denne hændelse fik Australian Broadcasting Corporation til at oprette en tjenestekonto på WeChat for at fortsætte sin indholdstjeneste til mandarin-talende.
Undersøgelser viser, at WeChats informationsflow er dybt forankret i social dynamik. Organiske netværk med varierende grader af affinitet og tillid bestemmer vejen til information og misinformation. Appen henvender sig til personer med forskellige sociale omgangskredse, interesser og formål, og afspejler Kinas "cirkelkultur" (quanzi wenhua) på sociale medier, hvor ligesindede samles i mindre, lukkede cirkler og fremmer stærkere forbindelser.
WeChat skræddersyer sin indholdsmodereringspraksis for at tage højde for særskilt brugeradfærd og platformsstyringsregimer på udenlandske markeder. De tager eks. automatiseret indholdsmoderering ubrug.
Derfor risikerer en forenklet, ensartet forståelse af censur at overse de forskellige måder, hvorpå WeChat fremmer borgerlige dialoger, social integration og politisk engagement. Dens mangefacetterede natur gør det til en indflydelsesrig platform, der fortsætter med at udvikle sig inden for grænserne for kinesisk censur.
Comments